Za početnike

What's new
Emulation FAQ
Emulacija novih konzola
Kako ocenjujemo igre?
Editorial: Žrtve Piraterije
Postavite pitanje na forumu

 
 5 poslednjih tema sa emuforuma

 

System sekcije (informacije i emulatori)

 Arcade
 Console
 Pocket
 Comp

Other emu sections

 Console emu

 Misc.

Ostale sekcije

Shop gaming stuff at Play-Asia.com

Search Play-Asia.com
 

Play-Asia.com - Buy Video Games for Consoles and PC - From Japan, Korea and other Regions!

Play-Asia.com
Buy Video Games for Consoles and PC - From Japan, Korea and other Regions!

Twitter updates

Twitter Updates

Follow us on Twitter

Arcade

CPS arkadni sistemi


Prva generacija CPS automata (skraćenica od Capcom Play System) je predstavljena krajem osamdesetih godina pod imenom CPS-1. Za ovaj sistem je urađeno ukupno 39 naslova od kojih su neki snažno doprineli razvoju pojedinih žanrova, gde posebno treba izdvojiti Final Fight koji je postavio standarde za skrolujuće borilačke igre, baš kao što je to isto Street Fighter II’ – The World Warrior učinio za Vs (1 na 1) tabačine.

Poslednje ostvarenje urađeno za ovaj izuzetno uspešan sistem jeste Mega Man The Power Battle, objavljen oktobra 1995. godine koji uz The Punisher važi za tehnički najkvalitetnije CPS-1 ostvarenje. Ono što je zanimljivo jeste da postoje dve verzije ovog hardvera koje se razlikuju po tome da li imaju ili nemaju integrisan Q Sound zvučni čip. Ovih prvih je znatno manje (tačno 10) a njima pripadaju npr. Cadillacs And Dinosaurs, Warriors of Fate ili The Punisher. Ostale karakteristike su identične, što konkretno znači da CPS-1 poseduje centralni procesor Motorola 68000 na 10 mhz i zvučni procesor Z80 na 6 mhz.


Mega Man The Power Battle (CPS-1) zvanično poslednja igra za sistem

Najboljih 10 igara za CPS sisteme

  • Alien Vs Predator (CPS-2)
  • Cadillacs & Dinosaurs (CPS-1 Q Sound)
  • Dungeons & Dragons Shadow Over Mystara (CPS-2)
  • Giga Wing (CPS-2)
  • Final Fight (CPS-1)
  • Street Fighter II – Hyper Fighting (CPS-1)
  • Street Fighter Alpha 3 (CPS-2)
  • The Punisher (CPS -1 Q Sound)
  • Street Fighter III Third Strike (CPS-3)
  • Warriors Of Fate (CPS-1 Q Sound)

Lista najboljih 10 igara ne predstavlja TOP10 listu vec 10 igara koje vredi probati na sistemu.

Zahvaljujući uspehu koji je postignut sa prvom generacijom CPS automata, Capcom je odlučio da uradi i sledeću verziju koja je jednostavno nazvana CPS-2 i koja se razlikuje od prethodnika po nekoliko stvari, gde je najvažnija veličina memorije (do 322 megabita), usled čega igre pravljene za njega sadrže bolje intro sekvence i mnogo bogatiju animaciju. Ipak, ako pogledate neku skrolujuću igru npr. Alien Vs. Predator, primetićete da grafika nije ništa bolja od The Punishera, najlepše CPS-1 igre. Razlog za to može biti činjenica da su se one pravile samo u prvih 2-3 godine postojanja sistema, dok on nije doživeo svoju punu grafičku zrelost.

Na CPS-2 mašinama zavladao je novi trend, tako da su Vs tabačine postale dominantan žanr, dok skrolujućih borilačkih igara, arkada, logičkih igara, sportova i ostalih žanrova ima daleko manje (vrlo slično NeoGeo sistemu, možda još drastičnije) Neke od najboljih CPS-2 igre su svakako Street Fighter Alpha 3, Marvel Vs. Capcom, Vampire Savior te izuzetno popularni Alien Vs Predator i zadivljujuće kompleksni FRP serijal Dungeons & Dragons. Objavivši tokom 2003. Hyper Street Fighter II The Aniversary Edition kojim je obeležena desetogodišnjica izlaska najbolje revizije Street Fightera II Capcom je zatvorio još jedno poglavlje, s obzirom da je ovo bila zvanično poslednja objavljena igra ne samo za CPS-2, nego i za CPS sisteme uopšte.


