Za početnike

What's new
Emulation FAQ
Emulacija novih konzola
Kako ocenjujemo igre?
Editorial: Žrtve Piraterije
Postavite pitanje na forumu

 
 5 poslednjih tema sa emuforuma

 

System sekcije (informacije i emulatori)

 Arcade
 Console
 Pocket
 Comp

Other emu sections

 Console emu

 Misc.

Ostale sekcije

Shop gaming stuff at Play-Asia.com

Search Play-Asia.com
 

Play-Asia.com - Buy Video Games for Consoles and PC - From Japan, Korea and other Regions!

Play-Asia.com
Buy Video Games for Consoles and PC - From Japan, Korea and other Regions!

Twitter updates

Twitter Updates

Follow us on Twitter

Opisi: Igre: PS3: Skate

 Proizvodnja: 2007  Broj igrača: 1-2 + online multiplayer

 Kompanija: Black Box/Electronic Arts

 Žanr: Sport (skate)

Autor opisa: 2BearqLoza


Posle stvarno mnogo vremena napokon imamo skejtersku igru koja ce pokušati da bude konkurent čuvenom Tony Hawk-ovom serijalu. Da li će ovaj naslov imati šanse da zameni ime čuvenog skejtera na coverima igara?

Možda je najveća razlika između Skate-a i nekog Tony Hawka u samom pristupu "simulaciji" skateboardinga, dok je u Tony Hawk igrama na poprilično arkadan način moguće izvoditi naludje poteze dok se oni osnovni rade praktično sami od sebe u Skate-u ćete polomiti ruke i noge mnogo puta pre nego što uspešno odradite bilo koji potez ma koliko god lak on bio. Za teže poteze, biće vam potrebno mnogo više vežbe nego što ste mislili. Ne očekujte da ćete raditi okrete od 1080 stepeni, pa onda nastaviti u manual, pa zatim slajd niz šipku i na kraju jedan trostruki salto preko kola. Sve ono što ste vidjali po Extreme kanalu, sto profesionalni skejteri rade, moćićete i vi, ali uz određenu vežbu, dok sve ono što je praktično nemoguće u stvarnom životu - nećete moći da uradite ni ovde.

Ono što ćete prvo primetiti kada stanete sa obe noge na skate je da se on neće pokrenuti sam od sebe. Moraćete da uradite nezamislivo.... da pritisnete dugme da bi se vaš lik odgurnuo o podlogu. Druga stvar koja će vam biti jako čudna je što ćete to raditi pritiskom na X. Da, to je isto ono dugme koje se koristi za skakanje u Tony Hawk igrama, ali kako onda skočiti u Skate-u? Upravo taj deo predstavlja najveću razliku između ove dve igre. U Skate-u, desni analogni kontroler će postati vaš najbolji prijatelj. Sve najbitnije akcije rade sa baš sa njim. Skok izvodite tako što držite desni analog na dole, i onda ga naglo pomerite na gore. Postoji veliki broj kombinacija koje se rade na jako sličan način, recimo ako pritisnete analog na dole pa na gore, ali ne ravno gore, već malo ulevo, vaš skejter će uraditi kick flip, ali ako odete još više ulevo, uradiće neki sasvim drugi potez. Naravno, varijacija ima mnogo, a ima ih još i više kada se tu doda pritisak na L2 ili R2 koji rade grab (levi ili desni), ili levi analog, koji okreće skejt po svim mogućim osama. Kombinacijom tih osnovnih poteza i ničega više radićete sve trikove u igri.

Posle svakog ozbiljnijeg pada dobićete grafički prikaz vašeg skeleta sa povredama i prelomima koje bi zadobili u stvarnosti. Naravno povrede neće uticati na vašeg lika u igri, već su tu samo iz informativnih razloga (dont try this at home!). Fizika u igri pokušava da oponaša realnost pa ćete tako pri malo većoj brzini polomiti dok pokušavate da pređete preko ivičnjaka a ako naletite na nekog čoveka ili drugog skejtera, možete očekivati samo gadno lomljenje, jer ništa drugo ne biste dobili ukoliko bi se u uživo našli u takvoj situaciji. Ukoliko volite surovu realnost u igrama iznad brze zabave cenićete takve momente, dok svima ostalima preteran realizam i sporo navikavanje na komande može ubiti faktor zabavnosti.

