Posle tri godine na tržištu i skoro 50 miliona prodatih kopija, PlayStation 4 je uspeo da se dokaže kao ubedljivi pobednik ove generacije kućnih konzola. Kombinacija veoma brzog hardvera, lakog procesa za razvoj igara, brzog i lako upravljivog OS-a, poboljšane ergonomije gamepada, popularnosti kod timova za razvoj igara i veoma dobre cene je obezbedila da PlayStation 4 postane dom za preko 700 igara u veoma kratkom roku. Ovaj uspeh u prodaji i zadovoljstvo korisnika konzole je dovelo do pravog rasta investicija u video igre, ne samo po pitanju razvoja novog softvera već i dovođenja novih zanimljivih perfierija u život. Najveća od ovakvih novina je svakako bio dolazak PlayStation VR platforme koja dozvoljava vlasnicima PS4 konzola da na veoma lak način u svojim dnevnim sobama isprobaju čari VR igara i fantastičnih svetova čije igranje omogućava ovaj totalno novi medijum interakcije sa zabavnim softverom. Ali dok se industrija video igara stabilizovala u ove tri godine u veoma dobro podmazanu mašinu koja sve bolje i bolje iskorišćava hardver u modernim konzolama, Sony je odlučio da preduhitri svoje glavne konkurente iz Microsoft-ove Xbox divizije i u prodaju izbaci unapređenu verziju svoje PlayStation 4 konzole koja će bez ikakvih softverskih zakrpa puštati kompletan katalog od preko 700 PS4 igara. To se i desilo 10. novembra 2016. godine kada je na police radnji širom sveta stigao PlayStation 4 Pro!

Na hardverskom nivou, PlayStation 4 Pro je zasnovan na značajnom poboljšanju mogućnosti APU čipa u kojem je smešten centralni AMD Jaguar CPU procesor sa 8 jezgara i grafički Radeon GPU modul. CPU modul Pro-a je sada može da radi sa fabričkim overclock-om od oko 30%, ali mnogo jače poboljanje je dobio GPU koji koristi napredne Polaris tehnologije i skok sa 1.84 Tflopsa na 4.2Tlopsa. Ovaj jači APU čip je odgovoran za glavni razlog nabavke PS4 Pro konzole – mogućnost igranja PS4 igara u većom rezolucijama, stabilnijem ili većem framerate-u, boljim vizuelnim karakteristikama igre, kao i boljem osećaju u multiplayer igrama gde je framerate često zna da presudi u ključnim okršajima. Ukratko, u vizuelnom modu koji mnogo više liči na igre koje PC korisnici mogu dobiti na skupljim konfiguracijama. Od trenutka kada je PS4 Pro stigao u prodaju, Sony je dao ultimatum timovima za razvoj video igara da moraju da optimizuju svoje igre za rad na Pro konzoli, ali bez ikakvih naređenja u kom pravcu da se vrši optimizacija tih igara (neki developeri biraju veće rezolucije, neki bolja vizuelna podešavanja i sl). Konzola dolazi sa fabrički ugrađenim hard diskom od 1 Terabajta (korisnici lako mogu da ubace i novi veći ako to žele) a startna prodajna cena je 400 Evra – svega 100 Evra skuplja od regularne PS4 Slim konzole sa 500 GB hard diskom.

Pored centralnog APU čipa, drugi periferni delovi PS4 hardvera su dobili poboljšanje u Pro konzoli – WiFi modil sada podržava noviji i brži AC standard, rad sa internim hard diskom je ubrzan, modul za lokalno snimanje i streaming video materijala sada podržava 1080p rezoluciju, screenshotovi se mogu hvatati u 4K rezoluciji, a nova verzija DualShock 4 kontrolera dolazi sa providnom trakom koja omogućava da se lako vidi koju boju emituje (mnogima i dalje veoma napadnai) LED emiter, bolju bateriju i tvrđim materijalima izgradnje (pogotovo na analognim pečurkama koje su sada mnogo izdržljivije). Od portova na konzoli, korisnici sada imaju pristup ka 3 USB porta (dva napredi jedan pozadi), HDMI podržava najnoviji standard 2.0b za rad sa 4K rezolucijama sa HDR prikazom slike, a pored porta za kameru i LAN mrežu tu je i optički audio port koji je zbog nekog razloga nedostupan na jeftinijoj PS4 Slim konzoli. Najveća mana hardverskog paketa PlayStation 4 Pro konzole je nemogućnost puštanja najnovijih 4K Bluray filmova čija izdanja su počela da stižu radnje već u prvoj polovini 2016. godine.

