Za početnike

What's new
Emulation FAQ
Emulacija novih konzola
Kako ocenjujemo igre?
Editorial: Žrtve Piraterije
Postavite pitanje na forumu

 
 5 poslednjih tema sa emuforuma

 

System sekcije (informacije i emulatori)

 Arcade
 Console
 Pocket
 Comp

Other emu sections

 Console emu

 Misc.

Ostale sekcije

Shop gaming stuff at Play-Asia.com

Search Play-Asia.com
 

Play-Asia.com - Buy Video Games for Consoles and PC - From Japan, Korea and other Regions!

Play-Asia.com
Buy Video Games for Consoles and PC - From Japan, Korea and other Regions!

Twitter updates

Twitter Updates

Follow us on Twitter

 Dreamcast/Playstation 2/XBOX/GameCube/Wii emulacija

 Tema: Emulacija konzola prošle i sadašnje generacije

 Autor: [forsaken demon]

 Last update: 24.12.2008


Ako pratite emulacionu scenu jedan duži period, svakako ste do sada naučili da je potpuno nerealno očekivati da će neki sistem biti kvalitetno emuliran u jeku svoje aktuelnosti mada je, u sada već prilično davnoj prošlosti, bilo i izuzetaka od tog pravila (tu pre svega mislimo na UltraHLE, emulator N64 konzole kao i par Playstation emulatora). Postoje 2 osnovna razloga za to:

1. Primarna svrha emulatora je čuvanje starih sistema od zaborava, a tek onda, kao logična posledica toga dolazi mogućnost korišćenja softvera pisanog za njih. Ovo napominjemo zbog toga što većina autora insistira na preciznosti emulacije, pa makar po cenu izuzetno velike hardverske zahtevnosti, umesto korišćenja hakova.

2. Emuliranje funkcija novih konzola je izuzetno težak posao i najčešće je potrebno nekoliko godina rada za postizanje krajnjeg cilja - kvalitetne podrške za komercijalne naslove. Noviji sistemi po pravilu imaju sve kompleksniju arhitekturu (naravno, izuzimajući Wii) pa je tim problem veći. Dešava se i da programeri uopšte nemaju na raspolaganju tehničku dokumentaciju koja bi detaljnije pojasnila rad sistema, o čemu najbolje svedoči primer Sega Saturna, koji je tek 10-tak godina posle svog pojavljivanja dobio kvalitetan emulator.

Ovaj tekst nije namenjen samo ljudima koji se tek odnedavno upoznaju sa emulacijom, već bi trebao da bude interesantan svima koje ova tema iskreno zanima, jer u sebi sadrži sve što biste trebali da znate o stanju emulacije sistema koji su navedeni u naslovu, što će nadamo se, bar donekle zaustaviti bujicu suvišnih pitanja koja se ishitreno postavljaju našem i drugim forumima.

U daljem tekstu slede opisi nekih od emulatora ovih 5 konzola koji su nam skrenuli pažnju svojim kvalitetom (svi rade u Windows XP-u i Visti) i od kojih trenutno ne postoji ništa bolje. Iako se trudimo da ovaj tekst bude redovno osvežavan, savet je i da pratite naše vesti ali i forume u kojima zajedno sa drugim članovima diskutujemo o svemu vezanom za ovu temu. Naravno, svaki od ovih sistema ima i svoju sekciju, pa je uputno da i njih pogledate za dodatne informacije.

Sistem: Sega Dreamcast
Dreamcast emulacija ima već dosta dugu istoriju, što nije ni čudo kada se zna da je sistem predstavljen još davne 1998. godine. Ozbiljni pokušaji emulacije usledili su tek nekih 5 godina kasnije, a iz mora programa izdvajaju se Chankast i nullDC.

Emulator: nullDC
Ovaj zaista fenomenalan program je već dugo u razvoju, a rezultat toga je zaista impresivna kompatibilnost koja višestruko nadmašuje Chankast. Pohvalno je što i optimizacija koda fantastična, pa je za stabilnih 60fps dovoljan bilo koji procesor iz Core2Duo serije ili njegov AMD ekvivalent. S obzirom da je emulator još uvek u fazi (javnog) beta testiranja, ne čude manji problemi sa zvukom i kontrolnim sistemom (poslednja revizija je privremeno izbacila podršku za džojpede) i startovanjem pojedinih igara koje zahtevaju specifičnu proceduru. Ipak, nullDC nas je ubedio da je DreamCast emulacija konačno dostigla zrelost.