Street Fighter Zero 2 Alpha (CPS-2) - verzija za englesko govorno područje izbačena je samo na konzolama (Alpha 2 Gold)

Tokom 1996. Capcom je predstavio i treću reviziju CPS-a poznatu kao CPS-3 koji je doneo dosta izmena. Osnovna razlika odnosi se na promenu medijuma za skladištenje podataka, pa je ovoga puta u tu svrhu iskorišten CD, mada ni kertridž nije potpuno izbačen iz upotrebe, već mu je samo značajno modifikovana uloga, tako da služi za dekriptovanje podataka sa kompakt diska. Ovako snažan sistem enkripcije u potpunosti je onemogućio stvaranje nelegalnih kopija, pa čak i emuliranja ovih naslova sve do 2007. godine.


Street Fighter III Third Strike - najbolja igra za CPS-3

Tehničke karakteristike su činile CPS-3 značajno naprednijim od svog prethodnika - broj boja koji se istovremeno mogu prikazati na ekranu je skočio sa 4096 na 32768 a brži hardver omogućio je fantastično glatku animaciju koja može da se poredi sa visokobudžetnim crtanim filmovima! Najbolja demonstracija ove tvrdnje su Street Fighter III i njegove dve revizije koje ujedno i predstavljaju ono najbolje što ovaj sistem može da ponudi. Za razliku od CPS-1 i CPS-2 koji su bili optimizovani samo za bitmapiranu (sprajtovsku) grafiku, CPS-3 ima osnovnu podršku za vektore i poligone, mada daleko od toga da su oni mogli da se iskoriste za izradu neke samostalne igre. Bez obzira na svoje kvalitete, CPS-3 nije ni približno uspeo da opravda poverenje, pa nije ni čudo što je za njega izdato svega 6 ostvarenja u periodu od 1996. do 1999. godine.

Iako je dobro poznato da podrška za ova 3 tipa automata postoji u MAME, zbog njihove ogromne popularnosti ali i činjenice da postoji nekoliko fenomenalnih emulatora čiji kvalitet daleko nadmašuje gorepomenuti, CPS sistemi zaslužuju posebnu sekciju na našem sajtu.


Final Fight (CPS-1) je jedna od igara koja je definisila žanr skrolujućih borilačkih igara


Giga Wing (CPS-2) je jedna od vizuelno najkvalitetnijih pucačina na ovom automatu

CPS Changer
Malo je poznato da je Capcom tokom devedesetih godina, ohrabren velikim uspehom CPS-1 sistema predstavio konzolu Capcom Power System Changer koja je po svojoj koncepciji bila izuzetno slična SNK-ovom NeoGeo-u, s obzirom da je omogućavala da se u kućnim uslovima igraju tada aktuelne igre sa pomenutog automata. CPS Changer koristi hardver CPS-1 sistema i za njega je izbačeno svega 11 igara među kojima vredi pomenuti Final Fight, Street Fighter 2 Turbo ili Captain Commando kao i specijalan port Street Fighter Zero-a koje je u odnosu na CPS-2 original morao da bude blago degradiran kada je u pitanju kvalitet animacije i zvuka. Zbog užasno visoke cene igara i kratkog veka trajanja sistema, CPS Changer je vrlo brzo otišao u istoriju.

 Emulator/ download/ homepage  What's new  General info/ opis/ tutoriali
CPS-3 emulator 1.0a
DOWNLOAD
Prvi CPS3 emulator. Capcom Play Sistem 3 Emulator je prvi emulator ovog tipa igračkih automata i podržava sve igre objavljene za njega. Optimizacija je odlična (autor je čak poradio i na podršci za računare opremljene integrisanim grafičkim karticama), zvuk i grafika su sjajni a tu je i potpuna podrška za džojpede, pa čak i mogućnost snimanja pozicije.
 
Nebula 2.25b
DOWNLOAD
PGM Added Knights of Valour Super Heroes. Thanks to KOFBOBO and the rest of people in BOBO KOV WORLD for the donation of a PGM motherboard and game Cart for kovsh to extract the protection program. Added Martial Masters Added The Killing Blade (only Rev 109 works) Added internal protection program for Photoy2k, removed simulation.

NEOGEO Fixed kof2002 and Matrimelee drivers

CPS1 Fixed CPSQ & CPS_Extra dat files

GENERAL Added some cheats, transparency tables and tracklists.
 

