Tokom svoje tradicionalne prolećne prezentacije deoničarima i velikim investitorima, Sony korporacija je ove godine imala mnogo ozbiljniju “gaming” prezentaciju u kojoj su opisali trenutno stanje PlayStation biznisa, kao i planove kako će iskoristiti veliku popularnost PS4 da naprave još uspešniju sledeću generaciju kućne konzole. Pored očuvanja jakog PS4 biznisa u sledeće tri godine, Sony planira da drastično proširi mogućnosti i dostupnost online game streaming servisa PlayStation Now (u čemu će im pomoći njihov novo-najavljeni cloud servis partner Microsoft!), da bolje popularizuje kućni Remote Play streaming, da uloži još više resurasa u širenje svojih internih timova za razvoj video igara, poboljša saradanju sa nezavisnim timovima, i naravno, da naprave veoma kompetentnu i privlačnu novu konzolu koja će zameniti PS4 već tokom sledeće godine.

Prve detalje o PlayStation 5 konzoli smo već dobili pre par nedelja, a pored centralnih komponenti (Ryzen 3000 CPU i Radeon Navi grafička) koje će sigurno doneti ogroman napredak u renderovanju interaktivnih svetova, jedan detalj je najviše iznenadio svetsku javnosti. Naime, arhitekta konzole Mark Cerny je tada prikazao demo PS4 igre Spider-Man koja je na ranom nextgen hardveru mogla da učita nivo mnogo puta brže nego na PS4 Pro konzoli zahvaljujući specijalno napravljenom SSD disku koji će biti prisutan u svakoj PS5 konzoli. Pored bržeg učitavanja niova, prisustvo SSD-a će omogućiti developerima da u novim igrama drastično ubrzaju streaming podataka, time omogućivši brže kretanje kroz veoma detaljna okruženja kao i mnoge druge gaming sisteme koji su do sada bili nemogući na konzolama sa sporim laptop hard diskovima.

Upravo ovaj Spider-Man demo PS5 SSD-a je bio na kratko prikazan javnosti danas (poređenje učitavanja nivoa, i poređenje najbržeg mogućeg kretanja kroz grad uz učitane maksimalne detalje okruženja):

Sony ove godine neće biti deo E3 2019 sajma koji će biti održan za svega par nedelja. Umesto toga, planiraju da najave svoje preostale velike PS4 igre (The Last of Us Part 2, Death Stranding i Ghosts of Tsushima) kao i totalno novu PlayStation 5 konzolu na nekim drugim prezentacijama koje će sami organizovati tokom ove i sledeće godine.