Kao i mnoge druge 2D igre, i Capcom Vs SNK 2 radi savršeno u nullDC-ju

Emulator: Chankast
Ovaj emulator predstavljen na proleće 2004. godine je bio prvi program svoje vrste koji je mogao da pokrene dobar deo komercijalnih igara pisanih za Seginu 128-bitnu konzolu, između ostalog i Metropolis Street Racer, Power Stone 1 i 2, Capcom Vs SNK 2 i dosta drugih. S obzirom da je Chankast do danas ostao u alpha fazi razvoja kompatibilnost je prilično skromna, a ostalo je i dosta posla vezanog za optimizaciju samog koda čime bi se smanjila prilična hardverska zahtevnost. Nažalost, sudbina projekta je veoma neizvesna - razvoj nije zvanično obustavljen, ali ostaje činjenica da nove verzije nema već nekoliko godina, pa je realno reći da on pripada prošlosti. Jedini razlog zbog čega se još uvek nalazi u našoj Dreamcast sekciji je što kvalitetnije emulira nekolicinu igara, u odnosu na nullDC.


Dead or Alive 2, jedna od najlepših igara za Dreamcast

Kako se emulira DC?
Pošto originalne DC igre dolaze na nestandardnom medijumu koji je Sega krstila kao GD-ROM, klasični CD i DVD čitači ga jednostavno ne vide. To znači da je potrebno da imate kopiju originalnog naslova koju možete pokrenuti ili preko čitača ili sa hard diska, mountovanjem image fajla ili direktnim učitavanjem iz emulatora, u slučaju nullDC-ja. Takođe, neophodan vam je i BIOS same konzole.


Odlični Power Stone možete igrati samo u režimu za jednog igrača, jer nije podržano više kontrolera

Budućnost DC emulacije?
Pojava nullDC-ja je definitivno potvrdila da je DreamCast emulacija sazrela, s obzirom na ogroman broj podržanih igara koje rade gotovo bez ikakvih problema i na prosečnim računarima. U narednom periodu zato osim povećanja kompatibilnosti ne treba očekivati ništa posebno revolucionarno.
 

Sistem: Sony Playstation 2
Iako lagano odlazi u istoriju, PlayStation 2 je vrlo interesantan za programere koji su do sada ponudili barem 5 emulatora ovog sistema. Nažalost, na sceni je već duže vreme samo jedan, PCSX 2.

Emulator: PCSX 2
PCSX 2 je u stanju da solidno emulira na desetine igara za PlayStation 2 i to sa zvukom! Naravno, grafička emulacija u većini slučajeva nije savršena, a isto važi i za audio komponentu. Ipak, najveći problem je hardverska zahtevnost - autori toplo preporučuju najbrže procesore i grafičke kartice današnjice, mada značajan broj igara radi lepo i na prosečnim konfiguracijama.Brojni bagovi ipak čine da svega par njih ima playable status, odnosno dozvoljava da ih kompletno završite.

Sama struktura PCSX2 je veoma nalik na ePSXe, što znači da je zasnovan na modularnoj osnovi, odnosno da su mu potrebni grafički, zvučni i drugi pluginovi koji na sreću dolaze u paketu sa njim, mada se pojavljuju i samostalno. Osim zvaničnih verzija, vrlo često se pojavljuju i bete, za koje autori naravno ne garantuju stabilan rad, pa ih zato i ne držimo u našoj PlayStation 2 sekciji.


Final Fantasy XII je jedna od retkih igara koje rade fantastično u PCSX 2
 

Kako se emulira PS2?
Iako PC računari ’’vide’’ originalne PS2 diskove, za emulatore su potrebne kopije koje se mogu jednostavno kreirati pomoću DVD Decryptera ili nabaviti na neki drugi način, što u ovim krajevima nikada nije bio problem. Naravno, pravljenje image fajlova i startovanje igara sa hard diska je najbolji izbor. Takođe, trebalo bi da u direktorijumu sa programom postavite i BIOS konzole.


Final Fantasy X-2
Gran Turismo 4 je igriv, ali samo na određenim stazama

 

Budućnost PS2 emulacije?
Mada smo pre par godina bili preplavljeni emulatorima najpopularnije konzole svih vremena, entuzijazam programera kao da je značajno splasnuo od tada. Jedini pravi emulator trenutno je PCSX2 ali nas njegov stabilan razvoj ubeđuje da nam i ne treba sličan program.
 

Sistem: Xbox
Xbox emulacija je još uvek povoju, iako su se prvi emulatori pojavili još tokom 2003. godine. U pitanju su CXbx i Xeon.

Emulator: CXbx
U ovom trenutku, CXbx je emulator koji najviše obećava, iako se do sada nije pojavila nijedna zvanična verzija. Ipak, ovaj program je u stanju da pokrene nekoliko naslova kao što su Smashing Drive, Futurama, Battlestar Galactica, a Turok Evolutions je čak u potpunosti igriv! Najbolje od svega, autor tvrdi da je za pun frame rate dovoljan Pentium III procesor, 256 Mb RAM-a i grafička kartica ranga davno zaboravljenog GeForce 3.


