Prvi Xenoverse nas je početkom prošle godine prijatno iznenadio svojim kvalitetom i originalnim idejama. Iako online i nije baš najsrećnije funkcionisao čitav koncept i sveže ideje u još jednom DBZ fighteru su uspeli da ponovo okupe brojne fanove ovog besmrtnog anime-a. Iako je Xenoverse drastično podigao kvalitet DBZ naslova mesta za unapređenje je bilo, a i aktuelna Dragon Ball Super serija je već predstavila gomile novih likova i variacija koje treba dodati u igru – tako da pred nama je new and improved Xenoverse 2.

I ovog puta preuzimate ulogu Time Patrolera kog sami kreirate, ponovo su vam na izboru poznate rase ljudi, saiyani, majini, namekiansi i friezina neimenovana rasa. Editor je veoma sličan onome iz prošle igre i samo za nijansu nudi više opcija od originala. Ipak izbor drugačije rase sada donosi veće razlike od samo drugačijih kombo poteza, tu su pre svega racial bonusi kao i nove transformacije za apsolutno sve rase u igri. Nove transformacije funkcionišu odlično i super se uklapaju u već bogat sistem.

dragon-ball-xenoverse-2_20161106044629

Priča je u suštini opet ista, prevencija promene istorijsih događaja u Dragon Ball mitologiji. Vaš heroj iz prvog dela sada je ovekovečen kao statua u novom hub gradu Conton-u (yeah, we know). Grad je sedam puta veći od TokiToki sela iz prvog nastavka, a i pored toga više nema loading ekrana u prelazima iz jednog dela u drugi, što je sjajno. Pored glavnog hub-a igrači će pronaći put i do Namekian sela kao i Friezinog broda koji predstavljaju mini hubove i čine zonu kojom ćete trčati kad niste u borbama daleko prostranijom i raznovrsnijom. Još uvek nije to MMO ali liči!

Novi negativci koji se ovog puta mešaju u prošlost su mnogi poznati zlikovci iz DBZ filmova i tu su da prežvakavanje starih ključnih momenata DBZ sage ne bude dosadno. Tu su i novi anime segmenti odrađeni posebno za igru koji su skroz u Dragon Ball Super (ne)kvalitetu, a čak i animacije odrađene u endžinu, sada u 60 frejmova i na konzolama, deluju izuzetno lepo.

dbz-xv-2

Vašeg lika kreiraćete i budžiti dalje po želji, dok vaši omiljeni likovi iz DBZ univerzuma mu mogu biti treneri. Kombinacije poteza koje ćete imati u arsenalu takođe zavise od faših fanfiction ideja, jer možete imati koliko god hoćete trenera od jednom. Budženje poteza, sakupljanje opreme, menjanje odeće, blagi RPG momenti su tu kao i ranije, i tu je najmanje toga zapravo novo. Na svakom koraku primećuje se da je je ovaj nastavak veoma zasnovan na originalu. Gomila paralel questova pa čak i story delova je bukvalno copy pastovan iz prošlogodišnjeg nastavka. Postoji svega par novih pozadina za borbe, većina je takođe uz minimalna ulepšanja ili bez ikakve promene prebačena iz Xenoverse keca.

Najbolja stvar u igri i dalje su co-op borbe gde online možete ubaciti prijatelje ili random ljude koje sretnete u hubu u vaš party i onda zajedno napredovati kroz priču i sporedne questove. Isto je moguće i u offline modu sa snapshotovima tuđih likova koje pokreće AI. Borbe su sada dosta sočnije, pre svega zahvaljujući drastično boljem fps-u, kao i boljoj hit detekciji. U single i co-op modu sve je sjajno, a koliko je igra loše izbalansirana izlazi na videlo jedino u VS modu, do kog opet dolazite preko huba a ne iz menija u igri. VS mod je najbolje zaboraviti da postoji, jer em ga nećete brzo pronaći, em će vam za oktljučavanje i osnovnih likova trebati neko vreme napredka u kampanji, em balans za neko smisleno takmičenje apsolutno ne postoji. Tako da za najbolje iskustvo zaboravite na okršaje sa drugim igračima ukoliko ne želite da se nervirate.

dragon-ball-xenoverse-2_20161106045422

Jedna od retkih većih novina u Xenoverse 2 su Expert misije, gde sastavljate tim od čak 6 igrača i zajedno se borite protiv raznih ogromnih bosseva. Ovi izazovi su posebno zabavni za online ali kada naučite taktiku i imate makar malo uigranu i izlevelovanu ekipu postaju previše laki. Ipak lepo je videti da je makar nešto novo dodato u osnovni koncept koji i dalje nema kompletno ostvaren potencijal.

Novi Xenoverse 2 je u svakom detalju bolji od prethodnika, ali za samo malo, kao da je u pitanju 1.5 verzija iste igre. Naravno tu je gomila novih likova, sad ih ima 68 ukupno, mnogo novih specijalnih poteza, kostima, sjajna nova muzika… ali ne možemo da se otrgnemo utisku da je ovo Xenoverse 2016 – samo sledeća verzija Xenoversea 2015. Ako ste fan Dragon Ball-a čak iako ste izgustirali prvi deo, dvojka je sjajna zabava i definitivno ima da ponudi po nešto novo, ali po malo ne fer ceni. Da li smo došli u doba kada će Dragon Ball po uzoru na sportske igre imati novu verziju svake godine sa minimalnim ulepšavanjem i po nekim novim featurom? Nismo sigurni ali Xenoverse deluje kao sjajna osnova za to!