Kada se spomenu džepne konzole GameBoy serija kompanije Nintendo je i dalje prva asocijacija mnogima. Do pojavljivanja prvog GameBoy modela davne 1989. godine, svet džepnih konzola i nije bio toliko interesantan, mnogi pokušaji Atarija i drugih firmi iz tog vremena su ostali nazapamćeni uglavnom zbog nedovoljnog kvaliteta, prevelikih cena i slabe softverske podrške. 21. aprila 1989. godine sve se to promenilo, kada je prva verzija GameBoy sistema puštena u prodaju u Japanu, a zatim par meseci kasnije i u Americi i ostatku sveta. Svoj inicijalni uspeh GameBoy duguje pre svega veoma jednostavnoj ali zaraznoj igri – Tetris, koji je progurao sistem (kertridž sa igrom se dobijao uz konzolu u prvim serijama). Nešto kasnije su i prave prednosti GameBoy konzole izašle na videlo, pre svega, odličan kvalitet 1st party igara koje je izbacio Nintendo (Mario, Zelda, Donkey Kong serijali), kao i jaka softverska podrška svih ostalih izdavača, prvenstveno u Japanu. Čak i sa tehničke strane prvi GameBoy je za svoje vreme bio ispred svega do tada vidjenog u svetu džepnih konzola. Prvi GameBoy (danas poznat kao original GB, monochrome GB ili black and white GB) bio je zasnovan na osmobitnom Z80 procesoru, imao je mali (6.6cm dijagonala) zeleno-crni dot-matrix LCD ekran sa 4 nijanse “sive” boje i kvalitetan stereo zvuk. Malih dimenzija i umerene potrošnje AA baterija (za standarde tog vremena) sa kontrolnim sistemom nalik onom sa NES platforme, GameBoy je postavio standard za sve naredne džepne konzole.

Originalni GameBoy
Originalni GameBoy

Tek 1996. godine je Nintendo unapredio svoju, tada već slavnu džepnu konzolu novom verzijom u vidu nešto manjeg i modernijeg GameBoy Pocket izdanja. Ekran je bio nešto veći, i dalje bez boja, mada ovoga puta pravi “crno-beli” LCD. GameBoy Pocket je bio manjih dimenzija, i za razliku od 4AA baterije koje su bile potrebne za originalni GameBoy, radio je samo sa 2AAA baterije (doduše, dosta kraće). Bez obzira na nešto drugačiji izgled i spomenuta tehnička poboljšanja, u suštini se radilo o istom sitemu, dok se prvi pravi naslednik originalne GameBoy konzole pojavio tek dve godine kasnije (1998.). GameBoy Color je doneo boju u svet GameBoy igara, ali ne i u svet džepnih konzola jer je SEGA GameGear, konkurentni sistem kompanije Sega još 1991. godine imao kolor ekran i pozadinsko osvetljenje, mada je ipak ostao u senci originalnog GameBoy modela zbog njegove popularnosti i postavljenih standarda kojim je izgradio svoj status. To nije bio poslednji put kada je SEGA izgubila “duel”, iako je imala tehnički superiorniji sistem, a ni poslednji put kada je Nintendo izbacio sa tržišta drugu, tehnički superiorniju džepnu konzolu zahvaljujući neviđenoj popularnosti GameBoy platforme.

GameBoy Color imao je dvaput brži procesor i memoriju od svog prethodnika, kao i novi infrared port. Sa GameBoy Color konzolom Nintendo je započeo lepu tradiciju backward kompatabilnosti – sve stare GameBoy igre bile kompatabilne sa novim sistemom tako da je pored novih igara posebno napravljenih za color ekran, i nov procesor na samom startu već imao arhivu starih igara iz predhodnih 9 godina, što je kompaniji Nintendo donelo veliku prednost, i mogućnost da sa tržišta izbace još potencijalnih konkurenata u vidu Bandai WonderSwan Color i NeoGeo Pocket Color konzola.

Pokemon games GB
Igre koje su izgurale stari GameBoy pred kraj kao i GameBoy Color kasnije, a možda i kompletan Nintendo kao kompaniju u njihovim teškim periodima (neuspeh N64 sistema) su pre svega bile razne verzije Pokemona.