Futurama je jedna od nekolicine igara koja je donekle igriva u CXbx-u
 

Emulator: Xeon
Već prva verzija Xeona donela je podršku za NTSC verziju Halo-a, mada je zbog veoma loše optimizacije njegova emulacija izuzetno spora. Nažalost, ni o ovom programu već isuviše dugo nema apsolutno nikakvih informacija.


Prvi ingame screenshot iz Smashing Drive-a, naravno iz CXbx-a
 

Kako se emulira XBOX?
Standardni PC čitači ne vide originalne Xbox igre, tako da je potrebno da se one "ripuju" i zatim startuju sa hard diska ili narežu na DVD. Alternativno rešenje je da pronađete piratsku kopiju, za šta sigurno imate neuporedivo veće šanse.

Budućnost Xbox emulacije?
Iako su Xeon i Cxbx nagovestili da ćemo relativno brzo dobiti upotrebljiv emulator ove konzole, ispostavilo se da to ipak neće biti slučaj. Cxbx je doduše aktivan, ali njegov napredak je izuzetno spor, pa je vrlo teško predvideti kada će moći da se svrsta u rang kvalitetnih programa svoje vrste.
 

Sistem: Nintendo GameCube
GameCube emulacija je dosta kasno počela sa razvojem, ali već duže vreme pobuđuje veliku pažnju, jedino zahvaljujući Dolphinu.

Emulator: Dolphin
Od svog prvog izdanja Dolphin je izazivao veliko interesovanje, jer je bio u stanju da startuje veliki broj GC igara, uz odlično emulaciju 2D grafike, i delimičnu podršku za 3D funkcije kao i zvuk. Ipak, ogroman korak unapred načinjen je kada je projekat postao open source - od tada, svakog dana se pojavi barem nekoliko novih revizija, pa nije ni čudo što je kvalitet programa značajno porastao. Zbog toga, Dolphin sada emulira veoma veliki broj naslova, mada treba istaći da svi imaju problema sa raznoraznim grafičkim bagovima i zvukom. Slično kao i za PCSX 2, preporuka je što brži računar i po mogućnosti 64-bitni Windows, za koji postoji specijalno optimizovana verzija.


Jedna od najbolje emuliranih igara u Dolphinu - Metroid Prime
 

Kako se emulira GameCube?
Poznato je da Nintendo više od svih vodi računa o tome da njegove igre imaju maksimalan stepen zaštite od kopiranja, a sa GameCubeom je u tome definitivno uspeo. Ipak, moguće je napraviti image fajlove originalnih igara koji će savršeno poslužiti za emulaciju. Za više detalja o ovome pogledajte tekst
GameCube piraterija i GameCube piraterija vol2 delo Branislava7.

Još jedna olakšavajuća okolnost je da GC ne poseduje sopstveni BIOS, za razliku od svih drugih sistema koji su ovde obrađeni.


Mario Kart Double Dash!! je igriv, ali ima priličan broj problema
 

Budućnost GameCube emulacije?
Prema rečima programera, sam hardver konzole nije tako komplikovan i toliko različit od PC-ja kao što je slučaj kod Playstationa 2, što je možda i razlog strahovito brzog razvoja Dolphina, koji je već sada izuzetno upotrebljiv program.


Igre iz Resident Evil serijala za GameCube pokazale su se kao najproblematičnije za emuliranje (Resident Evil 0)
 

Sistem: Nintendo Wii
Najpopularnija konzola današnjice je zbog svog jednostavnog hardvera već prilično dobro emulirana.

Dolphin
Prelaskom u open source vode Dolphin je tokom leta 2008. dobio podršku za
Wii, pa tako već postoji značajan broj igara koje potpuno normalno funkcionišu, najviše zahvaljujući (nepotpunoj) emulaciji Wiimote-a. Neke od njih su Castlevania Judgment, Fire Emblem: Radiant Dawn, Ghost Squad, House of the Dead 2 & 3, Sonic and the Secret Rings, Wario Land: Shake It! i druge. Najveći nedostaci vezani su za veoma nedorađenu emulaciju zvuka i nedostatak podrške za nunchuck, tako da igre koje ga zahtevaju ne mogu ni da se startuju. Zahtevnost varira od naslova do naslova, ali za kakve-takve rezultate, preporuka je neki Core2Duo procesor i grafička kartica makar ranga 8600GT.


