Čak i ako niste neki ljubitelj japanske animacije, verovatnoća da niste čuli za Zmajevu Kuglu se meri u promilima. Nastao još sredinom 80-ih, ovaj serijal je opčinio, kako mlađu publiku tako i tinejdžere širom sveta i terao ih da svakog vikenda prate avanture Gokua, Bulme, Krilina i družine, a solidnu popularnost je kasnije stekao i kod nas. Ipak, vrhunac slave je doživeo 90-ih kada je nastavljen pod imenom Dragon Ball Z. DBZ je fokus pomerio sa avanture na epske bitke između interplanetarnih bića i tako sebi zacementirao mesto među najpopularnijim i najuticajnijim anime serijalima ikada, utro put modernom shonen animeu i verovatno je najveći “krivac” za popularizaciju animea na zapadu.

Iako je vrhunac slave doživeo pre više od 20 godina, DBZ je nastavio da uživa popularnost kroz desetine mahom prosečnih igara koje su izlazile tokom svih ovih godina, a u poslednje vreme prolazi kroz pravu malu renesansu. Prvo je fanove iznenadilo angažovanje Akire Torijame na filmovima “Battle of Gods” i “Ressurection ‘F’”, a onda je najavljena i nova serija Dragon Ball Super, što je Dragon Ball ponovo vratilo na scenu i top liste najgledanijih animea.

Sve ovo je podstaklo vlasnike licence, Bandai Namco, da se malo više potrude oko DBZ video igara. Nakon solidnog Xenoverse-a i njegovog nastavka, angažovali su japanski studio Arc System Works (poznat po serijalima Guilty Gear i BlazBlue) sa ciljem da naprave igru koja će se svideti početnicima, ali i sa izvesnim ambicijama ka e-sport sceni. Kako ovo nije prva saradnja između ova dva developera, ASW već ima iskustvo sa borilačkim Dragon Ball igrama koje su pravili za Nintendove portable konzole, ali nikada nisu imali priliku da zasijaju na kućnim konzolama i PC-ju. Tu na scenu stupa Dragon Ball FighterZ.

Dragon Ball FighterZ je 3v3 tag team borilačka igre u stilu Marvel vs Capcom igara. Iako na prvi pogled ne izgleda tako, u pitanju je 3D igra sa izvođenjem u 2D prostoru. Za to zaslužan modifikovani Unreal 4 engine i cell shading tehnike koje je ASW prethodno već oprobao u njihovom Guilty Gear serijalu i rezultati su spektakularni. Likovi izgledaju kao da su izvučeni iz animea i savršeno se uklapaju u stilizovano 3D okruženje, a tu je prisutna i gomila specijalnih efekata koje prate svaki energetski napad i eksploziju.

Kada prvi put upalite igru, sačekaće vas opcija da izaberete server i lobi, a onda ćete se bukvalno naći u minijaturnom Dragon Ball svetu. Sve lokacije poznate iz animea su tu. Kuća učitelja Rošija, svetski turnir borilačkih veština, planeta kralja Kaija i kroz njih su predstavljeni modovi u igri. S obzirom da birate server, zamišljeno je da se kao chibi avatar jednog od likova iz igre šetate po svim tim lokacijama zajedno sa ostalim igračima širom sveta i međusobno komunicirate, ali u trenutku pisanja opisa serveri još nisu bili pušteni u rad tako da smo bili sami u offline modu. Samim tim nismo mogli da probamo ni Online VS mod, ali kako sve to izgleda možete videti u našim utiscima iz online bete.

Roster likova u odnosu na konkurenciju nije tako bogat, ali svi bitni likovi iz DBZ su tu. Goku i njegov večiti rival Vegeta, Krilin, Pikolo, Gohan, Friza, Cell, Buu, ali i neki pomalo zapostavljeni likovi kao što su Tenšinhan, Napa i kapetan Ginju (koji nastupa sa svojom celokupnom trupom boraca). Tu su čak i novi likovi koji reprezentuju DB Super: bog uništenja Birus, crni Goku i Hit, profesionalni ubica koji skače kroz vreme. Svi su predstavljeni potpuno verno svom izvornom materijalu i sve njihove najpoznatije tehnike su tu uz nezaobilazni Kamehame talas.

Ta pažnja koja je pružena prezentaciji verovatno najbolje svedoči koliko su posvećeni bili developeri iz ASW-a. Izgled i većina poteza likova je bukvalno precrtana iz originalne mange ili animea i, ako ste fan serijala, lako ćete prepoznati sve karakteristične situacije. Ono što je zanimljivo je da određene kombinacije likova koji se suočavaju aktiviraju specifične scene pre i posle meča, tako će igra ponekada simulirati konfrontaciju između Gokua i Frize na Nameku i slično.

Sami specijalni potezi su posebno spektakularni. Neki napadi će ponekad oduvati protivnika u okolne zgrade ili potpuno drugu arenu, dok će oni najjači Meteor napadi aktivirati posebnu scenu gde deo planete eksplodira, a od arene ostaju samo stene i užarena magma. Odličnu prezentaciju prati i fenomenalna muzika koja je totalno u rok i metal fazonu i odlično se uklapa u igru. Šteta je što originalna muzika iz animea nije ubačena u igru, ali već je najavljen DLC koji će doneti nekoliko poznatih pesama i koji će, naravno, morati da se plati.

