Tokom nedelje kada je igračka industrija trebala da se okupi u dvoranama (sada otkazane) GDC 2020 konvencije, PlayStation je rešio da objavi video snimak prezentacije sa kojom su planirali da programere, dizajnere i biznis šefove upoznaju sa ambicioznim PlayStation 5 hardverom. U jednosatnoj “suvoj” i tehničkoj prezentaciji, arhitekta konzole Mark Cerny se fokusirao na elemente novog hardvera koji predstavljaju evoluciju na već poznata rešenja iz PS4, i totalno nove revolucionarne dodatke sa kojima će developeri uspeti da naprave totalno nove vrste igara koje nisu bile moguće na prethodnim generacijama PlayStation konzola.

Mark Cerny se fokusirao na četiri glavne stavke hardvera PS5 konzole – novi sistem balansiranja rada CPU i GPU-a gde su totalne performanse ograničene ne temperaturom ili zauzetošću hardvera već količinom struje koju daje napajanje, rekordno brzi SSD sa kojim ciljaju da eliminišu sva učitavanja prisutna kod trenutnih igara i omoguće totalno nove gaming momente kada igra može za vreme okretanje kamere na ekranu da prebaci neverovatno puno podataka u RAM, ambiciozni Tempest 3D AudioTech sistem koji konzoli daje neverovatnu mogućnost emuliranja stotina i hiljada pozicija zvukova u 3D prostoru, kao i backwards compatibility podršku za PlayStation 4 softvera u originalnom “legacy” modu kao i sa veoma jakim “boost” frekvencijama rada (ovaj mod će zahtevati proveru svakog naslova od strane PlayStation-a).

Vredno je spomenuti da je sistem skladištenja igara veoma sličan onome koji je prisutan u sledećoj Xbox konzoli. Unutar konzole dolazi brz SSD koji se ne može izvaditi, ali se može nadoknaditi sa brzim M.2 NVME SSD proizvodima iz slobodne prodaje koje će Sony potvrditi da mogu da postignu iste performanse kao i interni PS5 SSD (zato ne kupujte SSD dok PlayStation tim ne potvrdi koji tačno modeli će biti podržani). Na konzolu se takođe može nakačiti eksterni USB hard disk koji je savršen za puštanje starih PS4 igara.

Gledajući uopšteno ceo hardverski paket koji je Sony spremio, definitivno se stiče utisak da će PlayStation 5 biti dobra konzola, mada na papiru se odmah može primetiti da će Xbox Series X biti malo brži u radu zbog sposobnijeg GPU-a.

  • CPU – AMD Ryzen Zen 2, 8 cores (16 threads), 3.5 GHz (varijabilni klok)
  • GPU – AMD Radeon RDNA 2 sa hardverskom podrškom za Raytracing
  • GPU – 36 compute units, 2.23 GHz, 10.28 teraflops (varijabilni klok)
  • RAM – 16 GB GDDR6 / 256-bit,  448 GB/s
  • Interni hard disk 825 GB SSD, PCIe 4.0,  5.5 GB/s (read), typical 8-9 GB/s (compressed), max 22 GB/s
  • Proširenje hard disk-a – komercijalni PCIEx4 NVME SSD / USB External HDD
  • Optical drive – 4K Ultra HD Blu-ray
  • Video HDMI 2.1 (4K 120 Hz TVs, 8K TVs, VRR)
  • Audio Tempest 3D AudioTech

Tokom prezentacije nismo dobili nijedan tech demo koji bi pokazao snagu ove konzole, opis rada operativnog sistema, i pozadinskih servisa dostupnih tokom igranja. Što se samih video igara tiče, za to ćemo morati sačekati izgleda leto i možda period u kojem je E3 2020 trebao biti održan.

PlayStation 5 je i dalje planiran za premijeru krajem ove godine, a njena cena i datum dolaska na naše tržište za sada nisu poznati.