Za početnike

What's new
Emulation FAQ
Emulacija novih konzola
Kako ocenjujemo igre?
Editorial: Žrtve Piraterije
Postavite pitanje na forumu

 
 5 poslednjih tema sa emuforuma

 

System sekcije (informacije i emulatori)

 Arcade
 Console
 Pocket
 Comp

Other emu sections

 Console emu

 Misc.

Ostale sekcije

Shop gaming stuff at Play-Asia.com

Search Play-Asia.com
 

Play-Asia.com - Buy Video Games for Consoles and PC - From Japan, Korea and other Regions!

Play-Asia.com
Buy Video Games for Consoles and PC - From Japan, Korea and other Regions!

Twitter updates

Twitter Updates

Follow us on Twitter

Opisi: Igre: PS2: Formula One 2006

 Proizvodnja: 2006  Broj igrača: 1-2 (20 u mreži)

 Kompanija: Liverpool Studios

 Žanr: Sport (Formula 1)

Autor opisa: SQI


Pomalo poljuljano poverenje igrača u Formula One serijal potpuno je povratilo odlično izdanje za
2005. - bez obzira na neke objektivne mane koje se tiču pre svega nedorađenog damage modela i raznoraznih bagova koji nažalost nisu sređeni ni u platinum izdanju igre, u pitanju je bio fenomenalan naslov sa zaista sjajnim izvođenjem.

S obzirom da je PS2 već u kasnoj fazi svog životnog veka, bilo je za očekivati da će sledeća verzija izbeći nekakve radikalne izmene, i to se ispostavilo kao potpuno tačno. No, to nikako ne znači da se Formula One 2006 ne može nazvati pravim nastavkom.

Sa tehničkog aspekta, učinjen je mali korak unazad, sve kao posledica toga što se u sezoni 2006. na stazi nalaze dva bolida više nego u prethodnoj. Nivo detalja na samim formulama je zbog toga za nijansu niži, ali to teško da ćete primetiti golim okom. U svakom slučaju, zbog specifičnosti samog sporta, vrlo je teško napraviti vizuelno atraktivniju igru, pa je očigledno da je Liverpool Studios (gotovo) izvukao maksimum iz hardvera PlayStationa 2.


1. Kolizije na stazi ostavljaju daleko ozbiljnije posledice nego ranije.
2. Oficijalni grafici sa TV prenosa odlično su integrisani u igru.

Sa druge strane, zvučna komponenta je za 2 koplja bolja! Tu pre svega mislimo na komentar u toku trke koji je neuporedivo sadržajniji i precizniji nego u prošlom izdanju, a i komunikacija sa pistop posadom konačno liči na ono što možemo čuti u toku televizijskih prenosa. Zapravo, informacije koje dobijate od inžinjera ali i samih komentatora mogu da budu veoma korisne jer često jednostavno nemate vremena da bacite pogled na sve moguće oficijalne grafike i indikatore koji se nalaze na ekranu.

Kontrolni sistem je na svu sreću veoma sličan prošlom izdanju, i može se u potpunosti prilagoditi vašoj želji, odnosno veštini. Totalnim početnicima na raspolaganju su brojne olakšice, a oni iskusniji mogu u potpunosti da preuzmu kontrolu nad svim aspektima bolida. Setup je izuzetno detaljan, čak nešto bogatiji nego ranije, i u njemu će entuzijasti svakako provesti dosta vremena tražeći idealan balans bolida. Čak iako niste toliko vični mehanici, "igranje" sa prednjim i zadnjim spojlerom bolida, odnosno podešavanjem pneumatika može vam pružiti mnogo bolje performanse na stazi što je neophodno na većim nivoima težine ako želite da budete konkurentni. U postavljanju pravilnog setupa umnogome vam može pomoći i Car Evolution mod - naime, na slobodnim treninzima u petak i subotu vaši inžinjeri vršiće podešavanje bolida u skladu sa stilom vožnje koji gajite, a svaku promenu na svojoj formuli moćićete da istestirate. Činjenica da je model oštećenja sada urađen daleko bolje znači da se sve greške koje načinite plaćaju mnogo skuplje nego ranije. Blagi dodiri se i dalje tolerišu, ali sada je neuporedivo lakše oštetiti neki deo bolida i odustati iz trke.

Inteligencija protivnika je na zavidnom nivou, što podrazumeva da se AI snažno bori za poziciju, ali bez preterane agresivnosti koja je u ranijim verzijama dovodila do prevelikog broja sudara. Takođe, hard mod je sada daleko teži nego u prošlom izdanju, što će obradovati igrače koji su Formula One 2005 smatrali neizazovnom. Jedino što zaista smeta jeste činjenica da se u pojedinim krivinama kompjuterski kontrolisani vozači vuku kao puževi, pa će vam se verovatno desiti da jednostavno naletite na njih kada naglo zakoče mnogo ranije i jače nego što bi realno trebalo da urade.

