Za početnike

What's new
Emulation FAQ
Emulacija novih konzola
Kako ocenjujemo igre?
Editorial: Žrtve Piraterije
Postavite pitanje na forumu

 
 5 poslednjih tema sa emuforuma

 

System sekcije (informacije i emulatori)

 Arcade
 Console
 Pocket
 Comp

Other emu sections

 Console emu

 Misc.

Ostale sekcije

Shop gaming stuff at Play-Asia.com

Search Play-Asia.com
 

Play-Asia.com - Buy Video Games for Consoles and PC - From Japan, Korea and other Regions!

Play-Asia.com
Buy Video Games for Consoles and PC - From Japan, Korea and other Regions!

Twitter updates

Twitter Updates

Follow us on Twitter

 Emulation FAQ - 2009

 Tema: Često postavljana pitanja u vezi emulacije

 Autor: [forsaken demon]


Emulacija: sve što treba da znate za početak.

Kada je Emulation Galaxy počinjao sa radom, emulacija je još uvek bila prilično egzotična tema koju je dobro poznavao samo manji krug ljudi. Međutim, u poslednjih nekoliko godina, stanje se značajno promenilo na globalnom nivou, najviše zahvaljujući servisima kao što su Nintendov Virtual Console, Xbox Live Arcade i PlayStation Network, koji su vlasnicima konzola omogućili da isprobaju hitove pisane za starije igračke sisteme, upravo putem emulacije. Ipak, normalno je da još uvek postoje razna pitanja i nedoumice, zbog čega smo se i odlučili da napravimo ovaj FAQ. U njemu ćete pronaći pitanja i odgovore vezane za apsolutno sve oblasti emulacije, ali i naš sajt koji po mnogo čemu veoma specifičan. Kao i svaki drugi tekst koji objavljujemo, i ovaj ćemo povremeno dopunjavati novim sadržajem.

I Emulatori
1. Šta je emulacija?
2. Šta su emulatori?
3. Ko pravi emulatore?
4. Zašto emulatori Playstationa 2, GameCuba, Xboxa ili Wii-ja nisu kvalitetni kao emulatori nekih starijih sistema?
5. Da, ali zašto još uvek nema emulatora nekih starijih igara i konzola? 6. Da li je emulacija legalna? 7. Da li mogu da pomognem ljudima koji rade emulatore?

II Formati zapisa
1. Šta su ROM-ovi?
2. Koliko su veliki ROM-ovi?
3. Da li se emulirane igre mogu pronaći u još nekom formatu, osim ROM-a ?
4. Šta je to image fajl?

III Hardver
1. Koja konfiguracija mi treba za igranje?
2. Zašto mi je neophodno dosta RAM-a za igranje novijih igara?
3. Zašto emulirane igre traže mnogo jače mašine od onih na kojima originalno rade? Npr. zašto N64 emulatori traže PC koji je nekoliko puta brži od Nintenda 64 da bi igre radile kao na njemu? 4. Neki emulatori rade presporo. Šta da radim?

IV Problemi sa ROM-ovima i pokretanjem igara
1. Imam ROM, ali emulator neće da ga pokrene!
2. Imam 2 emulatora jednog sistema, ali samo jedan prepoznaje igru!
3. Imam ROM jedne igre za MAME koja je normalno radila, ali od kada sam skinuo novu verziju to nije slučaj!

V Mini rečnik i ostalo
1. Šta je to BIOS?
2. Šta je enkripcija?
3. Šta tačno podrazumeva termin ''dump''?
4. Emulacioni bonton
5. Mogu li i gde da postavim pitanje na koje ovde nije odgovoreno?

VI Pitanja u vezi sajta
1. Zašto u tekstovima Seginu 16-bitna konzolu zovete (Sega) Mega Drive 2, a ne Genesis ili samo (Sega) Mega Drive?
2. Zašto se sadržaj na sajtu ne osvežava malo češće?
 

