Pre nego što počnem, samo nešto kratko da najavim. Hteo sam da naslov ove teme bude srpska verzija “Palworld has made a point”. Međutim, ovo je teško u punoj suštini prevesti na naš jezik pa sam pitao naše članove redakcije za pomoć. Iako sam se na kraju odlučio za naslov na vrhu, evo po jedan predlog za alternativni naslov od članova redakcije:

 • Doktor: “Palworld je prodro u suštinu”
 • The Nick: “Zašto mrzite Palworld, pravi gameri”?
 • Little Wish a.k.a. Mrs. Grinch: “Pravda za sve Pal-ove.”
 • Haseo: “Nek se Palworld tera u k***c”!

I moja omiljena

 • Avellati: “Palworld, hoćeš bananu”?

Ovo nije recenzija Palworld-a. Meni se iskreno igra jako sviđa, naročito za early-access igru i apsolutno je preporučujem ako vam treba dobra crafting igra sa elementima Pokémon-a.
Ali ja nisam ovde ni da vam preporučim igru niti da vas odvratim od nje. Samo želim da malo rantujem o Palworld-u i pričam šta je ova igra dokazala.

Palworld je dokazala da možemo da imamo bolje Pokémon igre.

Pokémon igre: Nekad i Sad

Ako ste čitali moju Pokémon Scarlet & Violet recenziju, ovaj deo slobodno možete preskočiti. Ali evo ukratko da objasnim. Nekada je Nintendo imao kućne konzole (Nintendo 64, GameCube, Wii, Wii U) i istovremeno handheld prenosive konzole (GameBoy, Nintendo DS, Nintendo 3DS). Pokémon (mainline) igre su uvek dolazile u handheld varijanti. Bile su popularne, ali nisu bile grafički impresivne jer ručne konzole nisu ni bile dovoljno jake, pa se sve lepo poklopilo.

Međutim, došao je Nintendo Switch koja je hibridna konzola i koja spaja oba sveta. I baš ovde smo uočili veliki problem sa Pokémon igrama. Studio GameFreak koji je zadužen za pravljenje Pokémon igre, ne ume da ih pravi po modernim standardima. Ovaj studio je toliko navikao da kasni sa grafikom jedno par generacija, da stvarno ne mogu ili neće da naprave moderne Pokémon-e. Skoro sve Pokémon igre za Nintendo Switch izgledaju aljkavo i neprofesionalno.

Da je u pitanju bilo šta drugo, Pokémoni se ne bi prodavali. Međutim, pošto je u pitanju najpopularniji serijal na svetu (da, ne šalim se), Pokémon igrama se uvek progleda kroz prste.

 • Loša grafika? Pa šta?
 • Framerate ispod 20 FPS-a. Pa šta?
 • Bez glasovne glume? Pa šta?
 • Niska rezolucija? Pa šta?
 • Zastareo gameplay koji je skoro nepromenjen još od prve Pokémon igre sa crno-belog GameBoy-a? Ni to nije bitno.

Nažalost, pošto Pokémon-i imaju vrlo verne ljubitelje koji su spremni da ih brane bez obzira na sve, i naravno kupe sve Pokémon proizvode, postalo je normalno da Pokémon igre izgledaju zastarelo, ružno i neprofesionalno.

I onda se pojavio Palworld…

Šta je zapravo Palworld?

Palworld je survival igra koja je u svoj svet ubacila slatka stvorenja poput Pokémon-a. Hajde da se ne lažemo. Palworld kopira Pokémon-e. Nije u pitanju plagijat, ali jasno je odakle developerima Palworld-a inspiracija za igru.

Na prvi pogled, stvarno izgleda glupo. Zašto bi iko igrao Palworld? Mislim, šta će nam Palworld ako već imamo Pokémon-e, jel da? Međutim igra se prodala u preko 7 miliona kopija za manje od nedelju dana, što je iznad bilo čijeg iščekivanja! Čak sam i ja među tih 7 miliona igrača.

Ali zašto? Ako je jasno da je u pitanju Pokémon klon, i to čak malo nasilniji Pokémon klon, zašto se ovaj rip-off tako lepo prodaje?

