Kada je pre dve godine Retro scenom procurela vest o dotičnoj igri iz naslova, već na prvu loptu bilo je jasno da je na putu još jedna esencija vrhunske produkcije na Komodoru. 2018-te godine to je bio Sam’s Journey, koji se ustoličio kao neka vrsta novog standarda na C64 i to na polju svih atributa. Počev od grafike, dizajna, igrivosti, soundtrack-a.  Postavilo se pitanje, da li ostaje jedini u toj branši ? Odgovor je stigao upravo ove godine od istog izdavača, Protovision. Doduše, Pig Quest je konceptualno nešto drugačiji, te pored osobina klasičnog platformera nudi i koji element više. Taman toliko, da na polju konkuretnosti postavi sopstveni standard o kojem će scena dugo diskutovati.

Kao i neke ranije igre, Pig Quest dolazi isključivo kao ketridž format, kako digital tako i fizičkoj kopiji. Takva odluka je opravdana, jer C64 produkcija je poslednjih godina poprilično uzela maha u pogledu količine podataka i vizuelne/audio komponente u igrama.  Upravo ovde, takva konstatacija je i više nego upečatljiva. Pig Quest se može okarakterisati kao akciona avantura, mistično-atmosferičnog okruženja, u kojem je simpatična svinja Frenk odlučio da napusti svoje selo i upusti se u misiju da porazi zle sile koje su ukrale statue zdravlja iz sela. Čime su prokleli njegove stanovnike i usputno, da pronađe ljubav svog života.  Igra je podeljena na pet golemih svetova i startuje upravo iz sela, uz zvukove svitaca i brilijatne grafičke prizore koji ukazuju na posvećenost programera do najsitnijih detalja. Početni ekran je inicijator vizuelnog divljenja jer kako se igra odvija, toga će biti sve više. Kako je ovo prevashodno akciona igra, neretko je logički faktor taj koji generiše uspešnost i progres. Ekrani obiluju skalamerijama, magičnim portalima, predmetima ili kreaturama koje mogu biti ključ rešenja određenog problema. S obzirom da heroj ima samo jedan život, od presudnog značaja je koncetracija tokom platformisanja i kolektiranje predmeta poput naprednijh oružja i štitova, bez kojih je  misija u kasnijim fazama gotovo nemoguća u pogledu preživljavanja. Primetni A.I. kreatura je očekivan, koje će pojuriti na Frenka čim se ukaže prilika. Generalno, igrom dominiraju neprijatelji poput raznih trolova, đavola, letećih miševa/kreatura, paukova (od malih do glomaznih), nezgodnih kostura, insekata.

Grafički dizajn se može okarakterisati kao jedan od najboljih koji se može iskusiti na Komodoru. Pregršt glatkih animacija i količina detalja čine jedan kompleksan vizuelni spektakl, gotovo jedinstven za svaki ekran. Audio/muzički doživljaj je raznovrstan i promenljiv u zavisnosti od okruženja, čime obogaćuje sveukupnu atmosferičnost. Igra je (uobičajeno na debeljku) teška, čak  i pored dostupne varijante korekcije nivoa težine. Slično kao u Miner 2019’er, ni osnovni nivo izazova ne garantuje igraču lagodnost i opušten put ka solidnom učinku. Već upravo obratno, usled nepažnje energetska skala se olako  može minimizirati već u ranoj fazi igre ali i demotivisati igrača da ponovi partiju. Naročito na klasičnom hardwer-u. Kontrole su precizne i glatke a od igrača i njegove upornosti i uvežbanosti, zavisi ishod Frenkove misije.

Finalni utisci:

Pig Quest je jedno impresivno ostvarenje, kao rezultat vrhunskog kodiranja i talenta. Ujedno, ovo je možda jedan po poslednjih primera igre sa razmerama kvaliteta koji do maksimuma iskorišćava standardni debeljkov chipset. Scena u poslednje vreme sve više eksperimentiše sa raznim hardwer-skim proširenjima, koja će u budućnosti otvoriti neko novo poglavlje na C64 i mogućnost kreacije vrhunskih projekata/igara kao nikada pre.