Legend of Zelda Twilight Princess izgleda odlično, ali mu nedostaju zvuk i podrška za kontroler
 

Kako se emulira Wii?
Očekivano, emulator može jedino da čita kopije originalnih igara, ali je za njihovo startovanje isto tako neophodan masterkey.bin (barem u slučaju Dolphina) koji mora biti prisutan u direktorijumu sa emulatorom.


Mario & Sonic at the Olympic Games zahteva izuzetno jak hardver
 

Budućnost Wii emulacije
Jednostavnost hardvera i brz razvoj Dolphina sjajna su garancija da emulacija ovog sistema ima sjajnu budućnost.


Resident Evil: The Umbrella Chronicles se emulira sasvim lepo u dolphinu mada uz povremene zvučne bagove
 

I zaključak...
Kada se sve sabere i oduzme, dolazimo do zaključka da jedino nema potrebe gubiti vreme sa emulacijom Xboxa, koja je još uvek u početnom stadijumu razvoja. Ostali sistemi (Dreamcast, Playstation 2, GameCube i Wii) poseduju kvalitetne emulatore, pa su mnogi naslovi pisani za njih veoma upotrebljivi, što se posebno odnosi na Seginu konzolu. Još jednom, napominjemo da na svim ovim programima ima još jako mnogo da se radi, i da nijedan od njih nije ni blizu da po funkcionalnosti zameni pravi sistem. I naravno, ukoliko ste se uopšte pitali - nikakvi emulatori za PlayStation 3 i Xbox360 trenutno ne postoje.

Originalni textovi

Opisi 

Autorski textovi (Editoriali) 

ScreenFun

Interactive stuff

Site Search (powered by Google) 

Emulation Galaxy site sekcije

EmuGlx stuff 

Arhiva vesti 

Links (prijatelji i sl. )


www.digitalnisvettv.com
Va vodič kroz domaće IT trite


http://madfox.on.neobee.net
Prevodi igara na srpski by Mad Fox


www.anime-overdose.com
Anime titlovi na srpskom

www.bg-anime.com
Domaći anime forum/zajednica

www.trablmejker.com
Underground Online!

http://gw-adria.co.cc
Domaci Guild Wars portal
www.iss-world.net
Domaći fan sajt posvećen ISS/WE/PES
www.catacomb.co.yu
Igraonica Catacomb (Novi Sad)
www.gs.rs
Gamers Space
PC i konzole - Vesti, trejleri!

$sessin_time) { unlink($ip_file); $fh_ip = fopen($ip_file, "w+"); fclose ($fh_ip); rewind($fh_time); fwrite ($fh_time, $tim); } fclose ($fh_time); // Let's get the IP of the person viewing the page... $ip = $REMOTE_ADDR; // Check the "log_ip.txt" file for the IP; // if duplicate let's not write any changes (count or ip). $file=file($ip_file); foreach ($file as $key => $name) { if (rtrim($ip) == rtrim($name)) { // Flag so we will not do anything later $duplicate_ip=true; } } // If they have not already been here, if (!($duplicate_ip)) { $fh_ip = fopen ($ip_file, "a"); // append their IP to the "log_ip.txt" file fwrite ($fh_ip, "\n".$ip); fclose ($fh_ip); } // Count these NEW people viewing the page... $fh_count = @fopen ($count_file, "r+"); $myCounter = (int)fgets($fh_count,10000); // Again, if they have already been here we do // not want to count them. We only want a // "unique visitor" count. if (!($duplicate_ip)) { ++$myCounter; rewind($fh_count); fwrite ($fh_count, $myCounter); } fclose ($fh_count); // Print out the number of times page has been viewed. // This is the only output returned by this script echo "
\n"; if ($myCounter >= 3999990 and $myCounter < 3999999) { if ($myCounter % 2 == 0) { echo "$myCounter "; } else { echo "$myCounter "; } } elseif ($myCounter == 3999999 or $myCounter == 4000001) { echo "$myCounter "; } elseif ($myCounter > 4000001 and $myCounter <= 4000010) { if ($myCounter % 2 == 0) { echo "$myCounter "; } else { echo "$myCounter "; } } elseif ($myCounter == 4000000) { $fh_win = @fopen ($winfo_file, "r+"); fwrite ($fh_win, $myCounter); fwrite ($fh_win, ""); fwrite ($fh_win, $ip); fwrite ($fh_win, ""); fwrite ($fh_win, $tim); fclose ($fh_win); echo "$myCounter!V! "; } elseif ($myCounter >= 3999980 and $myCounter <= 4000020) { echo "$myCounter "; } else { echo "$myCounter "; } echo "
"; ?>
All your rights are belong to us.
Emulation Galaxy®™ 1999 - 2008