Za početnike

What's new
Emulation FAQ
Emulacija novih konzola
Kako ocenjujemo igre?
Editorial: Žrtve Piraterije
Postavite pitanje na forumu

 
 5 poslednjih tema sa emuforuma

 

System sekcije (informacije i emulatori)

 Arcade
 Console
 Pocket
 Comp

Other emu sections

 Console emu

 Misc.

Ostale sekcije

Shop gaming stuff at Play-Asia.com

Search Play-Asia.com
 

Play-Asia.com - Buy Video Games for Consoles and PC - From Japan, Korea and other Regions!

Play-Asia.com
Buy Video Games for Consoles and PC - From Japan, Korea and other Regions!

Twitter updates

Twitter Updates

Follow us on Twitter

Console

Microsoft XBOX


XBOX je prva konzola u poslednjih nekoliko godina čija zemlja porekla nije Japan. Za razliku od svojih aktuelnih konkurenata kao što su Playstation 2 i GameCube, on po mnogo čemu ne podseća na klasičnu konzolu. Zvanična potvrda da Microsoft radi na sopstvenom igračkom sistemu stigla je marta 2000. a premijerno predstavljanje bilo je u januaru sledeće godine na Consumer Electronics Roadshowu u Las Vegasu. Ono što je najinteresantnije kod XBOX-a jeste da se u njemu nalaze komponente koje vode poreklo sa PC-ja. Glavni procesor je (oslabljeni) Intelov Pentium III na 733Mhz a grafičku karticu izrađuje nVIDIA i ona nosi naziv X-Chip. U pitanju je pojačana verzija GeForce 3 čipa koji radi na 250Mhz a što se tiče memorije, na raspolaganju je 64MB koju deli sa zvučnim procesorom. Takođe, XBOX je prva konzola koja dolazi sa ugrađenim hard diskom kapaciteta 8 ili 10 gigabajta čija bi osnovna namena trebala da bude skladištenje snimljenih pozicija i dodataka za igre koji se mogu skidati sa Interneta tj. XBOX Live servisa, ali i da ubrzava njihovo učitavanje. Kao medijum za igre XBOX koristi isključivo DVD-ove što naravno znači i da može da se koristi kao sasvim solidan DVD player. Međutim, za to će vam trebati poseban DVD kit čija je početna cena bila 30$ a koji se sastoji od infrared risivera koji se uključuje u port za kontrolere i daljinskog upravljača.

Najboljih 10 igara za XBOX

  • Panzer Dragoon Orta
  • Otogi: Myth Of Demons
  • HALO
  • Project Gotham Racing
  • Rallisport Challenge
  • Oddworld: Munch's Oddysee
  • Jet Set Radio Future
  • Star Wars: Knights Of The Old Republic
  • Dead Or Alive 3
  • Dead Or Alive Extreme Beach Volleyball

Lista najboljih 10 igara ne predstavlja TOP10 listu vec 10 igara koje vredi probati na sistemu.

U skladu sa trendom (koji ne prati samo “Sonyjev” adut, navodno zbog cene) na konzoli se nalaze mesta za 4 džojpeda. Upravo je dizajn kontrolnog uređaja ono što izaziva dosta kritika. U osnovi, on najviše liči na Dreamcastov džojped ali ima dosta različit raspored tastera. Pored digitalnog krstića tu su i dve analogne palice, dosta dobro raspoređene. Nažalost, opšta je konstatacija da su 4 tastera na desnoj polovini uređaja jako nesretno raspoređeni (previše su sabijeni) pa je potrebno da prođe dosta vremena dok se na to ne naviknete. Kao so na ranu dolazi i konstatacija da su crno i belo dugme u potpunosti van domašaja prstiju. Veoma je čudno da je sve ovako ispalo zbog toga što se “Microsoft” hvalio kako je kontroler zamišljen po željama samih igrača. Što se tiče igara, XBOX tu stoji sasvim solidno. Od velikih proizvođača nedostaju naravno Sony, Nintendo i Square, a pružena je šansa mnogim timovima koji su do sada razvijali samo PC igre. Upravo konstatacija da će veliki broj igara biti prerađen sa PC-ja govori da su ciljna grupa nešto stariji igrači, samo je veliko pitanje kako će tržište prihvatiti DOOM 3, Black & White ili Serious Sama, igre koje pripadaju žanrovima koji su slabo zastupljeni na konzolama. Startna cena konzole od 299$ je bila opravdana kada se sve uzme u obzir, ali je to XBOX ipak činilo najskupljim igračkim sistemom. Kada ga uporedimo sa Playstationom 2 i GameCubom možemo reći da mu je najveća prednost nad njima dosta snažniji hardver, što na pravi način demonstiraju igre kao što su Dead Or Alive 3 ili Gotham Racing 2 ali i igre koje se paralelno rade za sve 3 platforme - u tom slučaju, XBOX verzije su gotovo uvek najbolje, sa najčistijim teksturama i najbržom animacijom.