Nebula važi za najkvalitetniji emulator CPS-1 i CPS-2 sistema, i jedan od najbolji emulatora uopšte. Podržava sve CPS-1 igre i sve do sada dekriptovane CPS-2 naslove. Specifičnost emulatora su dva interfejsa, jedan je pull down a drugi klasični full screen s tim što prva varijanta nudi i neke dodatne mogućnosti, tako da nju preporučujemo. Emulacija grafike je fenomenalna, podržano je mnoštvo grafičkih modova, podešavanje rezolucije pa čak i D3D, a isto važi i za zvuk koji podržava i surround. Preporučujemo ga vlasnicima Pentium III mašina na bar 600mhz sa 256 MB RAM-a i karticom u rangu GeForce 2 MX.

Kawaks 1.59
DOWNLOAD
New drivers:
- Final Fight (US)
- Eco Fighters (US 940215)
- Mega Man: The Power Battle (CPS2, USA 951006)
- Rockman: The Power Battle (CPS2, Japan 950922)
- Dimahoo (Euro 000121)
- Street Fighter Alpha 3 (Euro 980904)
- 19XX: The War Against Destiny (Brazil 951218)
- Night Warriors: Darkstalkers Revenge (Euro 950316)
- X-Men: Children of the Atom (Japan 941222)
- Real Bout Fatal Fury (set 2)
- The King of Fighters 2003 (set 2)
- Metal Slug 5 (set 2)
- Soccer Brawl (alternate set)
Fixed currupted graphics in progeara.
Changed NeoGeo M ROM sizes in to match MAME (.122).
Changed NeoGeo ROM names to match MAME (.122).
 

Kawaks je takođe sjajan CPS-1/CPS-2 emulator koji je tek nešto siromašniji opcijama od Nebule. Poseduje klasičan pull down interfejs i vredi ga probati, možda vam se i više dopadne, naročito ako nemate velike zahteve.
 

Callus 0.42
DOWNLOAD
Poslednja verzija Callus-a za Win9X. U početku najbolji CPS-1 emulator danas možmo da preporučimo samo vlasnicima Pentium i Pentium II konfiguracija, zbog svoje niske hardverske zahtevnosti. Kvalitet slike i zvuka nije kao kod Kawaksa i Nebule, a ne postoji ni toliko opcija za podešavanje.

 Fajl/ download  General info
[forsaken demon]'s Nebula Serbian translation
DOWNLOAD
Detaljan prevod Nebule na srpski (u zip-u se nalaze upustva za instaliranje)
 
[forsaken demon]'s Kawaks Serbian translation
DOWNLOAD
Detaljan prevod Kawaksa na srpski (u zip-u se nalaze upustva za instaliranje)
 
Haggar's Cheats 0.2.94d
DOWNLOAD
Uz pomoć ove arhive moguće je uključiti varanja u velikom broju igara koje podržavaju Nebula i Kawaks kao ąto su otključavanje raznih skrivenih dodataka do kojih praktično ne moľete doći na drugačiji način. Za način aktiviranja pogledajte dokumentaciju ovih emulatora.
 
Nebula/Kawaks transparency pack
DOWNLOAD
Uz pomoć ovih fajlova moćićete da uključite efekat providnosti kod dela igara koje podržľavaju Nebula i Kawaks. Za način pokretanja pogledajte dokumentaciju ovih emulatora.
 

 Linkovi

www.system16.com Verovatno najbolji sajt koji se bavi igrama za automate. Sadrži osnovne informacije o CPS-1/CPS-2 sistemima i slike iz svih igara objavljenih za njih.

http://cps2shock.retrogames.com CPS-2 Shock je sajt ekipe koja se bavi razbijanjem zaštite CPS-2 igara, i koja nam je i omogućila da ih igramo preko emulatora. Sadrži dosta informacija vezanih za taj sistem.

Originalni textovi

Opisi 

Autorski textovi (Editoriali) 

ScreenFun

Interactive stuff

Site Search (powered by Google) 

Emulation Galaxy site sekcije

EmuGlx stuff 

Arhiva vesti 

Links (prijatelji i sl. )


www.digitalnisvettv.com
Va vodič kroz domaće IT trite


http://madfox.on.neobee.net
Prevodi igara na srpski by Mad Fox


www.anime-overdose.com
Anime titlovi na srpskom

www.bg-anime.com
Domaći anime forum/zajednica

www.trablmejker.com
Underground Online!

http://gw-adria.co.cc
Domaci Guild Wars portal
www.iss-world.net
Domaći fan sajt posvećen ISS/WE/PES
www.catacomb.co.yu
Igraonica Catacomb (Novi Sad)
www.gs.rs
Gamers Space
PC i konzole - Vesti, trejleri!

5617653 
All your rights are belong to us.
Emulation Galaxy®™ 1999 - 2008