Same modove igre ne treba posebno objašnjavati, jer na tom polju nije bilo značajnih promena. Karijera koja je uvedena izdanjem za 2005. je dorađena, ali po našem mišljenju i dalje ne naročito interesantna i drugačija od vožnje klasičnog šampionata.


1. Obratite pažnju na indikatore stanja bolida - sa nezagrejanim pneumaticima i punim rezervoarom morate biti jako obazrivi.
2. Vožnja u koloni nije toliko opasna kao ranije, zbog kvalitetnije AI rutine.

Nažalost, postoji i jedan ogroman problem, a to su bagovi. Iskreno, teško je i zamisliti igru za PS2 koja je toliko zatrpana desetinama problema vezanih za gotovo sve njene elemente - komentar ponekad potpuno nestaje, ili u krug ponavlja iste informacije, vozači nestaju iz bolida, replay opcija prikazuje nepostojeće detalje sa trke, AI vozači vas propuštaju na stazi iako ih ne stižete za ceo krug, formation lap prouzrokuje gomilu dodatnih bagova, Racing Evolution dovodi do blokiranja kompletne igre a kao šlag na tortu dolazi činjenica da snimanje pozicije u toku trke uopšte ne funkcioniše! Glavni uzročnik neverovatne parade bagova (pomenuli smo tek delić) verovatno je želja da se po svaku cenu ispoštuje rok izlaska igre, ali daleko od toga da je to realno opravdanje. Najgore od svega, u kreditima se pominje preko 50 beta testera, i prosto je neverovatno da niko od njih nije primetio sve pomenute bagove, iako se većina od njih manifestuje u prvih pola sata igranja. Na svu sreću, ako sledite naša uputstva u posebnom tekstu "Kako zaobići bagove" normalno igranje ponovo postaje moguće.

Nema sumnje da je Formula One 2006 korak napred u odnosu na prošle izdanje, zbog daleko bolje AI rutine, mnogo kvalitetnijeg komentara i damage modela. Zbog toga, još jednom predstavlja odličan (doduše i jedini) izbor za sve ljubitelje sporta.

Kako zaobići bagove
Da bi ste mogli maksimalno da uživate u igri, preporučujemo da pre početka bilo koje trke sledite ova uputstva:

  1. Isključite formation lap - ovo je najveći uzročnik gomile bagova. Jednostavno zaboravite na ovu funkciju.

  2. Ne koristite Racing Car Evolution mod, vrlo često dovodi do blokiranja igre nakon kompletiranja određene sesije.

  3. Obavezno postavite vreme na sunčano. Protivnički vozači voze neverovatno brzo i po najvećem potopu, tek za delić sporije nego na suvoj podlozi.

Naravno, daleko od toga da je ovo lek za sve probleme, ali na ovaj način izbećićete sve krupne bagove i imati mogućnost normalnog snimanja pozicije. Nadajmo se da će platinum verzija igre biti očišćena od ovih gluposti, a pogotovu željno isčekivana varijanta za PlayStation 3.
 

Grafika: 4.0 S obzirom na broj bolida na stazi i kvalitetnu AI rutinu, jako je teško očekivati naročito dobru grafiku, mada su specijalni efekti mogli biti urađeni bolje. Najbitnije je ipak da je frame rate izuzetno stabilan.
Zvuk: 4.0 Najbolji u istoriji F1 simulacija, što se posebno odnosi na komentar, koji je iako daleko od savršenog, neuporedivo bolji od svega do sad viđenog.
Kontrole: 5.0 Najrealnije izdanje do sada. Kontrola nad bolidom je realnije nego ranije, zbog većeg uticaja količine goriva i istrošenosti pneumatika na performanse.
Zabavnost: 4.5 Bez obzira na sve objektivne probleme, Formula One 2006 je najkvalitetniji izdanak serijala do sada, što bi trebalo da bude dovoljna preporuka.

Zahvaljujemo se firmi GMC-Yu Novi Sad na ustupljenoj igri.

Originalni textovi

Opisi 

Autorski textovi (Editoriali) 

ScreenFun

Interactive stuff

Site Search (powered by Google) 

Emulation Galaxy site sekcije

EmuGlx stuff 

Arhiva vesti 

Links (prijatelji i sl. )


www.digitalnisvettv.com
Va vodič kroz domaće IT trite


http://madfox.on.neobee.net
Prevodi igara na srpski by Mad Fox


www.anime-overdose.com
Anime titlovi na srpskom

www.bg-anime.com
Domaći anime forum/zajednica

www.trablmejker.com
Underground Online!

http://gw-adria.co.cc
Domaci Guild Wars portal
www.iss-world.net
Domaći fan sajt posvećen ISS/WE/PES
www.catacomb.co.yu
Igraonica Catacomb (Novi Sad)
www.gs.rs
Gamers Space
PC i konzole - Vesti, trejleri!

5617221 
All your rights are belong to us.
Emulation Galaxy®™ 1999 - 2008