Za početnike

What's new
Emulation FAQ
Emulacija novih konzola
Kako ocenjujemo igre?
Editorial: Žrtve Piraterije
Postavite pitanje na forumu

 
 5 poslednjih tema sa emuforuma

 

System sekcije (informacije i emulatori)

 Arcade
 Console
 Pocket
 Comp

Other emu sections

 Console emu

 Misc.

Ostale sekcije

Shop gaming stuff at Play-Asia.com

Search Play-Asia.com
 

Play-Asia.com - Buy Video Games for Consoles and PC - From Japan, Korea and other Regions!

Play-Asia.com
Buy Video Games for Consoles and PC - From Japan, Korea and other Regions!

Twitter updates

Twitter Updates

Follow us on Twitter

Opisi: Igre: PS3: Devil May Cry 4

 Proizvodnja: 2008  Broj igrača: 1

 Kompanija: Capcom

 Žanr: Akcija

Autor opisa: Nick4life


Capcom je sa prvim Devil May Cry-om još 2001. ponovo oživeo žanr hardcore akcionih igara, čiji su stil i težina zasnovani na sličnim igrama iz vremena 8bit/16bit konzola i arkada. Posle loše prihvaćenog nastavka i odličnog trećeg dela, četvrti deo DMC franšize je objavljen za next-gen sisteme sa idejom da se serijal i akcione igre ovog tipa približe još širim masama.

Priča ovog nastavka se odvija u fantazijskom dalekom gradu Fortuna kojim je nekada vladao legendarni mračni vitez Sparda koji sada predstavlja neku vrstu svetca tj. osnovu religije koju grupa zvana "order of the sword" zastupa. Na njihov jubilarni "day of the sword" praznik misteriozni napadač (Dante) koji se pojavljuje niotkuda ubija vodju kulta pred punom crkvom (think ubistvo Pape za vreme ceremonije u Vatikanu). Nero, mladjani buntovnik iz ordera, čiji je jedini posao do tada bio odstranjivanje slabijih demona, dobija zadatak da progoni misterioznog atentatora. Uvodjenje novog lika i prebacivanje glavnog lika iz originalne triologije sa PS2 u privremenu ulogu glavnog negativca i nije bas najsrećnije proslo kod starijih fanova serijala, ali je svakako osvežilo franšizu i dovuklo nove fanove (think rabid fangirls). Uglavnom kako igra i priča budu odmicali sve će polako doći na svoje mesto, uz dosta obrta i iznanedjenja koja ne bi očekivali u priči jedne igre gde je fokus pre svega na akciji.

Izvodjenje je slično prethodnim nastavcima, Capcom se držao stare formule koja očigledno funkcioniše sasvim lepo i dalje, tako da je next-gen sistem iskorišćen najviše za unapredjenja u grafici. Furiozna akcija, razbacivanje gomila protivnika suludim over the top potezima su i dalje tu. Novi protagonista dosta podseća na Dantea jer takodje za borbu koristi kombinaciju mača za blisku borbu i vatrenog oružija za daljinu (i produženje pada). Ispod te prekopirane osnove iz prošlih nastavaka krije se ipak skroz nov i drugačiji sistem budženja Nerovog mača, Red Queen, čija je drška slična "gasu" sa motocikla i čijim turiranjem se povećava njegova snaga. Nerova "devil bringer" ruka takodje doprinosi raznovrsnijoj akciji jer sa njom hvata protivnike i predmete iz daljine. Kada oko polovine igre Dante postane igrivi lik sistem postaje drugačiji, sa stilovima sličnim onim iz DMC3 samo što ih je ovoga puta moguće menjati za vreme borbe. Izmedju nivoa moguće je iskoristi sakupljene poene za otključavanje novih moći, comboa, kao i kupovinu itema za lečenje, dopunjavanje magije i sličnog. Iteme je moguće koristiti bilo kada u igri ulaskom u meni koji pauzira akciju, kao u originalnom Ninja Gaiden remake-u, što dosta olakšava igru. Slično spomenutom naslovu, najspektakularniji momenti u igri su svakako borbe sa boss-ovima, koji su ovoga puta veoma originalni, jedini problem je sto ćete se sa svakim susretati najmanje 3 puta tokom igre.

