Posle četiri godine rada daleko od očiju javnosti, arhitekta PlayStation 4 konzole, legendarni direktor i producent video igara Mark Cerny je bez velike najave iznenadio sve sa prvim predstavljanjem najnovije PlayStation konzole (koja će skoro sigurno nositi ime PlayStation 5). U ekskluzivnom intervjuu sa sajtom Wired.com, Mark Cerny je pokušao da dokaze da nova kućna PlayStation konzola neće predstavljati maleni skok koji će samo poboljšati neke aspekte proizvodnje i renderinga video igara, već još jednu revoluciju koja će omogućiti dolazak potpuno originalnih i do sada neviđenih gaming iskustava.

Ono sto su novinari uspeli da vide na ovom sastanku naravno nije bila finalna verzija konzole, već rani “devkit” u redovnom PC kućištu i sa speficikacijama koje i dalje nisu podignute na finalni nivo. Kao i ranije, AMD će ponovo biti odgovoran za centralni hardver – osmojezgarni Zen 2 CPU procesor (16 thread-ova) koji još nije imao svoju premijeru na PC tržištu, i jednako ekskluzivna Radeon Navi grafička koja je dobila i specijalne izmene radi boljeg rada specifičnoj arhitekturi konzole. Ono sa čime se Mark Cerny posebno pohvalio je i prisustvo jako brzog SSD hard diska koji je unapređen da radi “brže od bilo kojih SSD rešenja na PC-u”. Ovaj izbor će omogućiti developerima da najzad naprave igre koje mnogo lakše barataju sa fajlovima u sigurno ogromnim igrama. U primeru koji je bio prikazan uživo, PS4 verzija igre Spider-Man je tokom fast travel-a provela čak 15 sekundi na ekranu za učitavanje nivoa, a novi PlayStation je uspeo da uradi isto to za samo 0,8 sekundi!

Da, dobro ste pročitali. Pošto će PlayStation 5 biti zasnovan na istoj bazičnoj x86 CPU arhitekturi, nova konzola će moći da učitava sve igre koje su izašle za PlayStation 4! A kao bonus, preko četiri miliona PlayStation VR vlasnika neće morati da obavezno kupuju nove kacige jer će stari sitem biti potpuno podrzan i kada pređu na ovu novu konzolu. Tu su i ostali detalji – podrška za fizičke diskove ostaje netaknuta, audio čip će nativno podržavati pozicioniranje zvukova u 3D prostoru, grafička kartica će podržavati raytracing (mada i dalje ne znamo da li će biti prisutni bilo kakvih hardverski akceleratori za ovaj težak rendering rad), i konzola će podržavati 8K rezoluciju, ali developeri će uglavnom ciljati da podrže 4K ekrane.

Za kraj, vredi spomenuti da ništa o samom nextgen softveru nije bilo spomenuto, osim kratke opaske da će developeri naravno imati opciju za razvoj “crossgen” igara, tj naslova koji se namenski prave i za staru i novu konzolu (posle premijere PS4 konzole smo imali dosta takvih naslova, na primer Battlefield 4, Watch Dogs i drugi).

Naslednik PlayStation 4 konzole će stići u prodaju tek tokom 2020. godine, a trenutni plan Mark Cenry-a i ostatka harderskog PlayStation tima je da poboljšaju svoje softverske alate i pošalju novije verzije devkit-a do mnogih timova koji širom sveta prave naslove koji su previše ambiciozni za vremešni PS4. Sudeći po ovome što je sada bilo prikazano, sledeći PlayStation će biti odlična platforma za nove igre u prvoj polovini treće decenije 21. veka.

Redakcija EmuGlx-a će vas obavestiti o novinama koje Sony sprema za sve PS4 igrače željne novog hardvera, a podsetimo se da je PlayStation odlučio da preskoči ovogodišnji E3 2019 sajam jer smo već nekoliko puta videli poznate (i skoro sigurno poslednje) velike naslove koji se i dalje razvijaju za PS4 (The Last of Us Part 2, Death Stranding i Ghosts of Tsushima).