I Emulatori

1. Šta je emulacija?
Najkraće rečeno, emulacija predstavlja pokretanje softvera pisanog za jednu platformu na nekoj drugoj, za koju program nije izvorno namenjen. Taj proces omogućavaju emulatori.

2. Šta su emulatori?
Emulatori su svi programi koji nam omogućavaju da na nekoj platformi pokrenemo softver pisan za druge sisteme, bilo da su u pitanju kompjuteri, konzole, igrački automati ili čak fliperi. Emulation Galaxy se prevashodno bavi emulacijom na PC-ju (mada postoje sekcije namenjene vlasnicima konzola) i to na Windows platformama (XP i novije verzije) za koje i izlaze praktično svi najbolji emulatori.

3. Ko pravi emulatore?
Pre svega da kažemo da postoje komercijalni i nekomercijalni emulatori. Komercijalne emulatore izrađuje nekoliko kompanija i pojedinaca (recimo Bleem! i Connectix koji odavno više ne postoje), ali je ogromna većina ipak freeware (besplatna) i delo je nezavisnih autora, koji se bave emulacijom iz hobija. Neke emulatore radi svega jedan čovek, dok pojedine kao npr. MAME razvija tim koji broji na stotine članova.

4. Zašto emulatori Playstationa 2, GameCuba, Xboxa ili Wii-ja nisu kvalitetni kao emulatori nekih drugih sistema?
Ono što će vam svi autori emulatora reći jeste da njihova osnovna svrha nije da omoguće igranje svih igara sa aktuelnih platformi na PC-ju, već da sačuvaju zastarele sisteme od zaborava. Ipak, mnogo važnije od toga je činjenica da sve ove konzole imaju vrlo kompleksan hardver, kojeg je vrlo teško emulirati bez višegodišnjeg rada.

5. Da, ali zašto još uvek nema emulatora nekih starijih igara i konzola?
Opet, ovaj problem je direktno vezan za nepoznavanje načina na koji funkcioniše hardver konzole, usled nedostatka tehničke dokumentacije. Kod igara sa automata postoji i dodatne otežavajuće okolnosti, a to su enkripcija i nedostatak ROM-a igre koju treba emulirati. Često se dešava da je emulacija neke igre moguća i da bi ona sigurno radila kada bi neko dumpovao njen ROM.

6. Da li je emulacija legalna?
Zavisi. Posedovanje i razmena besplatnih emulatora je 100% legalna po svim tumačenjima, ali stvari drugačije stoje kada su u pitanju ROM-ovi. Teoretski, dozvoljeno je da imate bilo koju igru samo pod uslovom da je posedujete i u originalnom formatu tj. da sve igre koje preuzmete imate na originalnim medijumima. Realno stanje je potpuno drugačije, tako da nema neke naročite opasnosti ni ako preuzmete neku igru koju nemate. Doduše, na internetu je daleko najlakše pronaći igre za Segine konzole. Nintendo i Sony su i dalje vrlo osetljivi na ovu pojavu pa se do naslova za njihove sisteme dolazi malo teže.

7. Da li mogu da pomognem ljudima koji rade emulatore?
Nekada autori objave skriptu uz pomoć koje je moguće da prevedete ceo program na svoj jezik, i ako to autor dozvoljava, možete mu poslati taj prevod a on će ga uvrstiti u sledeću reviziju emulatora. Naravno, možete i donirati njihove projekte određenom novčanom sumom, što ponekad ima i dosta koristi, jer će vas to uključiti u beta testiranje novih verzija.
 

II Formati zapisa

1. Šta su ROM-ovi?
ROM je ustvari naziv za podatke sa kertridža koji se uz pomoć specijalnog hardvera ''dumpuju'', odnosno prebacuju na PC. Kertridži nisu vezani samo za konzole, već se nalaze i u velikoj većini igračkih automata.