Vizuelno gledano, PlayStation 4 Pro konzola pozamljuje opšti dizajn koji ima PlayStation 4 Slim konzola, ali umesto sada već poznatog jednog proreza koji je uvučen u obode konzole, PlayStation 4 Pro u sebi ima dva proreza. Gabariti kućišta su se malo povećali, i ona je za koji milimetar veća od od prve verzije PS4 konzole, sa ojačanim sistemom hlađenja koji se na dobar način trudi da ohladi centralni hardver zaslužan da renderuje igre u većim rezolucijama ili boljim framerate-om. Napajanje je opet univerzalno i omogićava korišćenje na svim svetskim strujnim mrežama, a gornji poklopac konzole je moguće skinuti prstima, bez ikakvih alata, čime se dobija lak pristup čišćenju ventilatora od prašine. Iako konzola troši nivo struje kao prva PS4 konzola koja je puštena u prodaju (nova PS4 Slim konzola je dosta štedljivija), PS4 Pro je ipak tih u radu, mada nije baš totalno nečujan.

ps4-pro-dualshock-4

Iako su se mnogi bojali da dolazak PlayStation 4 Pro konzole predstavlja kraj tradicionalnih “generacija” kućnih konzola, to se ipak nije ostvarilo. PS4 Pro je jednostavno i dalje samo PlayStation 4, bez pretenzija da postane totalno nova konzola koja će dobiti svoj set ekskluzivnih igara. PS4 Pro može samo da pušta igre koje pokreće i obični PS4, bilo da su to igre na disku ili one kupljene digitalno sa PSN servisa. Sličnosti se prenose i na veliku većinu drugih stvari – operativni sistem, korisnični nalozi, mogućnost prebacivanja „Backup“ podataka, snimljene pozicije video igara, online servera, modovi igranja i sl. Sony se veoma potvrdio da kada kada kupite i prvi put upalite PS4 Pro, sve što vidite ispred sebe je regularni OS koji po skoro ničemu neće odati da ste upravo kupili jaču konzolu od bazične. Ovo je namerno urađeno da bi se korisnicima dalo do znanja da Pro nudi intentičan pristup OS-u, servisima i igrama kao i stari PS4. Da ponovimo još jednom, PlayStation 4 Pro pušta apsolutno sve igre koje su ikada izašle za obični PlayStation 4 i sve igre koje će izaći na ovoj konzoli u narednim godinama. U radnjama će biti dostupne za kupovinu samo PS4 igre, i sve one će raditi na obe konzole.

