Dragon Ball Z je jedan od najpopularnijih ako ne i najpopularniji anime na svetu, svakako najprepoznatljiviji. Originalni Dragon Ball serijal krenuo je kao adaptacija mange iz 80ih a svetsku slavu je dostigao sa Dragon Ball Z anime serijom tokom 90ih godina. Iako je serija davno završena popularnost nikada nije prestala, pa su tako i video igre zasnovane na DBZ univerzumu obeležile gotovo sve generacije igračkih sistema. Kroz četiri dekade imali smo zaista dosta DBZ naslova a u poslednjih trinaest godina počevši sa Dragon Ball Z: Budokai (2002) sa PS2 studio Dimps i izdavači Bandai izbacili su petnaest naslova u svom serijalu borilačih igara zasnovanih na DBZ mitologiji.

maxresdefault

Dragon Ball XenoVerse je petnaesta igra u ovom večitom serijalu koji iz godine u godinu usešno prepakuje na razne načine jednu te istu priču iz stare serije. Ove godine najveća novina je što DBZ stiže i na next-gen konzole – PlayStation 4 i Xbox One, iako je u suštini crossgen naslov koji izlazi i za PlayStation 3, Xbox 360 i po prvi put PC.

XenoVerse kombinuje elemente par poslednjih DBZ igara ali donosi i veoma interesantan zaplet jer za razliku od dosadašnjih igara ne prati doslovno događaje iz serije već omogućava nama igračima da se sa svojim kreiranim likom umešamo i promenimo neke od najlegendarnijih priča DBZ univerzuma. Dva nova negativca specijalno napravljena za XenoVerse, Towa i Mira su manipulisali vremenom i promenili ishode nekih borbi iz prošlosti davajući starim negativcima dodatnu moć. Sada je na Time Patrol Trunksu i našem kreiranom liku da sve te greške isprave i dovedu timeline u prethodno originalno stanje. Dosta detalja priče pozajmljeno je iz Dragon Ball Online-a koji je bio i ostao ekskluziva za azijsko tržište. Slično kao u MMO-u na početku XenoVerse-a birate jednu od ponuđenih rasa i pol (kada postoji) tako da vaš lik može biti Majin, Saiyan, Namekian ili Friezine rase (Icer?). Kastomizacija izgleda lika nije loše odrađena, postoji dosta opcija a sam izgled lika je kasnije kroz igru moguće menjati dodatnom odećom i detaljima… Mnogi suludi DBZ fanovi koji dane i noći provode na DeviantArtu izmišljajuci svoje likove i sastavljajući fanfiction priče mogu da se raduju jer došlo je i njihovih pet minuta (Idemo Celeria!).

DragonBall-Xenoverse-Character-Creation-Diversity

 

Vašeg novokreiranog lika testiraće prvo Timepatrol Trunks koji će vas i upoznati sa TokiToki gradom koji služi kao centralni hub igre iz koga ćete odlaziti na glavne i sporedne misije, sretati druge igrače i slično. Iako je XenoVerse u suštini borilačka igra po izvođenju veoma slična prošlogodišnjem Dragon Ball Z: Battle of Z u smislu potpune kontrole u kretanju kroz 3D prostor, mnogi RPG elementi vezani za hub, udruživanje sa drugim igračima u misijama kao i grind svega i svačega je čine skoro pa MMO-om. Legendarne borbe sa nabudženim verzijama zlikovaca i vašim likom koji pomaže Gokuu i ekipi su odrađene sjajno i stvarno donose dosta neophodne svežine u uobičajeno prežvakavanje DBZ saga koje svi već znamo napamet. Sporedne misije zvane paralel quests su već random stvari ali takođe odrađene dobro i odličan su način za grind predmeta i iskustva, takođe u njih je moguće i povesti vašu ekipu online ili njihove avatare u offline-u za malo 3 na 3 borbi, koje u ovom endžinu i full 3D izvođenju izgledaju impresivno. Sporedni kvestovi će vam u počeku biti neophodni jer ukoliko ne grindujete i ne povećavate statistike vašem liku veoma brzo ćete poljubiti zid u glavnoj priči i dobijati batine bez prestanka misleći da nešto nije u redu sa težinom igre ili vašim skillom.

DB XenoVerse

Ono što vam može smetati ukoliko ne želite da se upustite u čitavu priču sa ispravljanjem vremena i MMOisanjem je što ne postoji neki quick fight mod u koji ćete moći da uletite odmah nakon uključivanja konzole da izaberete nekog od mnogobrojnih likova i njihovih verzija i odigrate lokalni meč sa ortacima ili online duel. Quick match opcija postoji za lokal i za online ali pristupa joj se sa određene lokacije u MMO hub-u do koje bukvalno morate da došetate a likovi koji će biti ponuđeni su isključivo oni sa kojima ste se do sada susreli u glavnoj priči igre… Sve to u prevodu znači da ćete morati da kompletno završite igru pre nego što ćete moći da otključate sve borce za standardne VS borbe. Boraca ima 47, sve variacije i transformacije Gokua i ostalih su tu kao i likovi iz novog Battle of Gods anime filma, Beerus i Whis pa i Gokuov Saiyan God mod. Likovi iz Dragon Ball GT serije ponuđeni su takođe ali kao DLC, a ono što će posebno obradovati fanove je mogućnost transformacija za vreme borbe.

Verni fanovi ove večno popularne serije kao i igrači koji prate najnovije DBZ igre su veoma zadovoljni sa XenoVerseom. Nama je osrednji kvalitet DBZ igara u zadnje vreme možda spustio očekivanja pa nas je tako ovaj prvi NextGen DBZ i zatekao sa svojim kvalitetom i svežim idejama, zbog toga ga preporučujemo svima koji se dvoume da li da se upuste u svet DBZ-a ponovo, dok onim ranije spomenutim suludim fanovima preporuke i nisu potrebne, oni već leveluju svoje custom likove u XenoVerseu uveliko.

Za naš primerak igre zahvaljujemo se ComputerLand-u.CL