2. Koliko su veliki ROM-ovi?
Zbog toga što su kertridži veoma skupi, njihovi kapaciteti su daleko manji nego kod naslova koji dolaze na medijumima kao što je CD. ROM-ovi se po pravilu distribuiraju u obliku zip datoteka a veličina im varira od nekoliko kilobajta pa sve do nekoliko desetina megabajta koliko su «teške» neke igre sa automata.

3. Da li se emulirane igre mogu pronaći u još nekom formatu, osim ROM-a?
Naravno. Igre koje dolaze na normalnim kompakt diskovima ne zahtevaju nikakvo ''dumpovanje'' i slične procese. Dovoljno je samo da ubacite CD i započnete igranje! Alternativno, tu su image fajlovi.

4. Šta je to image fajl?
Image fajlovima se nazivaju svi podaci koji su arhivirani sa kompakt diskova ili disketa na hard disk u ISO ili neki drugi format. Nekada se dešava da su pojedine konzole toliko stare ili nepoznate da se za njih više ne može pronaći igra u originalnoj formi, pa je jedini način da ih odigrate, skidanje sa neta. Pošto ih nabavite u takvom obliku, posebnim postupkom one se mogu nasnimiti na CD i „mountovati“ preko Daemon Toolsa ili nekog sličnog programa, a neki emulatori dozvoljavaju da ih koristite i u takvom ''image'' obliku (npr. Gens ili ePSXe). Što se tiče igara sa disketa (pre svega Amiga softver), problem je što PC disketna jedinica (ako je neko još uvek ima) ne može da ih pročita, pa i one moraju da se dumpuju uz pomoć specijalnih uređaja, pri čemu se tako prebačeni podaci ne zovu ROM-ovi nego takođe image-i (disketa, u ovom slučaju). MAME je aktuelizovao i CHD image - naime neki noviji igrački automatima pored kertridža poseduju i hard diskove kapaciteta većeg i od gigabajta, koji služe za čuvanje ogromnog dela sadržaja same igre. Prevođenjem ovih podataka na PC oni postaju CHD image.
 

III Hardver

1. Koja konfiguracija mi treba za igranje?
Jasno je da emulator Sega Master Systema i Playstationa 2 ne mogu da imaju istu zahtevnost, pa je odgovor na ovo pitanje dosta opširan. Generalno, pojedini emulatori (npr. ZSNES) se mogu pokrenuti i na 386 računarima sa 4MB RAM-a i matematičkim koprocesorom, ali realno, bez Pentiuma na 200 mhz i 32MB RAM-a, nećete moći da pokrenete ni emulatore 8-bitnih konzola punom brzinom. Najzahtevniji emulatori poput MAME (za pojedine igre) ili PCSX 2 traže i po više od 1GB RAM memorije, grafičke kartice najnovije generacije i procesore sa 4 jezgra čiji radni takt prelazi i 4 gigaherca. Ono što je praktično zajedničko za sve emulatore je upravo da je brzina procesora ta koja je ključna, dok svi ostali elementi hardvera igraju daleko manju ulogu. Za detaljnije informacije o zahtevnosti možete nas pitati na forumima, pročitati opis emulatora ako postoji, ili pogledati readme.txt koji dolazi uz emulator.

2. Zašto mi je neophodno dosta RAM-a za igranje novijih igara?
Ako govorimo o sistemima koji se zasnivaju na kertridžima, sve zavisi od veličine igara. Prvo, treba znati da kertridži imaju svojstva hard diska, ali i RAM memorije. Konkretno, kertridži se mogu pisati i brisati kao i HDD, ali je njihova brzina rada mnogo veća, zbog čega se kod igara na ovom medijumu u velikoj većini slučajeva učitavanje i ne primeti. Prilikom učitavanja ROM-a, igra se prebacuje u RAM memoriju koja tada «glumi» kertridž. Kada su u pitanju male igre (stariji naslovi sa automata, NES, SMS igre) dovoljno je 16, pa čak i 8MB, ali ostvarenja sa pozamašnom veličinom (NeoGeo, N64 ili neke novije igre sa automata) zahtevaju idealno i do 512 MB RAM-a. Naravno, ukoliko nemate ovoliko memorije emulacija je i dalje moguća, ali ce učitavanje biti sporije. U ekstremnim slučajevima, igranje neće biti moguće usled konstantnog rada hard diska koji pravi swap fajl kao (lošu) alternativu.