Kao što smo spomenuli, grafika je realno najveće unapredjenje koje je prelazak na PS3 doneo. Konstantnih 60fps-a, odlično osvetljenje i efekti, prelep detaljan dizajn likova i nivoa kao i neverovatne real-time animacije čine da DMC4 sa vizuelne strane stvarno sija. Kamera je skroz ok i jako retko pravi probleme. Nivoi su dosta raznovrsni, mada kako ćete svaki prelaziti po dva puta najmanje stiče se utisak da je trajanje igre veštački produživano.

Muzika je raznovrsna, dramatične pozadinske teme sa nivoa ćete čuti samo dok ste van borbe, dok metalska fight muzika, kao i ranije, kreće uvek kada borba počne (da, ponovo je jedna tema u pitanju koju ćete slušati tokom cele igre). Melodije iz menija kao i pesma sa kraja igre prosto hipnotišu, tako da je OST za svaku preporuku posebno ako volite kvalitetnu originalnu muziku iz igara. Zvuk je pošteno odradjen, turiranje Red Queen mača i svi ostali FX-ovi se uklapaju lepo, dok cheesy glasovi likova i forsirana "coolerska" dobacivanja za vreme borbe mogu da iritiraju, mada zavisi od toga kako gledate na sve to. Ukoliko ste anime fanovi i mislite da su Danteova preterivanja iz prošlih nastavaka bila jako cool, osećateće se kao kod kuće, s tim sto se Dante malo uozbiljio (samo malo), mada tu je zato novi teen spirit Nero sa svojim tauntovima, "power" rečima i "oteli su mi devojku" emo momentima.

DMC4 je jedna od onih igara koju ćete, ukoliko ste causal igrač, najverovatnije završiti posle par dana intenzivnog igranja i onda preći na nesto drugo, dok veći nivoi težine, otključavanje raznih bonusa i "achivementa" (za sada samo ingame) mogu biti izazov i za hardcore masu.
 

Grafika: 4.5 Jedna od najlepših igara na PS3 trenutno, na nekim svetlijim nivoima senke izgledaju nesto losije
Zvuk: 4.5 Odlična muzika i efekti, glasovi likova i "one lineri" mogu da nerviraju
Kontrole: 5.0 Kontrole su intuitivne i veoma lake za učenje, kamera ne pravi probleme
Zabavnost: 4.0 Ponavljanje boss-ova i vraćanje kroz sve nivoe ubijaju želju za igranjem ponovo.


Zahvaljujemo se firmi
GameS na ustupljenoj igri.

Originalni textovi

Opisi 

Autorski textovi (Editoriali) 

ScreenFun

Interactive stuff

Site Search (powered by Google) 

Emulation Galaxy site sekcije

EmuGlx stuff 

Arhiva vesti 

Links (prijatelji i sl. )


www.digitalnisvettv.com
Va vodič kroz domaće IT trite


http://madfox.on.neobee.net
Prevodi igara na srpski by Mad Fox


www.anime-overdose.com
Anime titlovi na srpskom

www.bg-anime.com
Domaći anime forum/zajednica

www.trablmejker.com
Underground Online!

http://gw-adria.co.cc
Domaci Guild Wars portal
www.iss-world.net
Domaći fan sajt posvećen ISS/WE/PES
www.catacomb.co.yu
Igraonica Catacomb (Novi Sad)
www.gs.rs
Gamers Space
PC i konzole - Vesti, trejleri!

5617831 
All your rights are belong to us.
Emulation Galaxy®™ 1999 - 2008