Za početnike

What's new
Emulation FAQ
Emulacija novih konzola
Kako ocenjujemo igre?
Editorial: Žrtve Piraterije
Postavite pitanje na forumu

 
 5 poslednjih tema sa emuforuma

 

System sekcije (informacije i emulatori)

 Arcade
 Console
 Pocket
 Comp

Other emu sections

 Console emu

 Misc.

Ostale sekcije

Shop gaming stuff at Play-Asia.com

Search Play-Asia.com
 

Play-Asia.com - Buy Video Games for Consoles and PC - From Japan, Korea and other Regions!

Play-Asia.com
Buy Video Games for Consoles and PC - From Japan, Korea and other Regions!

Twitter updates

Twitter Updates

Follow us on Twitter

Console

Sega Master System


Velika kriza koja je zahvatila industriju video igara konačno je prevaziđena kada je Nintendo 1985. hrabro objavio svoj NES, koji je postigao nezapamćen uspeh širom sveta. Zbog toga je i Sega odlučila da plasira svoju konzolu, zapravo poboljšanu varijantu svog Mark III sistema (koji je bila prilično popularan u Japanu) i nazove je Master System. Platforma je predstavljena juna 1986. u Severnoj Americi (a u otprilike isto vreme i drugim delovima sveta, osim u Japanu gde se pojavio 1987.) dakle 4 meseca posle premijere NES-a i u startu je delovala obećavajuće. Za prihvatljivih 200$ Sega je nudila znatno jači hardver od NES-a, ali se ispostavilo da to nije faktor koji će igrače okrenuti Master Systemu. Najveći problem zapravo je bio kvalitet softvera, odnosno igara: Nintendo je već ranije sklopio ugovore sa velikim brojem programerskih kuća kojim je garantovano da će se sva njihova ostvarenja objavljivati isključivo na NES-u i na nijednoj drugoj konzoli. Zbog toga, na SMS-u nikada nije postojao ni približno tako veliki broj kvalitetnih igara kao na Nintendovoj platformi, pa nije ni čudo što je NES beležio i desetostruko veću prodaju i držao preko 90% tržišta konzola. Da stvar bude još gora, mnoge konverzije velikih hitova sa automata bile su u najbolju ruku prosečno odrađene, npr. Out Run ili Hang-On (mada treba uzeti da je SMS daleko slabiji od automata sa kojih su ovi naslovi portovani).


Originalni Sega Master System sa kontrolerom i pištoljem
 

Najboljih 10 igara za SMS

  • Phantasy Star
  • Alex Kidd In Miracle World
  • Wonderboy III: The Dragon’s trap
  • Sonic The Hedgehog
  • Wonder Boy In Monster Land
  • Shinobi
  • Alex Kidd In Shinobi World
  • Zillion
  • R Type
  • Psycho Fox

Lista najboljih 10 igara ne predstavlja TOP10 listu vec 10 igara koje vredi probati na sistemu.

Katastrofalna prodaja u Severnoj Americi uslovila je da Sega prepusti prava na konzolu kompaniji Tonka 1988. godine, ali je to bio još jedan pogrešan potez, jer sistem pada u potpuni zaborav. Shvativši da ni ova strategija ne daje rezultat Sega ponovo počinje da prodaje Sega Master System od 1990., pa čak i izbacuje njegov redizajnirani model sa mnogo nižom cenom, ali ni to nije bilo dovoljno za uspeh. Do 1992. SMS je bio mrtav u Severnoj Americi, a broj objavljenih igara na ovom području bio je tek nešto veći od 100. Zvanično poslednjim objavljenim naslovom smatra se Sonic The Hedgehog.

Slično, ako ne i gore prošao je i u Japanu ali je zato u Evropi priča bila potpuno drugačija. Zahvaljući reklamiranju u mnogim zemljama, među kojima su bile i neke u kojima se NES nikada nije ni prodavao, SMS je ubrzo postao omiljen, i do kraja svog životnog veka prodavao se bolje od NES-a. Zbog ovolike popularnosti mnoge igre objavljene su samo u Evropi a sistem je poživeo čak do 1996. Zemlje Južne Amerike, a posebno Brazil takođe su fenomenalno prihvatile SMS, čak toliko dobro da su i za ovo tržište objavljene neke ekskluzivne igre i da su čak rađeni portovi sa Game Geara. Možda sve najbolje ilustruje podatak da je na ovom tržištu konzola bila aktuelna sve do 1997. godine i da je tamo objavljen i Sega Master System 3, odnosno još jedna revizija starog hardvera.


