Za početnike

What's new
Emulation FAQ
Emulacija novih konzola
Kako ocenjujemo igre?
Editorial: Žrtve Piraterije
Postavite pitanje na forumu

 
 5 poslednjih tema sa emuforuma

 

System sekcije (informacije i emulatori)

 Arcade
 Console
 Pocket
 Comp

Other emu sections

 Console emu

 Misc.

Ostale sekcije

Shop gaming stuff at Play-Asia.com

Search Play-Asia.com
 

Play-Asia.com - Buy Video Games for Consoles and PC - From Japan, Korea and other Regions!

Play-Asia.com
Buy Video Games for Consoles and PC - From Japan, Korea and other Regions!

Twitter updates

Twitter Updates

Follow us on Twitter

Console

Sony Playstation 2


Kada je japanski gigant Sony krajem 1994. predstavio svoju prvu igračku konzolu pod imenom PlayStation, verovatno ni vodeći ljudi ove kompanije nisu očekivali neverovatnu histeriju koja je zavladala u narednim godinama. PSX je do nogu potukao tada neprikosnoveni Nintendo i Segu čiji
Saturn i Nintendo 64 jednostavno nisu mogli da mu pariraju. Bez obzira na veliki uspeh, Sony je još 1998. najavio novu generaciju sistema koja je jednostavno krštena kao PlayStation 2.

PS2 je zaista logičan naziv kada se vidi koliko je nova konzola preuzela  od svog prethodnika. Na prednjoj strani standardne verzije sistema se nalaze priključci za 2 džojpeda i mesta za dve memorijske kartice kapaciteta 8MB (koja vrši upis podataka 250 puta brže nego stara) a DVD-ROM čitač (24X za CD i 4X za DVD) je izrađen u obliku fijoke, baš kao kod PC-CD/DVD-ROM uređaja. Pomalo neverovatno deluje podatak da se Sony odlučio da kontroler nove konzole bude neznatno modifikovani Dual Shock sa PSX-a, što naravno znači da ćete na PS2 moći da koristite upravljačke uređaje sa tog sistema. Ipak, postoji jedna razlika između starih i novih džojpeda, a to je činjenica da su dugmići na onom za PS2 potpuno analogni, što je trebalo da ima veliku primenu u vožnjama npr. gde bi snaga pritiska na taster trebala da dozira jačinu davanja gasa ili intenzitet kočenja. Nažalost, proizvođači igara moraju sami da ubacuju podršku za ovu funkciju u svoje igre, a to se često odradi traljavo tako da od potpune analognosti nema ništa (npr. u Gran Turismu 3 postoje samo 3 jačine pritiska na taster). Zbog nedovoljne preciznosti odnosno osetljivosti dugmića, mnoge softverske kompanije su jednostavno odlučile da se upravljanje gasom i kočnicom prebaci na desnu "pečurku", što se pokazalo kao mnogo praktičnije rešenje (odličan primer je Sonyjev Formula One serijal).

Iako PS2 koristi DVD-ROM čitač, većina igara je u početku dolazila na običnim CD diskovima (osim u Japanu) što se postepeno menjalo u korist DVD-a. PS2 može poslužiti i kao DVD plejer sasvim solidnih karakteristika koji je kompatibilan sa preko 95% naslova na ovom formatu. Što se tiče igara, bitno je još istaći da PS2 može da pokreće i naslove za PSX, mada nekolicina njih neće raditi. Backward compatibility, odnosno mogućnost da igrate naslove sa prethodne generacije konzole na novoj danas je postao standard koga su prihvatili i Microsoft i Nintendo (doduše, u nešto izmenjenoj formi).

Najboljih 10 igara za PlayStation 2

  • Gran Turismo 4
  • Grand Theft Auto: San Andreas
  • Metal Gear Solid 3: Snake Eater
  • Resident Evil 4
  • Final Fantasy XII
  • Dragon Quest VIII
  • Soul Calibur 3
  • Tekken 5
  • Pro Evolution Soccer 6
  • God of War

Lista najboljih 10 igara ne predstavlja TOP10 listu već 10 igara koje vredi probati na sistemu.