3. Zašto emulirane igre zahtevaju mnogo jače mašine od onih na kojima originalno rade? Npr. zašto N64 emulatori traže PC koji je nekoliko puta brži od Nintenda 64 da bi igre radile kao na njemu?
Emulacija, pogotovu novijih konzola je izuzetno složena. Pošto se PC i konzole jako razlikuju u arhitekturi (odnosno hardveru i načinu rada), procesor i grafička kartica PC računara su izuzetno opterećeni emulacijom raznih funkcija konzola. Što je hardver sličniji, to je emulacija manje zahtevna. Npr. Macintosh i Amiga računari imaju sličnu arhitekturu, pa se prilikom emulacije Amige na Macu ili obrnuto, ne gubi gotovo ništa na brzini (programi i igre rade gotovo podjednako brzo na obe platforme), ali je zato emulacija Amige na PC-ju jako zahtevna, zbog potpuno različitog hardvera i načina rada.

4. Neki emulatori rade presporo. Šta da radim?
Većina emulatora dozvoljava da sami podesite neke parametre vezane za kvalitet grafike i zvuka, čim se zahtevnost može značajno smanjiti. Naravno, uvek postoji mogućnost da se pojavi nova verzija emulatora koja će biti mnogo brža. Dobar primer je Nebula, emulator nekoliko arkadnih sistema koji je prepolovio svoju zahtevnost od prve verzije pa do danas.

 

IV Problemi sa ROM-ovima i pokretanjem igara

1. Imam ROM, ali emulator neće da ga pokrene!
Za ovo postoje 2 objašnjenja koja pokrivaju 90% situacija

a) emulator nema podršku za ovu igru.
b) ROM igre nije ispravan ili kompatibilan. To ćete najlakše proveriti ako pokušate da raspakujete igru ( u slučaju da je u zip formatu. Ako program za raspakivanje prijavi grešku, znate u čemu je problem). Moguće je i da se u arhivi ne nalaze svi potrebni fajlovi, ako je reč o ROM-ovima igara za automate.

2. Imam 2 emulatora jednog sistema, ali samo jedan prepoznaje igru!
Ovaj slučaj je jako čest među emulatorima NES-a i igara sa automata (za ovo vidite donje pitanje). Stvar je u tome što neki emulatori ne mogu da pročitaju određeni format u kome je igra dumpovana. Danas su loši dumpovi dosta retka «roba».

3. Imam ROM jedne igre za MAME koja je normalno radila, ali od kada sam skinuo novu verziju to nije više nije slučaj!
Nažalost, to nije ništa neobično. Često se utvrdi da ROM-ovi nekih igara jednostavno nisu dobro dumpovani, pa se taj proces obavlja ponovo, što rezultuje u drugačijem nazivu ROM-ova koji ulaze u romset i dodavanju nekih novih fajlova.
 

V Mini rečnik i druge sitnice

1. Šta je to BIOS?
BIOS je sistemski fajl na konzolama u kojem su smeštene neke informacije neophodne za pokretanje bilo koje igre, a pored ove, često ima i ulogu primitivnog operativnog sistema. Npr. Playstationov BIOS se aktivira kada u konzolu ne ubacite nijedan disk i služi za slušanje CD muzike i manipulaciju memorijskim karticama.

2. Šta je enkripcija?
Enkripcija je bukvalno prevedeno, zaštita od kopiranja koja se primenjuje na mnogim platformama, naročito na igračkim automatima. Najčuveniji primer je svakako Capcomov CPS-2 automat za koji su sve igre pisane u zaštićenom obliku, tako da ih samo originalni hardver može dešifrovati. CPS-2 Shock koji je radio na razbijanju ove enkripcije bavio se time nekoliko godina, ali je na kraju uspeo, a kasnije se slična priča ponovila i sa CPS-3.