Zato što Palworld bolje izgleda i radi od bilo koje druge Pokémon igre.

Moguće je napraviti modernu Pokémon igru

Kvalitet Pokémon igara je toliko opao da je skoro nezamiljivo očekivati išta bolje. Pokémon fanovi, uključujući i mene, su navikli da svakih par godina dobijamo istu igru, samo ružniju i lošije optimizovanu. I dok Pokémon fanatici kupuju i brane Pokémon igre, bez obzira koliko one loše izgledale i radile, stari fanovi (kao ja) su se pomiri sa činjenicom da Pokémon igre više nisu dobre.

I eto, pojavio se Palworld. Pokémon rip-off koja se, pod normalnim okolnostima, ne bi ni prodavala. I šta nam Palworld nudi?

 • Lepu grafiku? Da!
 • Framerate čak preko 60 FPS-a i optimizovan za slabe mašine? Da!
 • Glasovna gluma? Nema je, ali bar nemaju rep pesme koje moraju da se čitaju!
 • Visoka rezolucija? Nego šta!
 • Moderan gameplay? Da!
 • I sve to po ceni od samo €30 (i još je na GamePass-u)? Da!

Možda vam se ne sviđa gameplay u Palworld-u. Zapravo, na kraju dana, to je samo još jedna survival/crafting igra, ali jedna koja izgleda i radi bolje od bilo koje Pokémon igre. To je tužno i sramotno!

Činjenica je da je mali indie studio napravio klon popularne igre koja bolje izgleda i radi od originala.

Pokémoni će da tuže Palworld?

Palworld nije prva igra koja je inspirisana od strane Pokémon-a. Međutim, Palworld je prva igra koja je otvorila oči starim Pokémon fanovima i uverila nas da to može bolje da se odradi.

I naravno, čim je neko bar malčice stao na put Pokémon-ima, verni Pokémon fanatici počeli su da ih tužakaju velikom tati Nintendu. Čuo sam svakakve gluposti; kako je Palworld AI igra (prvi trailer je izašao 2021. godine), kako su modeli pokradeni i kako će ih Nintendo tužiti i ugasiti igru.

Ako mene pitate, Pokémoni ne mogu da tuže Palworld. Da, Palworld je dosta sličan njima, ali su Palovi kao i gameplay dovoljno drugačiji od Pokémon-a da stvarno čak ni Nintendo ne bi imao slučaj. Takođe, Nintendo je poznat po gašenju projekata koji su i manje ličili ne neke njihove igre, a s obzirom da je Palworld još uvek aktuelan, znači da i oni znaju da im ne mogu ništa.

Bez obzira na sve ovo, i dalje je moguće da će Nintendo pronaći rupu u zakonu i tužiti Palworld, i potencijalno ukloniti igru iz prodaje.

I šta će postići s ovim?

Pa, dokazaće ono što je Palworld već dokazao. Dokazaće da će radije da tuže i kinje manju kompaniju od njih koja je napravila bolji proizvod. Umesto da pogledaju Pocket Pair Inc. (developere Palworld-a) i kažu: “Hajde i mi da probamo ovako nešto da napravimo” ili da ih možda zaposle da zamene ove nesposobnjakoviće iz GameFreak-a, Nintendo će samo skloniti konkurenciju.

Dokazaće da su nesposobni da naprave bolju Pokemon igru.

Šta ja želim?

Image via Steam

Ako ste Pokémon fan, želim da bacite oko na Palworld. Čak i da niste zainteresovani, ako imate mogućnosti, probajte je. Ne garantujem vam da će vam se svideti, ali biće vam jasno da nema razloga zašto Pokémon igre ne mogu ovako lepo da izgledaju i rade.

Da li je stvarno nemoguće da najpopularnija franšiza na svetu ne može da dostigne nivo kvaliteta kao mali indie studio?


Stavovi izneti u “Lični Ugao” autorskoj rubrici ne predstavljaju obavezno stavove kompletne EmuGlx redakcije, a ponekada ni samog autora 😉
Za ostale tekstove iz Ličnog Ugla posetite sledeći link.