Ahh taj udar nostalgije. Šta da vam kažemo osim da postoji mnogo proizvođača danas u svetu koji su uhvatili ovaj najnoviji retro trend ali niko od njih ne može prići čuvenom Nintendu. Posle velikog uspeha Mini NES-a prošle godine, sasvim je bilo normalno da Nintendo još jednom zasuče rukave i da uposli svoje inženjere. Iako je Mini NES bio više za casual publiku novije generacije, entuzijasti koji su želeli dobro i autentično iskustvo su ostali kratkih rukava. Loš video scaling, lagovi sa zvukom i ne tako dobra emulacija su bili samo neki od problema koje je Nintendo poslao svojim obožavaocima u svom finalnom proizvodu. Pošto je Mini NES bio “virgin project” došlo je vreme da se isprave neke greške. Naravno, projekat Mini SNES-a je bio savršen za to. Nintendo je poboljšao kvalitet emulacije koristeći isti jeftini hardver iz Mini NES-a, a kvalitet kontrolera je na znatno višem nivou ali i dalje su prisutne određene dečije bolesti ih muče.

Kada se veoma retro i veoma Nintendo kutija otvori prva stvar koja vam pada u oči je minijaturna veličina ovog uređaja. Neverovatno je koliko je detalja preneto na samo kućište koje nije veće od kutije za CD. Svaki detalj je tu, od originalnog natpisa do otvora za kertridže. Jedino portovi za kontrolere nisu isti nego su sakriveni ispod maske. Nažalost ne možete da koristite svoje originalne SNES kontrolere jer je priključak promenjen. No ne berite brigu, kontroleri koji dolaze u kompletu sa konzolom izgledaju skoro identično kao originalni ali su malo manji. Ako vam to ne smeta, pred sobom imate sjajnu konzolu koja će udariti na nostalgičnu crtu više nego kada vas pogodi pesma u kafani.

Kada se pogleda ispod haube Mini SNES u sebi ima Allwinner R16 čip koji se koristio i na Mini NES-u. HDMI izlaz se nalazi na poleđini zajedno sa priključkom za USB kabl koji se koristi za napajanje. Zanimljiva činjenica je da je Nintendo i ovaj put mega škrtario sa kablovima što je veoma nekorektno ali u svakom slučaju da biste eliminisali ovaj problem, pribavite duži HDMI, duži USB kabl i zabava za celu ekipu nostalgičara na kauču može da počne. Po pitanju emulacije, Mini SNES je mnogo bolji u odnosu na Mini NES. UI je isto pozajmljen od Mini NES-a tako da imate i dalje tri načina prikaza slike. Pixel Perfect mode, 4:3 aspect ratio mode i CRT filter. Ako želite možete dodati sa strane određene bordere koji vam mogu pojačati uživanje u igrama. Za razliku od svog prethodnika, Mini SNES nosi sa sobom najznačajnije poboljšanje po pitanju najvažnije stvari a to je scaling!

Opcija prikaza slike u 4:3 formatu adekvatno eliminiše probleme koje je imao Mini NES u vidu treperenja slike sa strane. Na Mini SNES-u, inženjeri iz Nintenda su upotrebili suptilnu tehniku interpolacije koja čuva oštar prikaz piksela i eliminiše artefakte prilikom horizontalnog kretanja slike.

Pixel perfect mod koristi četvrtaste piksele koji pružaju ratio od 8:7. Iako ovo nije prikladan mod za igranje većine SNES naslova, određene igre izgledaju mnogo bolje u ovom modu poput Super Metroida jer su tada u njemu pikseli savršeno poređani. Morph ball izgleda zaista okruglo u ovom modu u odnosu na 4:3 mod gde izgleda blago ovalno. Takođe pixel perfect ne koristi interpolaciju. Možda će nekim čitaocima izgledati da cepidlačimo ali šta se može. Jesmo li retro sajt ili nismo?!

Na kraju tu je CRT filter koji je u suštini promašena prilika. Umesto dobre emulacije slike, dobija se zamućen prikaz koji samo delimično pruža osećaj igranja na starim CRT televizorima. Što se tiče same emulacije ona je veoma dobra i svi problemi koji su postojali kod prethodnika ovde su ispravljeni. Takođe svi problemi koji su se mogli naći na virtual console izdanjima ovde ne postoje. Nintendo je dobro emulirao SA-1, Super FX i DSP-1 čipove tako da igre poput Yoshi’s Island-a, Star Fox-a i Star Fox-a 2 izgledaju odlično.

U svakom slučaju, Mini SNES nije savršen proizvod ali stekli smo utisak da je Nintendo slušao kritike svojih obožavalaca. Što se tiče igara koje su ponuđene na sistemu, tu nemamo nekih većih zamerki ali smatramo da su neki suštinski naslovi propušteni.

Igre koje dobijate uz Mini SNES su:

Super Mario World
Super Mario Kart
The Legend of Zelda: A Link to the Past
F-Zero
Super Metroid
Street Fighter II Turbo: Hyper Fighting
Super Punch-Out!!
Super Castlevania IV
Donkey Kong Country
Mega Man X
Kirby Super Star
Final Fantasy VI
Kirby’s Dream Course
Star Fox
Super Mario World 2: Yoshi’s Island
Super Mario RPG: Legend of the Seven Stars
Contra III The Alien Wars
Secret of Mana
EarthBound
Super Ghouls ‘n Ghosts
Star Fox 2

Velika stvar je što je ranije neobjavljeni Star Fox 2 po prvi put dostupan na ovoj konzoli kao ekskluziva ali o njemu ćemo pisati u nekom od narednih tekstova.

Naravno ovaj spisak nije konačan. Ako želite malo da se pomučite i da zavirite ispod haube, dočekaće vas dovoljno prostora da smestite oko 60 Snes igara ili ako ste malo veći entuzijasta možete pokrenuti i SEGA Mega Drive igre i naslove sa GameBoy Advance sistema. Mogućnosti su neograničene jer iako na papiru deluje kao slaba mašina, ovaj maleni paket može da zadovolji većinu vaših retro potreba na duže vreme. Samo nam je žao što je memorijski prostor ovako mali.

Da rezimiramo, za sada se Mini SNES dobro pokazao po pitanju emulacije ali ni ovo nije savršen proizvod. Ako želite savršenu emulaciju, okrenite se do it yourself sistemu ili još bolje raspberry pi-u ali ništa ne može pružiti osećaj kao igranje na kvalitetnom CRT televizoru sa pravim SNES-om.