Kako retro gaming sve više uzima maha poslednjih godina, sve je više najavljenih projekata pa i onih koji zavređuju posebnu pažnju kod ljubitelja starih igračkih računara kakav je bio neponovljivi C64. Ovoga puta, bacićemo pogled na TOP10 najinteresatnijih i koji će debeljkov new age period, učiniti još uzbudljivijim!

10. Armalyte 2,

Prva najava eksluzivnog nastavka jedne od najboljih pucačina iz C64 komercijalnog doba, izašla je u javnost još krajem 2012 godine. Fascinira činjenica da posao odrađuje isti tim koji je potpisao i original, davne 1988 godine. Ipak, u međuvremenu je prošlo je pet godina i sem povremenih izjava autora da se na projektu radi, nije bilo neke konkretne najave u vidu nekog demo-a ili preview-a igre. Nadamo se da će budućnost nešto promeniti i učiniti priču manje neizvesnom.

9. Super Mario Bros

Da, da  zvuči zanimljivo! Ipak, radi se o još jednom starijem najavljenom NES port projektu, tačnije iz 2013-te godine, od strane nepoznatog autora koji je tokom ovih godina na sceni, objašnjavao tehničke detalje tokom izrade igre. Ipak, ništa previše dočarano, te sem jednog kratkog  videa na Youtube-u, nema nekog značajnijeg pomaka. Bar za sada!

8. Limbo

Popularna puzzle indy igra iz 2010-te godine, posredstvom još jednog entuzajiste trebao bi da dobije i jednu gotovo neverovatnu, 8-bitnu premijeru! Za sada samo kroz trailer koji je izazvao mnošto oduševljenja. Verujemo da se može ostvariti, baš kao u slučaju Prince of Persia koji je svoje otkrovenje na C64, doživeo tek posle 22 godine. Vredelo je čekati!

7. Great Giana sister 30th anniversary,      

E ovo je nešto daleko konkretnije! Povodom tridesetogodišnjice od izlaska kultnih sestara, na sceni  je dostupna preview verzija od 10 nivoa, sa sijasetom novih estetskih zahvata, poput kolorita, novih kreatura, mogućnosti plivanja kroz vodu… Sigurni smo da će posveta u finalnoj verziji igri biti bez greške i koja će još više usrećiti većinu debeljkovih fanova, širom sveta.

6. Bomb Jack DX,

Na sceni već postoje dva izuzetna Arkadna porta, koji podrazumevaju unapređene verzije igre na C64 iz 80-tih godina. To su Commando i Ghost’n’Goblins. Sličan potez može zadesiti i Bomb Jack, za koji u poslednje vreme kruže Youtube snimci koji itekako obećavaju.

5. Spooky

Ovo je od skora najavljen naslov, i to kroz preuzimanje demo/igrive verzije igre, koja na prvi pogled asocira na igru sa Amiga kvalitetom! Konstatacija i nije daleko od istine, pogotovo zbog dizajna sprajtova i animacije. Očekuju se naredni koraci od strane autora u doglednoj budućnosti i da ćemo ugledati finalnu verziju.

4. Organism

Izdavač Psytronik je sebe uveliko postavio kao doslednog izdavača novih C64 naslova, tako da ni sa ovim, neće biti sumnje u smislu skorijeg izlaska. Za Organism je evidentan uticaj Project Firestart-a, uz kvalitetna grafička rešenja i audio užitak.

3. The Legend of Atlantis

Takođe Psytronik, sa vizuelne strane ubedljiva logičko arkadna avantura sa pregršt fazona i odličnom atmosferom, po tradiciji dotičnog izdavača igara.

2. Hunter’s Moon remake

Na ovo smo već obratili pažnju u opisu originala na Emuglx portalu. Aktuelna novost je da je Kickstarter bio uspešan i da postoji velika šansa da će igra ove godine doživeti svoje puno izdanje. Baš kao u slučaju Armlayte 2, na dotičnom rimejku rade ljudi iz komercijalnog C64 doba, tako da eto još dodatnog razloga za uzbuđenje!

1. Little Big Planet

Da li se neko šegači, teško je za sada otkriti. Na Youtube-u za sada kruže neki snimci za koje autor tvrdi da su autentični. Ipak, još nije trenutak da se iznese neki konkretan zaključak. Tako da, neka sve ostane na misteriji.