Za početnike

What's new
Emulation FAQ
Emulacija novih konzola
Kako ocenjujemo igre?
Editorial: Žrtve Piraterije
Postavite pitanje na forumu

 
 5 poslednjih tema sa emuforuma

 

System sekcije (informacije i emulatori)

 Arcade
 Console
 Pocket
 Comp

Other emu sections

 Console emu

 Misc.

Ostale sekcije

Shop gaming stuff at Play-Asia.com

Search Play-Asia.com
 

Play-Asia.com - Buy Video Games for Consoles and PC - From Japan, Korea and other Regions!

Play-Asia.com
Buy Video Games for Consoles and PC - From Japan, Korea and other Regions!

Twitter updates

Twitter Updates

Follow us on Twitter

Console

Nintendo GameCube


GameCube je Nintendova najnovija konzola koja zajedno sa Playstationom 2 i Xboxom čini trio vodećih igračkih platformi današnjice. Sistem je prvi put javno prikazan na SpaceWorld sajmu 2000. a krajem 2001. pušten je u prodaju u Severnoj Americi (18. novembar) i Japanu (14. septembar) po ceni od 199$ (100$ niže od startne cene Xboxa i Playstationa 2), dok je evropska premijera usledila na proleće sledeće godine, tačnije 3. maja 2002. Igre koje su bile dostupne na početku prodaje (u S.A.D.-u) bile su Luigi's Mansion, Wave Race Blue Storm, Super Monkey Ball, Star Wars: Rogue Leader: Rogue Squadron 2, Extreme G 3, Crazy Taxi, NHL Hitz, Madden 2002, All Star Baseball 2002 i Tony Hawk's Pro Skater 3. Na japanskom debiju bili su dostupni samo Wave Race Blue Storm I Luigi’s Mansion.

Najboljih 10 igara za GameCube

  • Resident Evil
  • Metroid Prime
  • Super Smash Bros Melee
  • F-Zero GX
  • Pikmin 2
  • Starfox Adventures
  • Monkey Ball
  • Tales of Symphonia
  • Harvest Moon: A Wonderful Life
  • Legend of Zelda The Wind Waker Super

Lista najboljih 10 igara ne predstavlja TOP10 listu vec 10 igara koje vredi probati na sistemu.

Po tehničkim mogućnostima GameCube se nalazi negde između X-Boxa i PS2. Kao glavni procesor koristi IBM-ov "Gekko" urađen u 0.18 mikronskoj tehnologiji koji radi na 485 Mhz a za grafiku je zadužen Atijev "Flipper" koji poseduje sve osobine najnovijih 3D akceleratora (anti-aliasing, Bump Mapping, Environment Mapping, Antistropic Filter, teksturnu kompresiju...) i podržava rad u 24-bitnoj paleti. Konzola je veoma malih dimenzija a kao medijum koristi optički disk kapaciteta 1,5Gb i veličine 3 cm. Prednost mini diska je otežavanje piraterije (na čemu Nintendo insistira po svaku cenu), ali i brže učitavanje sadržaja nego kod klasičnih CD i DVD diskova. Jedini problem može da predstavlja upravo kapacitet, koji je 3 puta manji od običnog DVD-a. Na konzoli se nalaze i ukupno 4 priključka za džojpede odnosno 2 mesta za memorijske kartice kapaciteta svega 4MB (u osnovnoj verziji) što nije naročit problem s obzirom na njihovu nisku cenu. Dizajn džojpeda je prilično unikatan i pogodan je za osobe svih uzrasta. Nažalost, vrlo čudan oblik pojedinih tastera u praksi predstavlja popriličan problem pri igranju borilačkih i drugih igara koje zahtevaju brzo reagovanje uz upotrebu većeg broja tastera.


GameCube je u početku prodavan samo u ljubičastoj varijanti u Japanu, dok je osnovna američka verzija crna.

Za razliku od Microsoftovog aduta, GameCube (kao i PS2) se orijentiše na publiku svih uzrasta, i definitivno ne ponavlja grešku kao prethodnik kome su očito nedostajale kvalitetne igre za starije igrače. Ljubitelji borilačkih igara npr. ne moraju da strahuju, poučeni nedostatkom tabačina na N64, jer su tu Soul Calibur 2, Bloody Roar, Mortal Kombat Deadly Alliance i mnoge druge. Ekskluzivitet GC je što Capcom samo za njega objavljuje nove igre iz Resident Evil serijala. Naime, izdat je remake originalne igre koji izgleda zaista sjajno a postoje i portovi svih ostalih nastavaka ali i 2 potpuno nove igre - Resident Evil Zero i Resident Evil 4. Fenomenalna vest je da je Nintendo konačno sklopio sporazum sa Square-om, što garantuje obogaćenje ponude softvera sa nekoliko sjajnih RPG-ova.


