Za početnike

What's new
Emulation FAQ
Emulacija novih konzola
Kako ocenjujemo igre?
Editorial: Žrtve Piraterije
Postavite pitanje na forumu

 
 5 poslednjih tema sa emuforuma

 

System sekcije (informacije i emulatori)

 Arcade
 Console
 Pocket
 Comp

Other emu sections

 Console emu

 Misc.

Ostale sekcije

Shop gaming stuff at Play-Asia.com

Search Play-Asia.com
 

Play-Asia.com - Buy Video Games for Consoles and PC - From Japan, Korea and other Regions!

Play-Asia.com
Buy Video Games for Consoles and PC - From Japan, Korea and other Regions!

Twitter updates

Twitter Updates

Follow us on Twitter

 History of Emulation Galaxy

 Proizvodnja: 1999  Broj igrača: 1 - 2, ponekada i više

 Kompanija: Nick4life & co.

 Žanr: Akciona vožnja sa RPG elementima

Autor opisa: EmuGlx


9.9.1999 - Rad na sajtu započet.
11.10.1999 - Prve vesti okačene na sajt.

Domain name history
9.9.1999 - 4.12.1999 http://members.tripod.com/n4lemuglx
4.12.1999 - 19.06.2000 www.n4lemu.com
19.06.2000 - 25.03.2001 www.nick4life.com/emu
25.03.2001 - ??? www.emulationgalaxy.co.yu

Version of the site history
11.10.1999 - 19.06.2000 Emu Glx I
19.06.2000 - 18.08.2000 Emu Glx II
18.08.2000 - 18.02.2001 Emu Glx III
18.02.2001 - 04.05.2002 Emu Glx IV
04.05.2002 - 28.12.2003 Emu Glx V
28.12.2003 - ???? Emu Glx VI

Emuforumi su otvoreni 31.7.2002

 

EMU GLX I - Prvi Emulation Galaxy
(11.10.1999. - 19.06.2000.)

1999. godine, Nikola ''Nick4life'' Jovanović, tada mladi ljubitelj video igara i emulatora, primetio je nedostatak domaćih igračkih sajtova koji se bave emulatorima, a sa druge strane neverovatnu popularnost iste teme u svetu. Ogorčen domaćom monotonom PC-only igračkom scenom, započeo je rad na svom prvom sajtu kompletno posvećenom emulatorima, pre koga je na svom prvom sajtu, Bezanian News-u (1998.) imao skromnu sekciju posvećenu emulatorima.

9.9.1999. registrovao je n4lemuglx nalog na besplatnom webhost-u Tripod-u. Sajt je nazvao Nick4life's Emulation Galaxy, prvi Emulation Galaxy, koji je počeo sa radom 11.10.1999. kada su i okačene prve vesti. Sajt je bio gotovo 100% textualan i cilj mu je bio da sa emulatorima upozna domaće igrače na Internetu, kojih u to vreme i nije bilo previše. Emulatori su bili programi koji su mogli da pruže PC igračima toliko drugih raznovrsnih igara koje su propustili ili koje su im nedostajale u vreme kada su im svi drugi igrački sistemi bili nedostupni. Na sajtu je prvo dodata sekcija za Nintendo 64 emulaciju koja je bila jedna od najaktuelnijih tema tada, jer se savršen emulator UltraHLE pojavio praktično u prvoj godini postojanja konzole. Kasnije su dodate sekcije za emulaciju GameBoy Color-a i Sony Playstation-a. Ubrzo zatim Nick4life-u se priključuje i [forsaken demon] - Nikola Dolapčev, emulacioni entuzijasta, ljubitelj igara i Nick4life-ov rival u ''Need For Speed''-u. Zajedno su objavljivali vesti na sajtu, a pored sekcija za emulatore na sajt je kasnije dodata i sekcija za muziku iz igara. Već u prvoj verziji sajta Nick4life i [forsaken demon] su počeli da pišu i svoje originalne textove vezane za emulatore kao i opise igara. Sajt je kasnije (od 4.12.1999.) prebačen na sporedni domen www.n4lemu.com na kome se i nalazio do 19.06.2000.