PS2 se pojavio u Japanu 4. marta 2000. dok su američka i evropska premijera usledile 26. oktobra odnosno 24. novembra iste godine. Međutim, interesantno je da se u prvih par meseci PS2 prodavao mnogo slabije nego Dreamcast ili PS One (redizajnirani PSX), a razlog je bio jednostavan - Sony je svoju novu konzolu isporučivao u izuzetno ograničenim tiražima (koji bi naravno odmah planuli) a sve zato da se ne bi oduzimao prostor i dalje izuzetno uspešnoj prvoj generaciji konzole. Tehničke mogućnosti PlayStationa 2 su solidne i čak dosta dobro pariraju Nintendovom Gamecubu i Microsoftovom XBOX-u u odnosu na koga su bile dosta potcenjene. Problem sa PS2 hardverom je što je dosta nezgodan za programiranje, ali je i prilično moćan a njegovu pravu snagu danas pokazuju mnoge igre, npr. Final Fantasy XII, Metal Gear Solid 3: Snake Eater, Tekken 5, Gran Turismo 4. Primetno je da noviji naslovi izgledaju mnogo bolje od onih koji su se pojavili u prve 2-3 godine upravo iz tog razloga što je razvojnim timovima bilo potrebno dosta vremena da do kraja upoznaju potencijale platforme.

Zvučnom potencijalu PlayStationa 2 nema šta da se zameri, bitno je samo istaći da zvuk ima frekvenciju od 48khz, da sound kartica poseduje 2MB memorije i podržava Dolby, AC3 i DTS standarde. Dimenzije konzole nisu tako male kao kod Dreamcasta (301 X 178 X 78 mm) a i težina mu je solidnih 2,1 kg.

Masovno oduševljenje koje je usledilo još mnogo pre pojavljivanja sistema nagoveštavalo je ono što je i usledilo u narednim godinama - PlayStation 2 je zauzeo vrh koji i dalje čvrsto drži, a prodaja konzole dobrano je prošla 100 miliona što je neverovatan uspeh. Sa fantastičnom softverskom podrškom, verovatno najboljim kontrolerom i karakteristikama tek nešto slabijim od onoga što nude GameCube i XBOX (Poređenje sa XBOX360 ipak nije na mestu), PS2 još uvek (2006) nudi najviše zabave za uloženi novac. Pojavljivanje PlayStationa 3 sigurno će uticati na njegov lagani odlazak sa scene, ali sumnjamo da će kvalitetna softverska podrška prestati pre 2008. godine.


(1) Final Fantasy XII se dosta razlikuje od svojih predhodnika ali je već jedan od najprodavanijih naslova na PS2
(2) Gran Turismo 4 je po mnogim kriterijumima najbolja simulacija vožnje ikada i igra sa najviše modela automobila (oko 700)
(3) Metal Gear Solid 3, izvlači maksimum iz PS2 hardware-a.
(4) Soul Calibur 3 po mnogima najbolja 3D borliačka igra

 

Playstation 2 version 2
Tokom 2003. Sony je objavio novu verziju Playstationa 2 koja je zatim u potpunosti zamenila prvu seriju. Naravno, od revolucionarnih novina nema ništa, naročito u fizičkom smislu, jer konzola spolja izgleda identično. Najbitnije novine ovog modela su podrška za rezane DVD-ove, DVD progressive scan playback (za vlasnike HD televizora), ugrađeni infrared prijemnik koji ne zauzima kontrolni port i da je nivo buke koju proizvodi ventilator smanjen za čak 75%. Poboljšani daljinski upravljač koji se može opciono dokupiti sada omogućava i uključivanje/ isključivanje/ resetovanje sistema kao i otvaranje i zatvaranje DVD čitača. Oznaka novog BIOS-a u konzoli je SCHP 50000.

PS Two
Tokom 2005. Sony je odlučio da postojeći model sistema zameni za kompaktniji PSTwo koji je osetno manjih dimenzija (230 mm širina x 28 mm visina x 152 dužina). Smanjenje veličine imalo je za posledicu izbacivanje HDD expansion baya, tako da je na ovu verziju sistema nemoguće priključiti hard disk (a samim tim i igrati Final Fantasy XI). Sa druge strane, uz PSTwo dolaze Ethernet i Analog Modem portovi koji se nalaze zadnjoj strani konzole, što isključuje potrebu za nabavkom Network adaptera.

 

PS2 u našoj zemlji
Playstation 2 se na ovim prostorima pojavio nedugo posle svetske premijere i predstavljen je u svim relevantnim časopisima kod nas, ali je zbog izuzetno visoke cene koja je iznosila više od 700 evra i činjenice da su bili dostupni samo originali prolazio gotovo nezapaženo. Kada su se pojavili ozbiljni mod čipovi kao što je Mesiah, stanje se znatno promenilo, pa se PS2 ubrzo uselio u igraonice gde je nasledio stari PSX.