Masivni XBOX originalni kontroler (koji se više ne proizvodi) i manji znatno bolje prihvaćeni kontroler S (postoji u vise boja, osnovna je crna) koji je u početku bio samo za japansko tržište ali se danas isporučuje uz sve XBOX sisteme.
 

Launch titles

Lista igara dostupnih od početka prodaje konzole:

Severna Amerika: 4x4 Evolution 2, AirForce Delta Storm, Cel Damage, Dark Summit, Dead or Alive 3, Fusion Frenzy, Halo, Mad Dash Racing, Madden, NFL 2002, NASCAR Heat 2002, NASCAR Thunder 2002, NFL Fever 2002, Oddworld: Munch's Oddysee, Project Gotham Racing, Shrek, TransWorld Surf, Tony Hawk's Pro Skater 2x, Test Drive Off-Road Wide Open.

Japan: Air Force Delta II, Dead or Alive 3, Double STEAL, ESPN Winter X Games Snowboarding 2002, Genma Onimusha, Hyper Sports 2002 Winter, Jet Set Radio Future, Nezumix Nobunaga's Ambition, Project Gotham: World Street Racer, Silent Hill 2, Tenku - Freestyle Snowboarding.

PAL Region - Evropa: Amped: Freestyle Snowboarding, Batman: Vengeance, Blood Wake, Dark Summit, Dave Mirra Freestyle BMX II, Dead or Alive 3, Fuzion Frenzy, Halo, Jet Set Radio Future, Mad Dash Racing, Max Payne, NBA Live 2002, NHL 2002, NHL Hitz 2002, Oddworld: Munch's Oddysee, Project Gotham Racing, RalliSport Challenge, Tony Hawk's Pro Skater 3, Transworld Surf, Wreckless: The Yakuza Missions.

Po navodima Microsofta, XBOX u potpunosti ispunjava ono što je kompanija od njega očekivala, iako je njegova prodaja u rangu Nintendovog GameCube-a, a daleko iza Playstationa 2. Mi ipak nismo skloni da poverujemo u tu priču, s obzirom na sav novac koji je uložen u projekat za koji su mnogi smatrali da će promeniti istoriju igara. Bez obzira na to što nikada nije dostigao status najbolje igračke konzole, nemoguće je reći da je XBOX promašaj a veliki broj kvalitetnih igara to definitivno potvrđuje. Kada se sve uzme u obzir, možemo posmatrati XBOX kao sjajnu pripremu za neke sledeće Microsoftove projekte u budućnosti kao što je već najavljeni XBOX2.

Specijalna verzija konzole
Malo je poznato da postoji specijalna varijanta XBOX konzole, a razlog za to je što se ona prodaje samo u Japanu. Ta razliku od obične verzije, model kršten kao SE ima nešto drugačiju boju, XBOX logo na vrhu je crn, sa srebrnim slovima (umesto zelene kombinacije) a u paketu sa konzolom dolazi i High Definition AV pack, standardni, AV kompozitni kablovi, kontroler S i srebrni privezak za ključeve sa ugraviranim potpisom Bila Gejtsa i serijskim brojem sa druge strane.


