Marvel i Capcom su dve veoma različite kompanije koje opet imaju nešto zajedničko veoma dugo vremena – VS fighting serijal u kome se likovi iz mnogih njihovi franšiza međusobno bore. Sada već pomalo davne 2011. godine imali smo Marvel vs Capcom 3 koji je izgledao sjajno, pokupio dobre kritike, ali ipak ostao u senci legendarnog drugog dela. Nakon trojke serijal je ponovo upao u dugu hibernaciju, a kako je Disney u međuvremenu kupio Marvel, nastavak je najavljen tek nakon pet godina, kada je Disney shvatio da mu sa igrama ne ide bas najbolje. Sada imamo Marvel vs Capcom Infinite, pa da vidimo da li može da opravda hype i dostigne kvalitet veoma dobrih prethodnika.

Priča Infinite-a odvija se oko Ultrona Sigme koji je iskoritio Reality i Space stones da spoji Marvel i Capcom univerzume, te je na taj način napravio novi pomešani svet u kome je on vladar. To se naravno nije svidelo brojnim Marvel i Capcom junacima koji su se ujedinili ne samo da poraze Ultrona Sigmu, već i da vrate svoje svetove u prvobitno stanje.

mvci_jedah

Prethodni nastavci nisu imali neki posebno ozbiljan niti razvijen narativ, a ovoga puta je Capcom stavio priču u centar pažnje. Tužno je videti da još jedan japanski studio slepo prati zapadnjačke trendove bez mnogo razmišljanja. “Igre Netherealmsa, Mortal Kombat i Injustice su imale složen cinematic story mod? Moramo i mi!” Nema veze što su na taj način osakatili MvC za svoj identitet, i što cinematic priča koja pokušava da poveže Capcom i Marvel likove – gle čuda – i nije nešto posebno interesanta, već u većini momenata forsirana i cringy.

Ako zanemarimo suvišni cinematic story mod, izvođenje samih borbi je kao i u ostatku serijala suštinski veoma dobro. Ovaj nastavak se vraća korenima i kao u prvom delu borbe su organičene na 2 na 2. Takođe, kontrole su slične Marvel vs Capcom 2, gde se koriste samo četiri tastera i kombinacije za specijale koji se veoma lako izvode. Novina su Infinity Stones, zgodno ubačene u igru ponovo baš kada se priča oko njih zahuktava u Marvelovom filmskom univerzumu. Ipak, stariji igrači setiće se arkadnog naslova Marvel Super Heroes gde je postojala veoma slična mehanika sa spomenutim moćima iz Infinity stones-a. Pristiskanjem shoulder buttona aktiviraćete Infinity moći od kamena kog ste izabrali pre početka meča. Različiti kratki boostovi koji se ostvaruju na ovaj način doprinose variacijama u izvođenju kao i mnogim taktikama koje možete osmisliti.

Marvel-vs.-Capcom-Infinite-leak

U igri je oko 30 različitih boraca, što jeste impresivan broj ali za jednu Marvel vs Capcom igru i nije toliko. Da podsetimo, Ultimate Marvel vs Capcom 3 imao je skoro 50. Da stvari budu gore, većina likova je već viđena u prethodnim nastavcima. Da li je Capcom želeo da igra na sigurno sa kartom nostalgije prema igri iz 2011. nije nam jasno – svakako mogli su da zagrebu malo dublje po bogatoj arhivi likova koje obe strane bez sumnje poseduju. Par novih likova je ipak tu kao Mega Man u verziji iz X igrara, Jedan iz Darkstalkersa, Gamora iz Guardians of the Galaxy, Captain Marvel u svom novom ženskom izdanju… a biće potencijalno i još par novih kroz DLC. Ipak, spisak imena za naslov koji treba da bude nastavak MvC3, a ima Infinite u svom imenu je razočaravajuć.

Ako bi poredili Infinite sa skorijim Capcom izdanjima kao što je Street Fighter V, onda možemo reći da definitivno ima makar dovoljno sadržaja od početka. Tu su tradicionalni arkadni, versus modovi, spomenuta priča koja traje dva tri sata kao i mission modovi slični onima iz trojke. Naravno, tu je i Online sa ranked i player mečevima. Gledajući iz tog ugla Infinite jeste kompetan proizvod, ali živimo zaista u teškim vremenima kada treba biti zahvalan Capcom-u na tome što je nekako uspeo da spakuje sve osnovne stvari u igru od prvog dana. Da li je to ista kompanija koja je u prošloj generaciji uzdrmala čitavu scenu sa fantastićnim Street Fighter IV i veoma dobrim trowbackom Marvel vs Capcom 3? Šta se desilo?

Marvel-vs-Capcom-Infinite-Screenshot-2

Ono što nam tek nije jasno, je kako smo od sjajno animiranog, stilskog i estetski prelepog Marvel vs Capcom 3 došli do ovoga? Dizajn likova je dosadniji i toliko gadan da su neke modele čak i prepravljali nakon veoma negativnih reakcija fanova posle objavljenog demoa mesec dana pre izlaska igre. Nisu ih popravili dovoljno, jer i dalje kompletna prezentacija od likova do bezdušnih menija deluje više kao igra nekih amatera koji su ovladali Unity endžinom nego naslov iste firme koja nam je donosila klasike VS žanra sve do ne toliko stare prošle generacije. Meniji su baš bazični, muzika se lako zaboravlja, ne postoje arkadni krajevi za svakog lika kao ranije, jer eto imamo moćan filmski story mod. Gde je zaboga Wolverine? Magneto? Ostali X Man-u? Da, jasno nam je da je to zbog petljavine između Marvel/Disney i Fox-a ali veoma je čudno videti MvC bez njih.

Posle svega postavlja se pitanje – da li je ovaj naslov zaista bio neophodan? Sa season pass-om ova igra je oko 90$ a u collector izdanju čak 200$. Naš savet je – sačekajte da Capcom izbaci neku Ultimate verziju i da joj padne cena, jer ovakav cash grab u ovom obliku ne treba podržavati pa makar bio i od legendarnog Capcoma, koji bi ako nastavi ovim putem lako mogao i da izađe iz legende.

Marvel vs. Capcom Infinite (PS4 Pro)
  • 6.5/10
    EmuGlx Score - 6.5/10
6.5/10

Finalni utisci

Ono što nam tek nije jasno, je kako smo od sjajno animiranog, stilskog i estetski prelepog Marvel vs Capcom 3 došli do ovoga? Dizajn likova je dosadniji i toliko gadan da su neke modele čak i prepravljali nakon veoma negativnih reakcija fanova posle objavljenog demoa mesec dana pre izlaska igre. Nisu ih popravili dovoljno, jer i dalje kompletna prezentacija od likova do bezdušnih menija deluje više kao igra nekih amatera koji su ovladali Unity endžinom nego naslov iste firme koja nam je donosila klasike VS žanra sve do ne toliko stare prošle generacije.