Apex Computer Production, razvojni tim koji čine dva brata, Stiv i John Rowlands, bio je na vrhu C64 scene kada je u pitanju opšti kvalitet igara. Igre ovog tima predstavljale su ono što bi se moglo nazvati vrhuncem mogućnosti sivog debeljka. Retrograde je jedan od njihovih prvenaca: fenomalni miks pucačine i beat em up platforme koji je pokazao da C64 i krajem 80tih ima kečeva u rukavu.

retrograde01

Lik koga vodimo je futuristički ratnik koji se mora probiti kroz sedam velikih nivoa, boreći se sa buljucima neprijatelja raznih gabarita, uključujući i boss fajt koji nas je čekao na kraju svakog nivoa. Mehanika igre je podrazumevala da je ratnik koga vodimo u mogućnosti da lebdi u vazduhu i pritom napucava sve živo, slično Forgotten Worlds igri sa arkada. Za palim neprijateljima ostaju kristali koji predstavljaju valutu za kupovinu raznoraznog oružja i unapređivanja istih u posebnoj prodavnici koja se nalazi kao građevina u okviru svakog nivoa. Naš ratnik kada je prizemljen, kao i svaki pravi muškarac koristi isključivo pesnice kako bi naudio protivnicima. Pored tamanjenja svega što se kreće, bitan element igre činilo je ubijanje posebnog vanzemaljca koji ostavlja za sobom predmet koji omogućava kupovinu planet bustera, ključa koji otvara vrata piramidalnog oblika i koja nam daju pristup podzemnim deonicama koje čine platformski element igre, i gde nismo u mogućnosti da se obračunavamo sa neprijateljima u vazduhu.

"Shop"je najvažnija kućica u igri.
“Shop”je najvažnija kućica u igri.

I pored raznolike mehanike, nakon par nivoa se oseća repetativnost, koja po mišljenju autora i nije toliko značajna obzirom na obilje akcije na ekranu, kao i sve zabavnijim unapređenjima oružja.

Podzemne sekcije
Podzemne sekcije

Tehničke karakteristike čine ovu igru veoma naprednom za to doba. Dosta pažnje posvećeno je detaljima izgleda glavnog lika i animaciji istog. Akcija deluje brzo i donekle pruža sličan osećaj igrama sa arkada. Zvučni efekti su raznoliki, a naročit detalj je bio sve brže lupanje srca pri gubitku energije ratnika. Muzičke numere su imale futuristički akcenat i umele su da uđu u uvo.

Pravi momci na pravom mestu: Steve i John Rowlands
Pravi momci na pravom mestu: Steve i John Rowlands

Retrograde je bio lep početak za Apex Computer Production, koji je kasnije zapečatio svoje mesto na sceni hitovima poput Creatures Mayhem in Monsterland.

Grafika: 4.5 Vrlo dobro za C64.
Zvuk: 5.0 Jednom rečju, fenomenalan.
Kontrole: 5.0 Perfektne u obe izvedbe.
Zabavnost: 4.0 Iako repetativna na momente, nadomešta to obiljem akcije.