Epic Games je danas iznenadno najavio Unreal Engine 5, naslednika veoma popularnog softverskog paketa Unreal Engine 4 koji trenutno napaja stotine igara na svemu od najjačih PC-a, do kućnih konzola konzolama i prenosnih mobilnih uređajima.

Novi engine je prikazan na ni manje ni više nego na razvojnoj verziji predstojeće PlayStation 5 konzole, i sa svojom fantstičnom graifikom je uspeo da prezentuje dve nove tehnologije za realistični prikaz 3D okruženja – novi sistem osvetljenja Lumen koji u igre donosi real-time sistem globalnog osvetljenja sa neograničenim brojem odskakanja svetlosti od površine objekata, i Nanite sistem za dinamično učitavanje detaljne geometrije trenutno vidljivih objekata uz pomoć veoma brzog SSD-a na ovoj konzoli.

Nanite je posebno impresivan jer omogućava pravljenje okruženja unutar igara koje se sastoje od objekata u potpunom “filmskom” kvalitetu detalja, bez potrebe da developeri prave modele sa manjim brojem poligona (što je bila tradicija u zadnje 2+ decenije razvoja video igara) da bi bolje kontrolisali kvalitet elemenata okruženja kada su oni udaljeni od kamere. U određenim scenama ovog demoa se ispred kamere nalazi čak desetak milijardi poligona, ali se engine lako snalazi sa njima jer renderuje samo taman dovoljno njih u odnosu na njihovu udaljenost i vidljivost.

Unreal Engine 5 će biti testiran početkom sledeće godine u nextgen verzijama Fortnite-a, i stići će u javnu upotrebu krajem 2021. godine. Projekti koji se trenutno prave sa UE4 alatkama će dobiti mogućnost da se prebace i na ovu verziju engine-a.