Kao i prošlog puta, glavni arhitekta PS4 konzole Mark Cerny je opet odabrao totalno neočekivano vreme da sa online publikacijom Wired odradi još jedan zanimljiv intervju u kojem je predstavio nove mogućnosti dugo čekane PlayStation 5 konzole.

Za početak, ime konzole je totalno potvrđeno kao i prvi detalji novog gamepad-a koji će sa sobom doneti nove mogućnosti prenošenja gameplay podataka iz same igre u ruke igrača. Ime gamepada nije potvrđeno zvanično, ali skoro sigurno će naravno biti nazvan DualShock 5.

Umesto jednostavnog rumble motora, novi kontroler će u sebi imati set naprednih mini-motora koji će omogućiti dodavanje haptic feedback-a (sile dodira) na njegovim L2/R2 triggerima i analognim palicama. Kao i force feedback na volanima, triggeri će sada moći da vrate silu nazad ka prstu igrača, dajući mu do znanja da li se unutar igre sreće neki otpor ili interaktivna radnja. Na primer prelaz guma automobila sa betona na travu, što će totalno promeniti osećaj gasa i kočnice kao i u pravom automobilu, ili osetiti povećanje tenzije zatezanja luka i strele. Analogne pečurke će iskoristiti slične efekte da vam na primer prikažu drukčiji otpor kretanja vašeg junaka kroz blato (palica će vam davati jak otpor), klizanja po ledu (palica će odjednom biti jako labava), ili neki od kompleksnijih sistem “haptic” sila koji će vam dočarati različite oblike hrapavosti i drugih efekata. Na primer, ako sa junakom hodate po slomljenom staklu, obe palice mogu da blago “krckaju” kao da su se u njihovom mehanizmu rotiranja pojavile čestice peska, time emulirajući osećaj hodanja po bockavoj površini. Pošto studiji za razvoj video igara sada mogu da totalno računaju na ovaj sistem interakcije sa igračima, definitivno možemo očekivati da će nove PS5 igre iskoristiti ove i mnoge druge efekte ne samo za povečanje imerzije, već i za nove gameplay taktike.

Pored ovog haptic sistema, novi gamepad će opet imati zvučnike, potencijalno i mikrofon, a baterija će mu biti veća. Ovo će malo povećati i otežati gamepad, ali on bi trebao da na kraju teži negde između DS4 i Xbox One gamepadova.

Što se drugih delova PlayStation 5 sitema tiče, Mark Cerny je opet nahvalio napredni SSD hardver za brzo skladištenje i učitavanje podataka igara. Igre će ovaj put stizati na BluRay diskovima sa kapacitetom od 100 GB, istim diskovima koji se danas koriste za 4K UHD Bluray filmove (ova konzola će moći da pušta te filmove što PS4 ne može). Pored tradicionalne opcije za punu instalaciju igara na hard disk, PS5 će podržati segmentne instalcije gde igrač može da odluči da instalira samo SP ili MP sekcije igara koje poseduje, a operativni sistem konzole će se aktivno truditi da vam odmah na glavnom ekranu prikaže sve moguće aktivnosti u koje možete uskočiti u igrama koje posedujete. Ovo znači da ćete bez puno muke moći videti otvorene MP servere u kojima igraju vaši prijatelji, dnevne/nedeljne aktivnosti u “live” igrama, kao i vašu poziciju u SP kampanji. Po njihovim rečima, na ovaj pristup su se odlučili da bi pomogli igračima da ne moraju da uđu u sve svoje igre da bi unutar njih videli da li imaju nešto zabavno da nađu.

Mark Cerny je takođe još jednom potvrdio da će PS5 nativno podržavati hardverski Ray Tracing, zahtevan način renderovanja 3D grafike u kojoj se osvetljenje, senke, refleksije i transparencija proračunavaju merenjem ponašavnja kretanja fotona unutar gaming okruženja. Iako je ova tehnika tek nedavno stigla u svet real-time renderinga (korišćena je decenijama u polju filmskih efekata, profesionalnih 2D/3D aplikacija i istraživačkih projekata), njen dolazak u kućnih konzole označava veliki potencijal pomeranja kvaliteta grafike unapred. Primer moderne PC igre koja odlično koristi sve Ray Tracing efekte je Control od Remedy Entertaiment-a.

Iako i dalje ne znamo sve detalje nove PlayStation 5 konzole, sada već dobijamo kompletniju sliku o njenim sposobnostima i unikatnim detaljima.

Za cenu, igre, datum izlaska i izgled (u slici gore možete videti umetnički rendering pravog PS5 devkita koji se trenutno nalazi u mnogim razvojnim studijima širom sveta) moraćemo ipak sačekati još koji mesec.