Originalni SMS kontroler

Dizajn konzole, računajući tu i njenu prvu verziju bio je sasvim dobar, daleko prijatniji u odnosu na NES, ali sve je to anulirano nekim nezamislivim greškama. Na džojpedu su se nalazila samo 2 tastera, a za pauziranje igre koristio se taster smešten na samoj konzoli!

Bez obzira na sve, Sega Master System je sasvim solidna igračka konzola koja je ostavila trag u istoriji video igara, naročito kod nas u Evropi. Doduše, ne tako značajan kao NES, Playstation i još par drugih konzola ali opet daleko veći nego bilo koji Atari, 3DO, CD-i ili gomila drugih sistema za koje možda niste ni čuli.


Jedna zaista ogromna kolekcija svega vezanog za SMS (click na sliku za high-res)


Dva najpopularnija dodatka za sistem - 3D naočare i pištolj (phaser)
 

 Emulator/ download/ homepage  What's new  General info/ opis/ tutoriali
Meka 0.72 WIP
DOWNLOAD

http://www.smspower.org/meka/wip
Za mnoge je Meka najkvalitetniji emulator Sega Master System i Game Gear konzola, a sasvim je sigurno da je u pitanju i jedan od najboljih emulatora uopšte, koji je nedavno proslavio čak 6. rođendan. Autor je povodom tog događaja objavio kod ovog programa a istovremeno i ukinuo njegovu registraciju, pa je tako Meka sada 100% freeware.

Za konkretan spisak izmena u ovoj verziji pogledajte zvanični sajt.
 

Ovo je i dalje najpoznatiji SMS emulator sa verovatno najvećim stepenom kompatibilnosti koja prelazi 99,5%. Jedina realna mana mu je što je još uvek vezan za DOS, pa je podešavanje nekih parametara potrebno uraditi ručno, a grafički modovi nisu naročito impresivni. Dajte mu priliku, postoji šansa da vam se on najviše svidi, naročito ako imate Pentium procesor prve generacije.
 

Freeze SMS 4.6
DOWNLOAD

http://freezesms.emuunlim.com
FreezeSMS je ako to neko ne zna, emulator vishe tipova igrachkih konzoli, ali ga mi definishemo kao Sega Master System emulator zbog toga shto je tom delu emulacije posvecena ubedljivo najveca pazhnja (a i pominje se u imenu emulatora). Broj novina u ovoj verziji (pre ove, dan ranije se pojavila i verzija 4.5) je impozantan, pa ako ste ljubitelj Segine prve konzole objavljene u svetu, nasha preporuka.

Iako ne poseduje toliko visoku kompatibilnost kao Meka, FreezeSMS to nadoknađuje time što je u pitanju 100% Windows program. Samim tim konfigurisanje opcija je lakše, a kvalitet slike koji se može postići bolji je nego u Meka-i. Jedini realni nedostatak mu je što nema podršku za specijalne kontrolere kao što je pištolj. Sve fanove sistema posebno će obradovati mogućnost dovlačenja info-a o brojnim igrama direktno iz emulatora, po čemu je on jedinstven.
 

 


(1) port Outrun-a za SMS izgleda mnogo lošije od originala sa automata
(2) jedna od najboljih i najoriginalnijih avantura uopšte - Psycho Fox


(1) Slap Shot - jedna od izuzetno retkih (ako ne i jedina) hokejaška igra u kojoj se nalazi i reprezentacija Jugoslavije
(2) Fantasy Zone The Maze, jedna od najboljih varijacija na temu Pacmana

 Fajl/ download  General info
   
   
   
   

 Linkovi
www.segamastersystem.com sajt posvećen isključivo Sega Master Systemu koji sadrži mnoštvo informacija o ovoj konzoli i par ROM-ova

Originalni textovi

Opisi 

Autorski textovi (Editoriali) 

ScreenFun

Interactive stuff

Site Search (powered by Google) 

Emulation Galaxy site sekcije

EmuGlx stuff 

Arhiva vesti 

Links (prijatelji i sl. )


www.digitalnisvettv.com
Va vodič kroz domaće IT trite


http://madfox.on.neobee.net
Prevodi igara na srpski by Mad Fox


www.anime-overdose.com
Anime titlovi na srpskom

www.bg-anime.com
Domaći anime forum/zajednica

www.trablmejker.com
Underground Online!

http://gw-adria.co.cc
Domaci Guild Wars portal
www.iss-world.net
Domaći fan sajt posvećen ISS/WE/PES
www.catacomb.co.yu
Igraonica Catacomb (Novi Sad)
www.gs.rs
Gamers Space
PC i konzole - Vesti, trejleri!

5621982 
All your rights are belong to us.
Emulation Galaxy®™ 1999 - 2008