(1) Halo diskutabilno najbolji FPS za konzole ali siguran razlog zbog kog se XBOX prodavao odlično u Americi
(2) Dead Or Alive 3 je XBOX excluzivni naslov iz 2001 koji i dalje važi za najelepšu borilačku igru čiji kvalitet grafike nisu dostigle ni mnoge nove XBOX igre.
(3) Project Gotham Racing 2 najbolja vožnja na XBOX-u i glavni konkurent Gran Turismo serijalu.
(4) Dead Or Alive Extreme Beach Volleyball - Još jedan 'poklon' Tekmo-a vlasnicima XBOX-a, sve samo ne odbojka.
 

Svi bitni datumi za XBOX
oktobar 1999 - Prvi razvojni timovi potpisuju ugovore
21. decembar 1999 - Određene specifikacije konzole, koje je potpisao Bill Gates
Februar 2000 - Novi tajni sastanak razvojnih timova u Sijetlu
6. mart 2000 - Microsoft potpisuje ugovor sa nVIDIA-om - njihov grafički čip biće srce konzole
9. mart 2000 - Bill Gates zvanično najavljuje X-Box na CNBC-u
10. mart 2000 - Bill Gates najavljuje "XBOX" na GDC-u i u Japanu
15. maj 2000 - Brzina procesora konzole povećana na 733 mhz.
2. jun 2000 - Prve slike prototipa konzole pojavile su javnosti
7. novembar 2000 - Microsoft odabira Seagate kao proizvođača hard diskova za konzolu
6. januar 2001 - Xbox predstavljen na CES-u Oktobar 2001 - Prva serija konzola pojavljuje se u prodavnicama
15. novembar 2001 - Početak prodaje u Severnoj Americi
22. februar 2002 - Početak prodaje u Japanu 14. mart 2002 - Početak prodaje u Evropi

Raj za emulaciju
Zasnovanost XBOX hardware-a na PC arhitekturi i Windows-u sličnom operativnom sistemu omogućila je veoma lako portovanje većine već postojećih emulatora drugih igračkih sistema za Windows, pa je tako XBOX postao pravi raj za ljubitelje emulacije. Svi 8bit i 16bit sistemi se emuliraju perfektno dok su Playstation i Nintendo 64 emulatori i dalje u razvoju i daju igrive, ali još uvek nesavršene rezultate u brzini i kompatabilnosti. Osim emulatora za konzole, za XBOX je portovan čak i veći broj arkadnih emulatora kao i MAME u kome samo najzahtevnije igre rade sporije. Jedna od excluziva XBOX emulacije su i savršeni emulatori za GBA koji pokrećcu igre u većem kvalitetu čak i od originalnog GameBoy Player-a za GameCube.

Uz emulatore, modifikovani dashboard i hard disk pun romova od XBOX-a možete napraviti pravu mašinu za emulaciju.

Za više detalja posetite našu console emu sekciju.

 

XBOX u našoj zemlji
Sa zvaničnim ulaskom Microsoft-a na velika vrata u našu zemlju baš negde u vreme kada je XBOX trebalo da se pojavi ponadali smo se da će upravo Microsoft-ova prva konzola biti i prva ikada legalno prodavana konzola kod nas, sa zvaničnim prodajnim mestima, servisom i svime što uz to ide. Otvaranje fabrike za sastavljanje XBOX-a u susednoj Mađarskoj nam je dalo još malo razloga da se ponadamo da će XBOX postati “lokalni proizvod”. Saopštenje koje je kasnije došlo iz Microsoft-a - da neće prodavati XBOX u Srbiji, ubilo je sve to i stavilo tačku na bilo kakvu mogućnost da XBOX konzola uspe kod nas.

Njihovo obrazloženje je bilo da ovde ne postoji tržište kao ni i igračka scena vredna pažnje što je donekle i tačno, ali prodavanje konzole u zemlji sa tako jakom piraterijom bi bar nametnulo sistem igračima ili čak i pomoglo u procesu legalizacije i spremilo tržište za neke sledeće projekte... mada u svakom slučaju pa čak i u onom najidealnijem zarada bi bila toliko minijaturna da bi Microsoft uopšte bilo briga.

