Najzad!

Pre više od jedne godine, glavni arhitekta PlayStation 4 konzole Mark Cerny je u iznenadnom intervjuu sa online portalom Wired predstavio prve detalje nove (tada ne-imenovane) konzole javnosti, i od tada smo svaku novu vest o nasledniku PS4-a dobijali na kašičicu. Odmah potom smo dobili prvi hanheld snimak rada PS5 SSD-a, a pola godine kasnije i prve detalje o novom gamepadu. U 2020. godinu smo ušli sa kratkom CES prezentacijom PlayStation 5 logo-a, a po dolasku koronavirus pandemije smo dobili odložene GDC prezentacije PS5 hardvera, prvi pogled na DualSense gamepad, kao i prvi oficijelni Unreal Engine 5 tech demo.

Znači dobili smo sve osim igara.

Ali i tom čekanju je došao kraj! Ovog četvrtka će Sony najzad otvoriti kapije i u jednostatnoj online prezentaciji predstaviti video igre koje će PlayStation 5 vlasnici moći ugrabiti kada ona stigne u prodaju krajem godine.

Po rečima šefa PlayStation-a Jim Ryan-a, interni i partnerski timovi svih veličina su odavno radili na novim PS5 igrama sa kojima žele da prikažu svu moć novog hardvera, i samim time nateraju armiju PlayStation igrača da se brzo prebace na nextgen gaming. Za razliku od Xbox-a koji će sa svojim internim timovima u narednih par godina biti posvećen crossgen igrama (velikim naslovima koji će istovremeno izaći na svim platformama koje Xbox podržava – Xbox One, PC i predstojeći Xbox Series X), PlayStation ostaje fokusiran na tradicionalni totalni i brzi prelaz na novu generaciju hardvera – što znači velike PlayStation 5 igre neće moći da se igraju na PlayStation 4 konzoli.

Pretentacija sa imenom “PS5 – Budućnost gaminga” će biti emitovana uživo na PlayStation-ovim YouTube i Twitch kanalima ovog četvrtka u 22h!