GameCube je Nintendova konzola šeste generacije kojoj još pripadaju Xbox i PlayStation 2. Sistem je prvi put javno prikazan na SpaceWorld sajmu 2000. a krajem 2001. pušten je u prodaju u Severnoj Americi (18. novembra) i Japanu (14. septembra) po ceni od 199$ (100$ niže u odnosu na Xbox i Playstation 2), dok je evropska premijera usledila na proleće sledeće godine, tačnije 3. maja 2002. Igre dostupne na početku prodaje (u SAD-u) bile su Luigi’s Mansion, Wave Race Blue Storm, Super Monkey Ball, Star Wars: Rogue Leader: Rogue Squadron 2, Extreme G 3, Crazy Taxi, NHL Hitz, Madden 2002, All Star Baseball 2002 i Tony Hawk’s Pro Skater 3. Na japanskom debiju kupcima su nuđeni samo Wave Race Blue Storm i Luigi’s Mansion.

Po tehničkim mogućnostima, GameCube se nalazi negde između Xboxa i PS2. Kao glavni procesor sistem koristi IBM-ov “Gekko” na 485 Mhz a za grafiku je zadužen ATI-jev “Flipper” koji je posedovao sve osobine tada aktuelnih 3D akceleratora (anti-aliasing, bump mapping, environment mapping, antistropic filter, teksturnu kompresiju…) i 24-bitnu paletu boja. Konzola je veoma malih dimenzija (110x150x161 mm) a za medijum je odabran optički disk kapaciteta 1,5Gb. Prednost ovog minijaturnog nosača podataka je otežavanje piraterije (koja se pojavila vrlo kasno), ali i brže učitavanje sadržaja nego kod klasičnih CD i DVD diskova. Jedini problem može da predstavlja upravo vrlo ograničeni skladišteni prostor. Zbog toga, 25 naslova je moralo da bude izbačeno na 2 diska.

Nalik na Nintendo 64, na konzoli se nalaze ukupno 4 priključka za kontrolere, odnosno 2 mesta za memorijske kartice od svega 4MB (u osnovnoj verziji) što nije bio naročit problem s obzirom na njihovu nisku cenu. Dizajn džojpeda je unikatan, a njegov nestandardni oblik u praksi predstavlja popriličan problem pri igranju borilačkih i drugih naslova koji zahtevaju brzo reagovanje i upotrebu većeg broja tastera.

Za razliku od Microsoftovog aduta, GameCube se kao i PS2 orijentiše na publiku svih uzrasta, i definitivno ne ponavlja grešku kao prethodnik kome su očito nedostajale kvalitetne igre za stariju populaciju. Specifičnost GameCube-a je što je Capcom za njega izdao i nekoliko ekskluzivnih nastavaka Resident Evil serijala. Naime, osim fenomenalnog rimejka originala, objavljeni su još i portovi ostalih delova (RE2, RE 3, Code Veronica) ali i dve potpuno nove igre – Resident Evil 0 i Resident Evil 4. Takođe, Nintendo je konačno izgladio nesporazume sa Square-om, a dokaz toga je Final Fantasy Crystal Chronicles.

Sistem je ostao aktuelan do 2007. godine kada su objavljene poslednje igre, poput TMNT ili Maddena 08. Brojka od oko 22 miliona prodatih konzola svakako je predstavljala neuspeh, ne samo kada se poredi sa NES-om, SNES-om ili čak N64, već i sa PlayStationom 2 koji ga je nadmašio za praktično 700%! Ipak, reč je o vrlo kvalitetnoj platformi sa velikim brojem ekskluzivnih hitova, koja nastavlja svoj život kao deo neverovatno uspešnog Wii-ja ali i zahvaljujući aktivnom razvoju emulatora za PC…


Panasonic Q

Svega nekoliko meseci nakon izdavanja Gamecube-a u Japanu i Severnoj Americi, objavljena je i Panasonicova varijanta ove konzole nazvana Q. Startna cena bila je veoma visoka i iznosila je 349$, a već tada je najavljeno da će biti prodavana samo u Japanu. U osnovi, u pitanju je proširenje za GameCube koje omogućava gledanje DVD filmova i ima još nekoliko sitnijih hardverskih i softverskih izmena u odnosu na originalni sistem. S obzirom da je reč o proizvodu pravljenom samo za jedno tržište, Q može da pokreće jedino japanske verzije igara i region 2 NTSC DVD-ove. Ipak, moguće je naknadno ga modifikovati tako da čita i naslove za američko područje kao i svih 6 PAL i NTSC zona za DVD-ove. Ugrađeni DVD plejer nadmašuje i Xbox i PS2 po kvalitetu slike, a prepravljene verzije imaju isključenu makrovizijsku zaštitu pa čak i mogućnost puštanja VCD (mpeg-1) zapisa i MP3 muzike! Iako su svi meniji po defaultu na japanskom, moguće ih je jednostavno prebaciti na engleski.

GC_PanasonicQ
Uz Q dolaze daljinski upravljač i gamepad

Neobjavljene igre za GameCube
Slabija prodaja konzole od onoga što se očekivalo uslovila je da veliki broj najavljenih naslova ostane neobjavljen. Ovo su samo oni najzvučniji:

– Banjoo-Threeie (objavljen za Xbox 360 kao Banjo-Kazooie: Nuts & Bolts)
– Burnout 3: Takedown
– Colin McRale Rally 3
– Donkey Kong Racing
– Perfect Dark Zero (redizajniran za Xbox 360)
– Richard Burns Rally
– Super Mario 128
– Super Paper Mario (obavljen za Wii)

The Legend of Zelda: Collector’s Edition
Pokušavajući da poboljša prodaju GameCube-a, Nintendo je tokom 2003. snizio njegovu cenu sa 199$ na 99$ i objavio kolekcionarsku ediciju Zelda serijala. Na jednom mini disku smešteni su potpuno emulirani The Legend of Zelda i The Adventure of Link (obe igre za NES), Ocarina of Time i Majora’s Mask (za N64), dok je A Link to the Past sa SNES-a izostao, verovatno jer je u to vreme izašao njegov port za Game Boy Advance. Kao dodatni bonusi, prisutni su kratki istorijat serijala ali i demo za Wind Waker. Ono što je najinteresantnije jeste da Collector’s Edition nije mogao nigde da se kupi, već je mogao da se dobije samo kroz razne Nintendove promocije ili u paketu sa GameCube sistemom. Zbog toga i ne čudi što dobro očuvane kopije danas vrede na stotine dolara.

General info
Proizvođač: Nintendo
Generacija: Šesta generacija

Vreme izlaska:
Japan – 14.septembar, 2001.
US – 18.novembar, 2001.
EU – 03.maj, 2002.

Broj prodatih sistema: 21.74 million
Media: Nintendo GameCube Game Disc (Mini DVD)
CPU: IBM PowerPC “Gekko,” 486 MHz
Storage capacity: GameCube Memory Card (8 MB)
Ulazi: Do četiri GameCube kontrolera, kompatabilnost sa GBA
Najprodavanija igra: Super Smash Bros. Melee, 7.09 million (as of March 10, 2008)

Neke od najboljih igara za GameCube
– Resident Evil
– Metroid Prime
– Super Smash Bros Melee
– F-Zero GX
– Pikmin 2
– Starfox Adventures
– Resident Evil 4
– Tales of Symphonia
– Legend of Zelda The Wind Waker
– Legend of Zelda Twilight Princess