Microsoft je pre godinu dana najavio dolazak novog pretplatničkog servisa Game Pass (odvojenog od Xbox Live Gold pretplate) koji je ciljao da igračima za malu svotu novca ($10 mesečno) omogući direktan pristup širkom spektru Xbox One i Xbox 360 naslova. Počevši sa oko 100 igara, ovaj servis je uspeo da oko sebe okupi publiku, ali najveća kritika koju je Microsoft dobijao od njih je da su igre u njemu poprilično stare i da nedostaju noviji hitovi. To će se uskoro promeniti.

Šef Xbox-a Phill Spencer je danas potvrdio da će Game Pass uskoro postati dom i najnovijih igara koje Microsoft sam razvija i izdaje u prodaju u radnjama i XBLive-u, bez ikakvih kašnjenja, ograničenja ili promena cene Game Pass servisa. Ovo znači da kada recimo nova igra Sea of Thieves stigne u prodaju na Xbox One-u i PC-u 20. marta, korisnici Game Pass servisa na Xbox One konzolama će istog dana moći da zaigraju punu verziju te igre. Ovo će zakođe važiti i za sve buduće igre koje izdaje sam Microsoft Studios (koje će se naravno pojaviti i u regularnoj prodaji), što uključuje State of Decay 2, Crackdown 3, kao i za sada nenajavljene nastavke od Halo, Gears i Forza franšiza. Za sada nema najava da li će Game Pass stići i na Windows 10, a važno je spomenuti ako imate Xbox nalog koji je vezan za Srpsku regiju, na tom nalogu nećete moći da kupite pretplatu za Game Pass (što se lako može rešiti pravljenjem naloga koji je vezan za US ili neku drugu EU zemlju).

Xbox One je tokom ove generacije imao muke da početnim marketingom  i prodajom van Severne Amerike, ali mnogobrojni potezi koji ciljaju da olakšaju uživanje u igranju igara lagano čine Xbox ekosistem sve privlačnijim mnogim igračima i pored prisutnih kritika o nedostatku raznovrsnosti ekskluzivnog sofvera.