Dodatnom nepostojanju XBOX-a u našoj zemlji “pomogli su” i lokalni piratski nabavljači konzola koji su veoma retko imali XBOX u svojoj ponudi, valjda od straha od Microsoft-a, kao i naša drastična podeljenost na PC only igrače i igrače na konzolama gde su svi u XBOX-u videli karakteristike onog sistema koji ne koriste za igranje (i kog naravno ne podnose). Ekstremno mali broj PC igrača je nabavio XBOX zbog par igara koje su bile dostupne od početka prodaje konzole (HALO kao prvi primer) dok su igrači konzola ostali lojalni sve pristupačnijem PS2 sa daleko rasprostranjenijom piraterijom od one za XBOX koje je bilo ali gotovo samo na privatnom nivou. XBOX nikada nije bio reklamiran iz razloga što nikada nije bio prodavan od strane većih pirata, nikada nije bio sastavni deo igraonica i nikada nije doživeo popularnost kod nas.

U poređenju sa apsolutno ignorisanim GameCube-om, XBOX je ipak ostavio nekakav trag i postoji i dalje kod nas u znatno većoj meri zahvaljujuci postojanju chipova za učitavanje kopija i mogućnosti ugradnje istih kod nas kao i pirateriji zasnovanoj na sve pristupačnijim brzim Internet vezama i DVD rezačima.

Ipak razlika između GameCube-a i XBOX-a u popularnosti kod nas je znatno manja u poređenju sa dratičnom razlikom između XBOX-a i PS2, gde PS2 predstavlja trenutno najrasprostranjeniju konzolu poslednje generacije na ovim prostorima koja tek sada u svojim 'starim danima' dobija na popularnosti. Po svemu sudeći i ostaće tako bez ikakve šanse da ga neki drugi sistem ugrozi, tako da je nerealno očekivati da će XBOX u budućnosti postići bilo šta više ovde.

 


Memoriske kartice se ubacuju u kontroler bas kao na Dreamcast-u.

 Emulator/ download/ homepage  What's new  General info/ opis/ tutoriali
Xeon 1.0
DOWNLOAD
Prva verzija. Iako nije prvi emulator ove konzole, Xeon ipak ulazi u istoriju jer je prvi uspeo da pokrene neku komercijalnu igru pisanu za ovaj sistem - HALO. Naravno, i ovaj emulator je i dalje u početnoj fazi razvoja, izuzetno je zahtevan i ne radi na Windows sistemima starije generacije (95/98/ME)
 
Cxbox 0.8.02 Pre 2
DOWNLOAD
Izbačena je beta verzija ovog Xbox emulatora koja kao najveću novinu donosi emulaciju igre Turok ali i nešto izmenjeni interfejs. Po rečim autora, ova revizija je prilično nestabilna, tako da možete očekivati izletanja u Windows i razne bagove. Ipak, ako imate Turok Evolutions ne bi trebalo da ga preskočite.
 
Prvi Xbox emulator. Za sada je na Xeonovom nivou, što znači da može da pokrene par uvodnih ekrana kod komercijalnih igara, ali i mnoštvo raznoraznih demoa pisanih za ovu konzolu.

 Fajl/ download  General info
Inside The XBOX
DOWNLOAD
Domaći text o svemu vezanom za XBOX. (Autor: DZUKELA)
 


Beli XBOX je Japanska excluziva i izašao je u ograničenom broju primeraka uz SEGA hit - Panzer Dragoon Orta

 Linkovi
 

Originalni textovi

Opisi 

Autorski textovi (Editoriali) 

ScreenFun

Interactive stuff

Site Search (powered by Google) 

Emulation Galaxy site sekcije

EmuGlx stuff 

Arhiva vesti 

Links (prijatelji i sl. )


www.digitalnisvettv.com
Va vodič kroz domaće IT trite


http://madfox.on.neobee.net
Prevodi igara na srpski by Mad Fox


www.anime-overdose.com
Anime titlovi na srpskom

www.bg-anime.com
Domaći anime forum/zajednica

www.trablmejker.com
Underground Online!

http://gw-adria.co.cc
Domaci Guild Wars portal
www.iss-world.net
Domaći fan sajt posvećen ISS/WE/PES
www.catacomb.co.yu
Igraonica Catacomb (Novi Sad)
www.gs.rs
Gamers Space
PC i konzole - Vesti, trejleri!

5617655 
All your rights are belong to us.
Emulation Galaxy®™ 1999 - 2008