Pored ogromnih sličnosti u samom radu, nova konzola ipak dolazi sa setom poboljšanja koja mnogim korisnicima mogu biti privlačna. Ovo se najviše svodi naravno na same video igre koje na Pro konzoli znaju ponekad da imaju i značajna vizuelna unapređenja (mali broj starih igara koji je dobio softversku zakrpu za Pro hardver, kao i sve nove igre koje stižu u prodaju posle premijere PS4 Pro-a). Video igre kao što su FIFA 17, NBA 2K17, The Last of Us Remastered i druge se renderuju u nativnoj 4K rezoliciji, što predstavlja pravi dar za korisnike 4K televizora koji su do sada sa običnom PS4 konzoli morali da trpe igre koje su renderovane „samo“ u 1080p rezoluciji i onda razvlačene automatski u 4K signal od strane njihovog telvizora. Veliki spektar igara sa Pro podrškom ne uspeva da dostigne baš 4K rezoluciju, ali napredne tehnike i jak hardver konzole su omogućile igrama kao što su Rise of the Tomb Raider, Call of Duty: Infinite Warfare, Ratchet & Clank i mnogim drugima da budu renderovane u drastično većim rezolucijama od 1080p,  i one najzad na konzoli hardver donose kvalitet slike kojim su se do sada hvalili samo vlasnici jakih i veoma skupih PC konfiguracija. Takođe postoje i igre gde su se developeri odličili da dupliraju framerate sa 30 na 60 slika u sekundi (Rise of the Tomb Raider, Infamous: Second Son i druge), igre gde su developeri odlučili da ne povećavaju značajno rezoluciju i framerate već da u igru ubave svoje napredne PC efekte i kvalitet objekata (Paragon), kao i igre gde PS4 Pro hardver donosi sve gore navdeno ali i stabilniji framerate (na primer mnogo stabilniji framerate u singleplaydr i multiplayer sekcimama Battlefield 1 igre). Vlasnici 1080p ekrana takođe imaju pristup gore navedenim poboljšanjima, uz napomenu da igre koje se renderuju u velikim rezolucijama automatski bivaju smanjenje na 1080p korišćenjem metode „dowsampling“ (ili supersampling) koja eliminiše krzave ivice na objektima i čini udaljene male objeke mnogo vidljivijim.

Bolje performanse i kvalitet slike mnogih igara koje su dobile PlayStation 4 Pro podršku su već sada mnogim fanovima kojima su video igre primarni hobi dokazale da je kupovina ove konzole investicija koja je veoma isplativa i za mnoge igre sa Pro podrškom (oko 50-tak u trenutku pisanja ovog teksta) kao i zbog mnogobrojnih naslova koji tek treba da stignu na PS4 platformu. Vlasnici PlayStation VR sistema koji hoće da izvuku maksimalni užitak u VR igrama itekako moraju ozbiljno razmotriti kupovinu ove konzole.

Iako bazični PS4 i dalje predstavlja veoma kompetentnu konzolu koja će i narednim godinama sve do dolaska prave „nove generacije“ kućnog hardvera puštati sve nove igre na ovoj popularnoj platformi (izdvojimo samo neke od naslova koje sam Sony sprema u svojim internim studijima – God of War, Gran Turismo Sport, Detroit: Become Human i naravno The Last of Us Part II), PlayStation 4 predstavlja dobru kupovinu za mnoge. Vlasnicima 4K televizora je prelaz na Pro veoma preporučljiv već i sada, novim korisnicima Pro je preporučljiv jer nudi dosta poboljšanja uz zaista malu doplatu (dodatnih 100 evra za jači hardver i duplo veći hard disk), a oni koji već imaju i uživaju u običnoj PS4 konzoli moraju sami da izvagaju prednosti Pro konzole i cenu prelaska na nju. Milioni korisnika će sigurno ostati zadovoljni sa običnom PS4 konzolom, redovni dolazak novih igara optimizovanih za jači hardver će sigurno naterati mnoge da ozbiljno razmotre kupovinu Pro-a. Ovaj trend je postao primetan u danima posle lansiranja Pro konzole kada je dolazak svake nove konzolne igre posle premijere PS4 Pro-a (Watch Dogs 2, Final Fantasy XV, Darksiders: Warmastered Edition i The Last Guardian koji svi na Pro-u rade u većim rezolucijama) gura velike grupe igrača da pređu na sposobniji hardver.

Bilo da ste PlayStation 4 ili PlayStation 4 Pro korisnik danas, da li imate 1080p ili 4K televizor, jedno je sigurno. PlayStation 4 hardverski i softverski ekosistem nastavlja da raste odličnim tokom, sa sve više ambicioznih igara na pomolu koje će obezbediti da svaka nova godina bude najbolja godina za gaming.