Sjajan izbor igara najviše je doprineo tome da se konzola useli i u mnoge domove, pa sa sigurnošću možemo da tvrdimo da je PlayStation 2 daleko najprodavanija igračka konzola u istoriji i kada je reč o Srbiji. Sa druge strane, njegovi rivali GameCube i u nešto manjoj meri Xbox, predstavljaju pravu retkost.

Launch naslovi
Evo i liste igara koje su bile dostupne na startu prodaje sistema u Severnoj Americi:

Madden, NFL 2001, SSX, NHL 2001, FIFA 2001 MLS, Kessen, X Squad, Swing Away, Theme Park World, Street Fighter EX3, Tekken Tag Tournament, Ridge Racer V, Summoner, Ready to Rumble, Star Wars: Starfighter, Unreal Tournament, Evergrace, Armored Core 2, Eternal Ring, Timesplitters, Fusion GT, Smuggler's Run, Midnight Club, Silent Scope.

 


PS Two, Final Fantasy XII limited edition
 

 Emulator/ download/ homepage  What's new  General info/ opis/ tutoriali
PCSX2 0.9.6
DOWNLOAD

http://www.pcsx2.net
- Huge rewrite, mainly from the new members of the Playground branch! Too many speedups, optimizations and other fixes to write here! Many famous games will now work.
- Dropped VM build replaced by the all new Vtlb, meaning no more 'Cannot allocate memory' errors at start up, more accurate emulation, slightly lower speeds but with many optimizations to come
- Full memcard support, working in all games
- Improved Frameskip/VU-skip
- Special Game Fixes Section
- Advanced Options Section for custom tweaking VU/FPU behavior.
- Rewritten Multithreaded GS (MTGS) mode, with as much as 15% speedup for HT machines (only 3-5% for Dual Core), and fixes many instabilities.
- Improved VU/FPU Flags and Clamping support (helps fix odd behaviors and SPS in some games)
- Improved EE/IOP synchronization (fixes many freeze-ups and vmhacks).
- Improved CDVD support.

 (lista testiranih igara na zvaničnom sajtu sadrži preko 1000 naslova).

Prvi, i još uvek slobodno možemo reći, ubedljivo najbolji emulator PS2. Za sada je u stanju da pokreće BIOS konzole, veliki broj demoa kao i jedan broj komercijalnih igara od kojih nijedna nije u statusu igrive. Hardverska zahtevnost je naravno strahovita, tako da još uvek ne postoji konfiguracija koja je u stanju da pruži prihvatljiv frame rate.


 Fajl/ download  General info
SPU2ghz b1.3
DOWNLOAD
Najnovija verzija kvalitetnog zvučnog plugina za PCSX 2 koja je ne dolazi u paketu sa emulatorom.
fmod.dll
DOWNLOAD
Dll fajl neophodan za funkcionisanje SPU2ghz. Nakon preuzimanja, iskopirajte ga u direktorijum u kome se nalazi PCSX2.
GSdx 0.1.9
DOWNLOAD
Najnovija verzija odličnog grafičkog plugina za PCSX 2 koja ne dolazi u paketu sa emulatorom. U zip fajlu se nalaze potrebni pluginovi za DirectX 9 i DirectX 10.
Iako se PS2 u originalu prodavao samo u jednoj boji neke od specijalnih promotivnih verzija za igre su u drugim bojama.

 Linkovi

 

Originalni textovi

Opisi 

Autorski textovi (Editoriali) 

ScreenFun

Interactive stuff

Site Search (powered by Google) 

Emulation Galaxy site sekcije

EmuGlx stuff 

Arhiva vesti 

Links (prijatelji i sl. )


www.digitalnisvettv.com
Va vodič kroz domaće IT trite


http://madfox.on.neobee.net
Prevodi igara na srpski by Mad Fox


www.anime-overdose.com
Anime titlovi na srpskom

www.bg-anime.com
Domaći anime forum/zajednica

www.trablmejker.com
Underground Online!

http://gw-adria.co.cc
Domaci Guild Wars portal
www.iss-world.net
Domaći fan sajt posvećen ISS/WE/PES
www.catacomb.co.yu
Igraonica Catacomb (Novi Sad)
www.gs.rs
Gamers Space
PC i konzole - Vesti, trejleri!

5618184 
All your rights are belong to us.
Emulation Galaxy®™ 1999 - 2008