EMU GLX II - Drugi Emulation Galaxy
(19.06.2000. - 18.08.2000.)

Uz podršku [forsaken demon]-a, negde sredinom 2000. godine posle propasti starog NT Games-a (multiplatform igračkog sajta koji je bio sporedni projekat Nick4life-a i [forsaken demon]-a) i najdužeg perioda neaktivnosti Emulation Galaxy-a, Nick4life objavljuje drugu verziju sajta. Emulation Galaxy ustaje iz pepela i dobija novi izgled. Osim novog izgleda ortaci su dodali i par novih sekcija za starije konzole i arkadne mašine. Sajt takođe dobija i maskotu - Gokua iz Dragon Ball Z-a. Sa svojim lepšim izgledom, svakodnevnim vestima, originalnim sadržajima, proširenim temama i iskustvom koje su autori počeli da stiču, sajt je počeo da privlači sve više i više ljudi. Tada je i prebačen sa Tripoda na nick4life.com host i www.nick4life.com/emu adresu na kojoj se nalazio od 19.06.2000. do 25.03.2001.


EMU GLX III - Treći Emulation Galaxy
(18.08.2000 - 18.02.2001)

U tim Emulation Galaxy-a je sasvim slučajno uletela i jedna dama (ili devojčica, kako god hoćete) - ¤*°ivana°*¤ i bila je tu par meseci i bez svoje volje, mada uglavnom zbog međusobnog iskorišćavanja (koje se kasnije pretvorilo u isključivo jednosmerno zlostavljanje). Uz njenu skromnu pomoć sajt se brzo prolepšao... dobio je napokon svoj originalni logo i interesantan meni sa Gokuom i Piccolom iz Dragon Ball Z-a (asocijacija na Nick4life-a i Demona i njihovo rivalstvo/prijateljstvo). Pored grafičkog prolepšavanja, sajt je dobio i obimni, složeni forum zahvaljujući saradniku Alien-u. U tim je kasnije ušla i Milica, Nick4life-ova lepša i gramatički ispravnija polovina (as of 2000). To je bilo vreme Emu Team-a koji je definitivno bio najsimpatičniji tim na domaćem Internet-u. Kasnije je harmoniju narušio Hobbit, Nick4life-ov ortak koji je i bez mnogo znanja o emulaciji pokušao da pomogne kao saradnik, a ¤*°ivana°*¤ je napustila tim i ušla u istoriju kao prvi (ali ne i jedini) član Emulation Galaxy-a koji je svojevoljno napustio svoj posao. Ekskluzivnim sadržajem i svakodnevnim update-om sajt se probijao ka većoj i većoj popularnosti, mada su emulatori i dalje bili prilična taboo tema u yu. Ova verzija sajta se svo vreme svog postojanja nalazila na www.nick4life.com/emu adresi.

 

EMU GLX IV - Četvrti Emulation Galaxy
(18.02.2001. - 04.05.2002.) 

Početkom 2001. sajt je još jednom dobio novi izgled, a zajedno sa njim i novi domaći hosting na Verat.net-u na adresi www.emulationgalaxy.co.yu (domen je otvoren 25.03.2001.) sa čime je postao prvi pravi domaći repreztativac u svetu emu sajtova. Pored promene adrese i izgleda, četvrta verzija Emulation Galaxy-a je donela i par proširenja na druge oblasti. Nešto kasnije je uspostavljena i saradnja na affiliate nivou sa novim NT Games-om preko kog je Emulation Galaxy došao i do press odnosa sa firmom SEGA Europe (i besplatne reklame). Nakon sto je i Milica (Kleo) svojevoljno napustila svoj lektorski posao, u tim je ušao ACID13, legenda kalemegdanske 'rupe' i profesionalac kada su arkadne igre u pitanju. Kasnije je dosao i IronFist kao najmlađi saradnik koji je trebalo da radi rutinske poslove sređivanja sadržaja (u timu se ipak nije zadržao duže od par meseci) ... Najvredniji čovek na sajtu, [forsaken demon], je i dalje radio svoj posao profesionalno i zajedno sa webmasterom Nick4life-om od Emulation Galaxy-a napravio jedan od najsadržajnijih sajtova u tadašnjoj Yugoslaviji. Ustanovljen je i mesečni pregled emulacije, unikatna informativna sekcija kakvu ne poseduje ni jedan drugi emulacioni sajt. Krajem 2001. godine posećenost Emulation Galaxy sajta je počela da zasluženo raste neverovatnim tempom dokazujući da je cilj popularizacije emulacione kulture na putu uspeha. Nick4life i [forsaken demon] su i svojim autorskim textovima na drugim sajtovima i medijima dodatno radili na ostvarenju tog cilja. Sa četvrtom verzijom sajta, Emulation Galaxy se takođe probio i u medije. Sajt je predstavljen nekoliko puta na televiziji u tada najpopularnijim igračkim emisijama i gotovo u svim časopisima koji su se bavili igrama/Internet-om što ni danas ni jedan drugi bilo komercijalni ili ne komercijalni domaći sajt nije postigao u toj meri.

