Posle nedavnih glasina da se Xbox sprema da adaptira svoje starije i manje igre Hi-Fi Rush i Sea of Thieves na konkuretne konzole iz Nintenda i PlayStation-a, internetom su upravo poletele vesti da se ova inicijativa neće zaustaviti samo na ovim naslovima.

Gaming sajt XboxEra je bio prvi koji je upalio signalnu vatru sa vešću da su od svojih izvora unutar Xbox divizije čuli da se Bethseda uveliko sprema da portuje njihovu popularnu svemirsko-istraživačku igru Starfield na PlayStation 5, uz dodani detalj da je Xbox povećao broj PS5 devkit uređaja koji će biti korišćeni za konverziju drugih igara. Starfield će navodno stići u ruke PlayStation igrača nedugo posle izlaska prve ekspanzije “Shattered Space” koja će izaći tokom ove godine.

Samo sat vremena kasnije, tech portal The Verge je ne samo potvrdio ovaj izveštaj, već su dodali da su njihovi izvori javili da se trenutno razmatra PS5 portovanje ovogodišnje igre Indiana Jones and the Great Circle koja se trenutno pravi u studiju Machine Games. Ove dve igre definitivno pokazuju da je Xbox sada spreman da igračima na drugim platformama ponudi svoje najveće nove hitove, što je potvrdio i gaming novinar Jeff Grub čiji izvori govore da je jedna od razmatranih igara za dolazak na PlayStation ni manje ni više iz serijala Gears of War!

Proizvođači konzolnog hardvera iz Xbox-a, PlayStation-a i Nintenda su decenijama koristili svoje interne video igre kao najveće razloge zašto bi igrači kupili njihov skupi kućni hardver i postali deo njihovog ekosistema, preptlatničkih servisa i online zajednica. Pritisnuti uspesima konzola iz Japana, Microsoft je bio prvi koji je pre pola decenije počeo da eksperimentiše sa deljenjem dela svojih konzolnih igara na PC platformi. Ovaj fokus se drastično proširio pred kraj Xbox One generacije konzola kada su krenuli sa promocijom Xbox Game Pass pretplatničkog servisa koji je obećao svim igračima “besplatan” pristup svim Xbox igrama i na konzoli i PC-u. Ovaj pristup im je doneo veliku podršku javnosti, ali nije doveo do povećana prodaje konzolnog hardvera koji se ovih dana prodaje lošije nego prošla generacija Xbox hardvera. A kada se na to doda i preko 75 milijardi dolara koje je Microsoft dao na kupovinu Zenimax i Activision/Blizzard studija, vođstvo Xbox-a je definitivno sada postalo spremno da prekinu staru tradiciju i ponude svoj zabavni softver svima koji bi bili spremni da ga plate.

Pre skoro dve i po decenije, industrija video igara je prošla kroz veliku destabilizaciju kada je legendarna SEGA odustala od pravljenja kućnih konzola i fokusirala se samo na pravljenje zabavnog softvera. Microsoft skoro sigurno nije u takvim problemima danas – oni su najvrednija kompanija na svetu (sa vrednošću od preko 3 triliona dolara!), imaju u svom posedu preko 40 talentovanih studija, preko 30 miliona Game Pass pretplatnika, i definitivno hoće da dugo ostanu blisko vezani sa gaming zajednicom.

Sudeći po trenutnim predviđanjima, ova nepoznanica oko Xbox planova za svoj softver će biti oficijelno predstavljena javnosti u narednim nedeljama. Tada ćemo verovatno saznati koje će sve igre u narednom periodu biti prebačene na Nintendo i PlayStation hardver, koliki će biti period vremenske Xbox ekskluzivnosti pre dolaska igre kod konzolnih konkurenata, kakve će biti cene, hoće li biti izmena u radu Game Pass servisa, i da li će možda biti i promena u distribucije Xbox konzola (i trenutnih i sledeće generacije).

 

Novost – Šef Microsoft Gaming-a Phil Spencer je upravo potvrdio da će plan o novoj viziji budućnosti Xbox-a biti predstavljen sledeće nedelje. Nije negirao da Xbox igre stižu na Nintendo i PlayStation konzole.