Skejteri koji se pojavljuju u igri ovog puta nisu ograničeni na Tony Hawka i njegove drugare, već ćete ovog puta moći da birate između mnogih mlađih i manje poznatih skejtera. Pomenuti skejteri će se pojavljivati kasnije kao vaši mentori ili rivali u karijeri koju ćete igrati sa likom koga ste sami kreirali u odličnom ala-create a skater modu. Vaš skejter će biti željene visine, debljine, frizure, pa čak i najsitnijih detalja na licu, a opremićete ga sa pravom skaterskom opremom, odećom i obućom. U igri se nalazi veliki broj licenciranih skejterskih i sličnih brendova, pa ćete tako vašeg lika moći da obučete u DVS-ove pantalone, GLOBE majcu i CIRCA patike. Naravno, moćićete da birate i marku daske za skejt, marku točkića, kao i nalepnicu.

Grafički SKATE izgleda jako lepo, za razliku od poslednjeg Tony Hawk-a izgleda kao prava next-gen igra. Jedina mana su možda i previše česta opadanja framerate-a, ali ništa nepodnošljivo. Modeli skejtera su detaljni, okolina je sasvim dobra, skejt parkovi su realno predstavljeni, zasnovani su na onima u San Francisku, Vankuveru i Barseloni (otuda i ime fiktivnog grada u kome se dešava igra - San Vanelona). Zvukovi u SKATE-u su odlični, kretanja skejta, skakanje, udarac daske o ivicu, sve zvuči baš kako treba. Muzika u igri je žanrovski raznovrsna u klasičnom EA TRAX stilu, mada dosta često muzike i neće biti već ćete slušati samo zvuk lupanja točkića od betonsku podlogu po kojoj skačete. Nekima će ova tišina kvariti napad adrenalina i želju za vožnjom, dok će nekima možda prijati da voze bez glasne muzike i da u miru odrade pokoji trick na quater pipe-u. Ova igra će definitivno više privući publiku koju ovaj sport zanima malo ozbiljnije i van sveta video igara, dok igračima koji žele brzu zabavu idalje preporučujemo bilo koji od bezbrojnih Tony Hawk nastavaka. Skate je dobar početak jednog možda dugog i uspešnog novog serijala (spomenućemo samo da je SKATE 2 već najavljen).
 

Grafika: 4.5 Igra izgleda odlično, ali nažalost ima problama sa opadanjem framerate-a u određenim trenutcima
Zvuk: 4.5 Jako realno predstavljen zvuk skejta i odličan soundtrack
Kontrole: 5.0 Kada se priviknete na kontrole, nećete želeti da ih menjate, jer joypad nije mogao biti bolje iskorišćen
Zabavnost: 4.5 Kao i u svim sportskim igrama, replay value je veliki, a sama igra jako zarazna. Težina malo kvari utisak.


Zahvaljujemo se firmi
GameS na ustupljenoj igri.

Originalni textovi

Opisi 

Autorski textovi (Editoriali) 

ScreenFun

Interactive stuff

Site Search (powered by Google) 

Emulation Galaxy site sekcije

EmuGlx stuff 

Arhiva vesti 

Links (prijatelji i sl. )


www.digitalnisvettv.com
Va vodič kroz domaće IT trite


http://madfox.on.neobee.net
Prevodi igara na srpski by Mad Fox


www.anime-overdose.com
Anime titlovi na srpskom

www.bg-anime.com
Domaći anime forum/zajednica

www.trablmejker.com
Underground Online!

http://gw-adria.co.cc
Domaci Guild Wars portal
www.iss-world.net
Domaći fan sajt posvećen ISS/WE/PES
www.catacomb.co.yu
Igraonica Catacomb (Novi Sad)
www.gs.rs
Gamers Space
PC i konzole - Vesti, trejleri!

5617804 
All your rights are belong to us.
Emulation Galaxy®™ 1999 - 2008