2001.  godine Nintendo je predstavio sledeće GameBoy izdanje, GameBoy Advance, totalno nov sistem sa 32bit ARM procesorom na 16.8Mhz, široki ekran, za razliku od kockastih ekrana prethodnih sistema, kolor ekranom (mada bez pozadinskog osvetljenja i dalje), i dodatnim “shoulder” tasterima (L i R) kao na kontrolerima sa velikih konzola. Osim pomenutog procesora, u GBA se nalazio i stari Z80 procesor koji je bio tu zbog kompatabilsnosti sa starim GameBoy i GameBoy Color igrama, što je ponovo bio izuzetan potez od strane Nintenda. Ipak GameBoy Advance se nije samo izvlačio na staru slavu već je ovoga puta bio i lider u kvalitetu igara zahvaljujući tada nenadmašnim hardverom za jednu džepnu konzolu. Pored mnogih originalnih igara za GBA, Nintendo je izdao i dosta usavršenih portova igara sa SNES platforme. Čak je i SEGA, koja je u medjuvremenu postala software only kompanija dala svoj doprinos velikoj arhivi GBA igara sa totalno novim Sonic igarama i mnogim drugim originalnim naslovima. Za GBA se veoma brzo napravila poveća, raznovrsna arhiva igara u kojoj je bilo moguće pronaći razne hitove sa starih konzola, arkada, pa čak i sa PC i Amiga platformi, kao i specijalne GBA verzije hit igara sa tada aktuelnih sistema.

Sa leva na desno, poredjani po starosti: GameBoy (B&W), GameBoy Pocket, GameBoy Light*, GameBoy Color, GameBoy Advance, GameBoy Advance SP, Nintendo DS i GameBoy Micro.
Sa leva na desno, poredjani po starosti: GameBoy (B&W), GameBoy Pocket, GameBoy Light*, GameBoy Color,
GameBoy Advance, GameBoy Advance SP, Nintendo DS i GameBoy Micro.

Dve godine kasnije, u martu 2004. Nintendo je izbacio usavršenu verziju svog GameBoy Advance izdanka – GameBoy Advance SP (special), koji je rešio mnoge probleme originalnog sistema. GBA SP je napokon dobio pozadinsko osvetljenje (doduše prilično slabo, tek je revizija iz septembra 2005 dobila jače) i internu bateriju nalik onoj u mobilnim telefonima, napokon rešivši problem potrošnje i zamene baterija. Osim usavršenosti i drugačijeg izgleda, GBA SP se ne razlikuje mnogo od GBA, kompatabilnost sa starim GB i GBC modelima je ostala ista – 100%! Zahvaljujući raznim specijalnim i promotivnim verzijama, niskoj ceni i kompatabilnosti sa apsolutno svim starim igrama, GBA SP je verovatno i najpopularnije GameBoy izdanje.

Nintendo DS je Nintendov novi džepni sistem koji ne spada u GameBoy seriju ali ćemo ga spomenuti zbog kompatabilnosti sa GBA igrama. NDS je izdat u novembru 2004. godine, i predstavljao je Nintendov next-gen džepni sistem sa naprednim karakteristikama kao što su 3D grafika, dva ekrana (od kojih je jedan osetljiv na dodir), prepoznavanje glasa i slično. (više o NDS modelu u budućem NDS opisu).

GameBoy Micro, najmanji GameBoy ikad
GameBoy Micro, najmanji GameBoy ikad

Nakon puštanja u prodaju svoje nove džepne konzole, Nintendo se u septembru 2005. vratio GameBoy platformi i izbacio još jednu izuzetno pristupačnu reviziju GameBoy Advance serije, u pitanju je bio GameBoy Micro. Zbog svojih ekstremno malih dimenzija dijagonala ekrana je nešto manja od originala, ali i dalje sa mogućnosti prikaza standardne GBA rezolucije (240 × 160) pritom posedujući pozadinsko osvetljenje. Još jedna interesantna mogućnost koju je GB Micro imao za razliku od starijih modela bila je veoma laka zamena maski. Zbog mnogih tehničkih kompromisa koje je Nintendo morao da napravi da bi ubacio GBA hardver u tako malecno kućište, GB Micro je podržavao samo GBA igre dok je kompatabilnost sa starim GB/GBC igrama izbačena. GB Micro bio je ujedno i poslednja Nintendova konzola koja je nosila GameBoy ime, i predstavljao je kraj Nintendove GameBoy porodice džepnih konzola koje su ostavile neizbrisiv trag u igračkoj ali i opštoj kulturi.

Neke od najboljih igara za GB/GBC:
– Zelda: Link’s Awakening (GB)
– Zelda: Link’s Awakening (GBC)
– Zelda: Oracle of Ages/Seasons
– Pokemon Red/ Blue (GB)
– Pokemon Silver/ Gold (GBC)
– Super Mario Land (GB)
– Wario Land (GB)
– Final Fantasy Adventure (GB)
– Dragon Warrior III (GBC)
– Tetris (GB)

Neke od najboljih  igara za GBA:
– Pokemon Emerald
– Final Fantasy Tactics Advance
– Zelda: Minish Cap
– Golden Sun: The Lost Age
– Fire Emblem
– Advance Wars 2
– Mega Man Battle Network 3B
– Yu-Gi-Oh! GX
– Sonic Advance
– Super Mario Advance

* GameBoy Light je retka verzija GameBoy Pocket modela izdata 1997. godine isključivo u Japanu, imao je zeleni backlight (sličan onome na digitalnim satovima). Danas spada u veoma redak sistem za koji su kolekcionari spremni da daju drastično veće iznose u poređenju sa drugim GameBoy sistemima.