 

EMU GLX V - Peti Emulation Galaxy
(04.05.2002. - 29.12.2003)

Početkom maja 2002. (04.05.2002.) objavljena je peta verzija Emulation Galaxy-a. Novi logo (by Chatnik), proširenja na još više oblasti, kao što su pinball i emulatori za konzole, a dodata je i manga sekcija, sa kojom je u tim primljen i Carnex. Osim njega u tim ulazi i još jedna devojka - Verdana, za generalnu pomoć oko sajta. U avgustu iste godine Emulation Galaxy dobija i svoje emuforume, na kojima se veoma brzo stvara sve veća i veća zajednica lojanih posetilaca sajta i iskrenih ljubitelja igračke kulture koji Emulation Galaxy vide svetionik u mraku zbog svoje drastične različitosti od uobicajenih domaćih igračkih sajtova i ''kulture''. Emulation Galaxy inspiriše sve više ljudi i sajt postaje organizator okupljanja fanova u cilju razmene emu fajlova i druženja. Sa okupljanjima dolaze i novi članovi. Pa tako novi član Ivan Ljiljak - Vujaklović "CityDoctor" otvara sub-site pod imenom RomVault, koji predstavlja katalog privatne kolekcije emu stvari Emulation Galaxy tima i zahvaljujući njemu sajt počinje polako da se bavi ozbiljnim rom kolekcionarstvom. Trogodišnjica postojanja sajta je obeležena i u medijima, a Emulation Galaxy nastavlja da napreduje bez pauze. Na sajtu je sve više originalnih textova a porodica članova sajta i saradnika sve više raste u narednih godinu dana.

 

EMU GLX VI - Šesti Emulation Galaxy
(29.12.2003 - ...)

Već sa petom verzijom sajta, Emulation Galaxy je postao jedan od najpopularnijih, najozbiljnijih i najstarijih domaćih sajtova vezanih za igre sa svojom unikatnom filozofijom i zajednicom u pozadini, ali ne staje se na tome. Posle četvorogodišnjice sajta, krajem godine objavljena je i šesta verzija sajta koja osim novog najpreglednijeg izgleda donosi nove sekcije i sadržaje kao i mnoge ideje koje tek treba da budu ostvarene do kraja...

TO BE CONTINUED...
 

Originalni textovi

Opisi 

Autorski textovi (Editoriali) 

ScreenFun

Interactive stuff

Site Search (powered by Google) 

Emulation Galaxy site sekcije

EmuGlx stuff 

Arhiva vesti 

Links (prijatelji i sl. )


www.digitalnisvettv.com
Va vodič kroz domaće IT trite


http://madfox.on.neobee.net
Prevodi igara na srpski by Mad Fox


www.anime-overdose.com
Anime titlovi na srpskom

www.bg-anime.com
Domaći anime forum/zajednica

www.trablmejker.com
Underground Online!

http://gw-adria.co.cc
Domaci Guild Wars portal
www.iss-world.net
Domaći fan sajt posvećen ISS/WE/PES
www.catacomb.co.yu
Igraonica Catacomb (Novi Sad)
www.gs.rs
Gamers Space
PC i konzole - Vesti, trejleri!

5617659 
All your rights are belong to us.
Emulation Galaxy®™ 1999 - 2008