Sam gameplay je totalno u Guilty Gear fazonu sa primesama timske akcije. Akcenat je na brzoj i agresivnoj igri kojom dopunjavate Ki metar sa kojim izvodite super poteze. Koriste se samo četiri tastera koja služe za Light, Medium, Heavy i Special poteze, neke njihove kombinacije i dva tastera za promenu likova. Klasično bacanje ne postoji, ali je zamenjeno Dragon Rush potezom za koji je dovoljno da samo budete u blizini protivnika. Tu je i univerzalni Super Dash sa kojim pikirate protivnika i koji je koristan u mnogim combo situacijama. Zanimljiva je i mehanika kojom tokom meča možete da skupljate Zmajeve kugle, a zatim specifičnim potezom pozovete zmaja Šenrona koji će vam ispuniti želju tipa izlečenje likova, oživljavanje palog lika i slično.

Igra je maksimalno prilagođena novim igračima tako da ni jedan potez nije komplikovaniji od klasičnog dole-napred ili dole-nazad pokreta. Čak postoji i auto-combo sistem kojim će početnici moći da izvode atraktivne kombinacije pritiskanjem samo jednog tastera. Naravno, napredni igrači ne treba da budu zabrinuti jer su posebne kombinacije uvek optimalnije rešenje. Ono što pomalo brine je da je silno pojednostavljivanje pomalo ugrozilo raznovrsnost. Igra poseduje izvesnu dubinu ali solidan broj likova ima vrlo slične poteze i mnoge kombinacije udaraca se izvode na sličan način. Koliko će ovo uticati na kompetitivnu scenu, samo vreme će pokazati.

Igra ima nekoliko modova koji imaju sasvim dovoljno sadržaja da vas zaokupe na duže vreme. Pored klasičnog Arcade i VS moda tu je vrlo bogat Training mod kao i tutorial koji vas uči osnovne mehanike igre i specijalne poteze. Na žalost, neke napredne tehnike nisu objašnjene, a Challenge mod je prilično bazičan tako da ćete za neke naprednije kombinacije morati da se okrenete Youtube sceni. Tu je i Story mod koji je možda i najveće iznenađenje igre. U njemu Goku i družina, ali i Friza i ostali negativci moraju da se suoče sa invazijom klonova koja je zadesila svet i ujedno pokušaju da reše misteriju ko stoji iza svega toga što dovodi do nekih iznenađujućih saveza. Priča ima i primese strateških i RPG elemenata jer ćete morati da pomerate likove po mini mapi i birate specifičan tim boraca za svaku borbu čime levelujete likove i sakupljate određene bonuse koji će biti aktivni tokom borbe.

Specifične kombinacije likova otključavaju posebne konverzacije i one su zvezda cele priče. Ne samo što je očigledno da su tvorci igre veliki fanovi DBZ-a, već su i dobro upoznati sa celom fan scenom jer su te konverzacije često urnebesne i kroz njih se provlače mnogi mimove i interne šale. Tako Goku večito živcira Vegetu, Jamača ima probleme sa samopouzdanjem, Pikolo pokušava da bude glas razuma, Ginju se ulizuje Frizi, a Cell bi mogao da razvije novu karijeru u prozivanju ostalih likova.

Kroz izvršavanje zadataka i prelaženje priče dobijate Zene, valutu DB sveta. Njih možete da potrošite na kupovinu kapsula koje vam nasumično daju pregršt novih chibi likova i kostima, reakcija, online titula i tagova. Ono što je zanimljivo je da je te kapsule moguće kupiti samo tom internom valutom, što je za pohvalu u današnjem monetizovanom loot box svetu. Da sve ne bude tako sjajno, pobrinuo se Bandai Namco, tako da je prvi talas DLC-a već najavljen i diže cenu igre na 95 evra, što je za 8 novih likova ipak previše, a tu je i edicija koja donosi gorepomenutu muziku i komentatore i koja košta celih 110 evra.

Ipak, ove mane ne mogu da pokvare celokupan paket kakav je DB FighterZ. ASW je napravio igru dostojnu svog renomea i sa velikim poštovanjem prema izvornom materijalu i obradovaće sve fanove serijala. Ne samo da je ovo najbolja DBZ igra koja je ikada izašla, već je i jedna od najboljih borilačkih igara u poslednjih nekoliko godina.

Za potrebu ovog opisa, igru nam je ustupio ComputerLand, zvanični distributer Bandai Namco izdavača za Srbiju.

Dragon Ball FighterZ (PS4)
  • 9/10
    EmuGlx Score - 9/10
9/10

Summary

ASW je napravio igru dostojnu svog renomea i sa velikim poštovanjem prema izvornom materijalu i obradovaće sve fanove serijala. Ne samo da je ovo najbolja DBZ igra koja je ikada izašla, već je i jedna od najboljih borilačkih igara u poslednjih nekoliko godina.