3. Šta tačno podrazumeva termin ''dump''?
Kada kažemo da je neka igra ''dumpovana'', to znači da je sa originalnog kertridža prebačena na neki drugi medijum, najčešće kompjuterski hard disk, sve uz pomoć specijalnog uređaja. Kao što ste mogli da pročitate, sve igre sa kertridža koje su ''dumpovane'' nazivaju se ROM-ovima.

4. Emulacioni bonton
Strani sajtovi posvećeni emulaciji u velikoj većini slučajeva ne tolerišu rasprave o lokacijama ROM-ova igara i BIOS-a, pa na njihovim forumima nikada ne postavljajte takvo pitanje. Kod nas je situacija nešto drugačija, a kako mi nemamo mogućnosti da držimo igre na našem serveru, razmena linkova je dozvoljena. Još jedna stvar - nikada nemojte napadati autore emulatora zbog toga što njihovo ''čedo'' nema emulaciju zvuka, ne podržava određenu igru ili je prezahtevno. Uvek imajte na umu da te ljude niko ne plaća i da svoje programe distribuiraju besplatno. Zbog uvredljivih pisama, mnogi autori su se razočarali i prestali sa daljim razvojem svojih aplikacija. Najdrastičniji primer je svakako UltraHLE (prvi izuzetno kvalitetan N64 emulator) koji je upravo prestao da postoji zbog takvih stvari. Nije greh iznositi zamerke, ali bez vređanja i omalovažavanja programera koji troše veliki deo svog slobodnog vremena na razvoj emulatora.

5 . Mogu li i gde da postavim pitanje na koje ovde nije odgovoreno?
Naravno. Najbolje je da pitanje postavite na naš
forum, ma koliko vas se ono činilo trivijalnim. Potrudićemo se da na njega ozbiljno odgovorimo, i eventualno ga ubacimo u ovaj tekst, ako ga često postavljate ili je dovoljno zanimljivo.
 

VI pitanja u vezi sajta

1. Zašto u tekstovima Seginu 16-bitna konzolu zovete (Sega) Mega Drive 2, a ne Genesis ili samo (Sega) Mega Drive?
Zbog toga što je konzola predstavljena pod tim imenom u Evropi a i pod tim imenom je daleko najpoznatija u našoj zemlji i okruženju.

2. Zašto se sadržaj na sajtu ne osvežava malo češće?
Najkraće rečeno - zbog nedostatka vremena. Emulation Galaxy je nekomercijalan sajt, koji je nastao iz čistog entuzijazma, i to se nije promenilo ni nakon 10-tak godina njegovog rada. Real life obaveze su ono što najčešće diktira koliko možemo da mu se posvetimo.

Originalni textovi

Opisi 

Autorski textovi (Editoriali) 

ScreenFun

Interactive stuff

Site Search (powered by Google) 

Emulation Galaxy site sekcije

EmuGlx stuff 

Arhiva vesti 

Links (prijatelji i sl. )


www.digitalnisvettv.com
Va vodič kroz domaće IT trite


http://madfox.on.neobee.net
Prevodi igara na srpski by Mad Fox


www.anime-overdose.com
Anime titlovi na srpskom

www.bg-anime.com
Domaći anime forum/zajednica

www.trablmejker.com
Underground Online!

http://gw-adria.co.cc
Domaci Guild Wars portal
www.iss-world.net
Domaći fan sajt posvećen ISS/WE/PES
www.catacomb.co.yu
Igraonica Catacomb (Novi Sad)
www.gs.rs
Gamers Space
PC i konzole - Vesti, trejleri!

5618186 
All your rights are belong to us.
Emulation Galaxy®™ 1999 - 2008