Za početnike

What's new
Emulation FAQ
Emulacija novih konzola
Kako ocenjujemo igre?
Editorial: Žrtve Piraterije
Postavite pitanje na forumu

 
 5 poslednjih tema sa emuforuma

 

System sekcije (informacije i emulatori)

 Arcade
 Console
 Pocket
 Comp

Other emu sections

 Console emu

 Misc.

Ostale sekcije

Shop gaming stuff at Play-Asia.com

Search Play-Asia.com
 

Play-Asia.com - Buy Video Games for Consoles and PC - From Japan, Korea and other Regions!

Play-Asia.com
Buy Video Games for Consoles and PC - From Japan, Korea and other Regions!

Twitter updates

Twitter Updates

Follow us on Twitter

 Kako ocenjujemo igre?

 Tema: Ocenjivanje igara

 Autor: [forsaken demon]


Kada smo uvodili sekciju za opise na ovom sajtu to smo uradili iz vishe razloga, ali pre svega da bi vam pokazali koje su to igre ostavile najveci trag u blizhoj i daljoj proshlosti. Pored toga pokushacemo da postignemo josh neshto - da budemo objektivniji u proceni od svih ostalih domacih chasopisa i medija, shto nazhalost i nije veliki problem. Chitajuci godinama Svet Kompjutera, a Gamer i Kompjuterske Igre (sada ugashene) od prvog broja, pa chak i (na moju veliku zhalost, davno ugasheni) odlichni Megagames koji je valjda jedini potpuno ravnopravno tretirao sve igrachke platforme (seca li ga se iko?) i povremeno stranu shtampu, zakljuchio sam da ubedljivo najbolji sistem ocenjivanja ima najpopularniji svetski chasopis o igrama - GamePro, chiji smo sistem i mi preuzeli (posle nas, delimichno i Bonus) Ako ste chitali neki od nashih ranijih opisa videli ste da sve igre ocenjujemo kroz ukupno 4 kategorije uz dodatak nekih osnovnih podataka kao shto su godina izdavanja, broj igracha, zhanr igre i naravno ime kompanije koja ju je proizvela. Evo sada i malo detaljnijeg objashenjenja svake kategorije:

Grafika - mozhda mislite da ovu stavku i ne treba objashnjavati ali zapravo nije tako. Vizuelnu dopadljivost jedne igre ne chini samo kvalitetan crtezh i/ili gomila poligona vec i dizajn odnosno raznovrsnost ambijenata u igri. Dobar primer za ovo je PC igra Rally Championship u kojoj okolina deluje gotovo fotorealistichno, ali shta to vredi kada su staze jako nalik jedna drugoj. Josh dva faktora ulaze u ovu ocenu a to su kvalitet animacija (naravno, samo na novijim konzolama) i brzina, odnosno glatkoca animacije.

Zvuk - ako ste chitali prve brojeve Gamera, videli ste kako i ova zaista jednostavna kategorija ocenjivanja mozhe da se upropasti. Ocene za zvuk nije ni bilo, vec je postojala samo stavka muzika! Ocenjivanje zvuka i muzike ne sme biti odvojeno jer oni chine jednu celinu a tu je i solidan broj igara koje uopshte nemaju muziku ili ona postoji samo u uvodnim menijima.

Kontrole - ova stavka je ono shto se kod nas uglavnom idiotski zove ''igrivost'', iako je ovaj termin mnogo pravilniji i razumljiviji. Da bi igra dobila visoku ocenu u ovoj kategoriji mora da ima dobro koncipiran interfejs, dobar raspored kontrola i brz odziv tastera. Kod nekih tipova igara (borilachke 1 na 1, simulacije letenja) uzima se u obzir i bogatstvo poteza odnosno komandi.

Zabavnost - ukupna ocena u koju ulaze sve 3 prethodne stavke uz josh jednu – replay value (da li je interesantna da se ponovo prelazi) i/ili duzhina (npr. Final Fantasy serijal nema nikakav replay value ali je impresivno dugachak). Naravno isti arshin se ne mozhe primeniti za igre sa automata i najnovije igre za neke od konzola
 

Originalni textovi

Opisi 

Autorski textovi (Editoriali) 

ScreenFun

Interactive stuff

Site Search (powered by Google) 

Emulation Galaxy site sekcije

EmuGlx stuff 

Arhiva vesti 

Links (prijatelji i sl. )


www.digitalnisvettv.com
Va vodič kroz domaće IT trite


http://madfox.on.neobee.net
Prevodi igara na srpski by Mad Fox


www.anime-overdose.com
Anime titlovi na srpskom

www.bg-anime.com
Domaći anime forum/zajednica

www.trablmejker.com
Underground Online!

http://gw-adria.co.cc
Domaci Guild Wars portal
www.iss-world.net
Domaći fan sajt posvećen ISS/WE/PES
www.catacomb.co.yu
Igraonica Catacomb (Novi Sad)
www.gs.rs
Gamers Space
PC i konzole - Vesti, trejleri!

5618176 
All your rights are belong to us.
Emulation Galaxy®™ 1999 - 2008