U verziji Soul Calibura 2 za GC, Link iz serijala Zelda je jedan od boraca u igri

Rano je donositi neke zaključke, ali čini se da se Nintendo vraća na puteve slave iako njegova sadašnja prodaja ne može ozbiljno da ugrozi Playstation 2, a sigurno ni slavu NES-a i SNES-a. Što se naše zemlje tiče, GameCube prolazi kao i svi njegovi prethodnici - gotovo nezapaženo. Praktično nemoguće piratovanje igara uslovilo je da se publika okrene Playstationu 2 i u znatno manjem broju Xboxu koji imaju te mogućnosti i to će se veoma teško promeniti, iako je cena konzole u septembru 2003. spuštena na simboličnih 99$. Nažalost, očigledno je da će većina nas čari ove konzole upoznati tek za nekoliko godina igrajući ih preko emulatora.


Metal Gear Solid The Twin Snakes, kompletni remake Metal Gear Solid-a sa PSX-a - još jedna igra rađena samo za GC
 

Panasonic Q
Svega nekoliko meseci nakon izdavanja Gamecube-a u Japanu i Severnoj Americi, objavljena je i Panasonicova varijanta ove konzole nazvana Q. Startna cena bila je veoma visoka i iznosila je 349$ i već tada je najavljeno da će biti prodavana samo u Japanu. U osnovi u pitanju je proširenje za GameCube koje omogućava gledanje DVD filmova i ima još nekoliko sitnijih hardverskih i softverskih izmena u odnosu na originalnu konzolu. S obzirom da je reč o sistemu pravljenom samo za jedno tržište, Q može da pokreće samo japanske verzije igara i region 2 NTSC DVD-ove. Ipak moguće je naknadno je modifikovati tako da čita i igre za američko područje kao i svih 6 PAL i NTSC zona za DVD-ove. Što se tiče samog puštanja DVD-ova, Q nadmašuje i XBOX i PS2 po kvalitetu slike, a modifikovane verzije imaju isključenu makrovizijsku zaštitu pa čak i mogućnost puštanja VCD zapisa i MP3 muzike! Iako su svi meniji logično na japanskom, moguće ih je jednostavno prebaciti na engleski. Bez obzira na to, ovo će definitivno uvek biti retka zverka u našim krajevima, a i mnogo šire.


Uz Q dolazi i jedan džojped i daljinski upravljač

 Emulator/ download/ homepage  What's new  General info/ opis/ tutoriali
Dolphin SVN Revision 4205
32bit

DOWNLOAD

www.dolphin-emu.com
n/a 2-bitna verzija trenutno najkvelitetnijeg emulatora GC konzole.
Dolphin SVN Revision 4205
64bit

DOWNLOAD

www.dolphin-emu.com
n/a 64-bitna verzija dobro poznatog Dolphina. Kompatibilnost je nešto bolja, a brzina izvođenja daleko veća od 32-bitne verzije ali i svih ostalih GC emulatora. Zahteva 64-BITNI WINDOWS I PROCESOR!

 Fajl/ download  General info
Xbox 360 pad plugin za Dolphin
DOWNLOAD
Plugin sa već predefinisanim kontrolama za vlasnike Xbox 360 kompatibilnih džojpeda

Mini DVD zaista zaslužuje taj naziv - manji je čak i od N64 kertridža Specijalni kabl za povezivanje GameCube-a sa GBA, koji dozvoljava razmenjivanje sadržaja između igara pisanih za ove sisteme.

 Linkovi
www.nintendogamecube.com Oficijalni Nintendov sajt sa informacijama o sistemu, igrama, intervjuima sa razvojnim timovima i raznim drugim sadržajem
www.cube-europe.com Vesti, varanja, uputstva za igre, najave
www.planetgamecube.com Vesti, opisi igara, editorijali...sve što vas zanima o GC
http://www.ngconline.net Još jedan sajt posvećen isključivo GameCube konzoli
www.ntsc-uk.com/MainContent/Gamecube/PanasonicQ/PanasonicQ.htm Detaljan opis Panasonicovog Q-a, sa velikim brojem slika samog sistema

Originalni textovi

Opisi 

Autorski textovi (Editoriali) 

ScreenFun

Interactive stuff

Site Search (powered by Google) 

Emulation Galaxy site sekcije

EmuGlx stuff 

Arhiva vesti 

Links (prijatelji i sl. )


www.digitalnisvettv.com
Va vodič kroz domaće IT trite


http://madfox.on.neobee.net
Prevodi igara na srpski by Mad Fox


www.anime-overdose.com
Anime titlovi na srpskom

www.bg-anime.com
Domaći anime forum/zajednica

www.trablmejker.com
Underground Online!

http://gw-adria.co.cc
Domaci Guild Wars portal
www.iss-world.net
Domaći fan sajt posvećen ISS/WE/PES
www.catacomb.co.yu
Igraonica Catacomb (Novi Sad)
www.gs.rs
Gamers Space
PC i konzole - Vesti, trejleri!

5621983 
All your rights are belong to us.
Emulation Galaxy®™ 1999 - 2008