Izdavački tim Protovision ponudio je još jedan blistav naslov. Uzor su ovoga puta arkadne trkalice, koje su tokom 90-tih godina bili nezaobilazno štivo na C64/Amiga računarima. Nova C64 scena je sve više počela da insistira na eksluzivnim ostvarenjima, tako da ni Muddy Racers nije izuzetak.

Digitalno-muzički intro, glatka animacija izvođenja, odzivne kontrole su atributi koji se mogu primetiti na prvu ruku. U poređenju sa nekim klasičnim igrama ovog tipa, akcija se izvodi na statičnom ekranu koji nude sijaset izazova i dinamičnosti. Igra sadrži dva moda igranja, Free play i Champion mode. Prvi služi kao uhodavanje pred Champion, koji je izazovniji i ograničeniji po pitanju dodataka za nadogradnju vozila. Važna komponenta igre su različite specifičnosti prilikom odabira vozača/karaktera. Neko je specijalista za ubrzanje, neko za kontrolu kao i veštu upotrebu ulja kao resursa za “podmetanje” konkuretnim vozačima tokom trke.

Kao i neke druge new age C64 igre, program nudi mogućnost igranja u četiri igrača u zasebnom Battle Royale modu. Nivoi su podeljeni na šest staza kroz tri tematske celine. Lošiji plasman u Champion modu protiv računara, ne znači automatsku diskalifikaciju iz partije, već postoji šansa za bolji učinak. Svakako, program ne oprašta ako su lošiji plasmani bili učestali tokom svih šest staza, kao uslov za otključavanje sledeće etape. Ukoliko se insistira na pravom Commodore doživljaju, uloženo vreme u sticanje iskustva je prioritet i time nivo potencijalne frustracije smanjio na što manji nivo. Pogotovo što igra ne podleže bilo kakvoj dostupnosti korigovanja težine, snimanja pozicija i sličnih “podilaženja” širem krugu igrača u ovom tipu igara.

Celine variraju od blatnjavog terena, leda/snega pa sve do Ruins, zahtevnih staza u kojoj odolevaju samo najbolji. Posebnu notu dinamičnosti pružaju i skakačke deonice ali i vešta primena dodatnih dragocenosti, poput nitroa i prosutog ulja zbog koje konkurent na trenutak izgubi kontrolu. Dodaci se dokupljuju u zavisnosti od količine stečenog novca posle učinka svake trke. Isti se može zateći i po samim stazama, pod uslovom da se efektno osvoje tokom akcije. Igra se komercijalno distrbuira isključivo kao CRT format, tako da je za igranje na pravom C64, potreban jedan od popularnih ROM ketridža koji bi podržao preuzeti fajl sa linka izdavača, kao jeftinija solucija.

Finalni utisci:

Muddy Racers je pravo osveženje na modernoj sceni Commodore-a jer čini se da je upravo ovaj tip igara nedostajao. Igra je brza, glatke izvedbe sa  akcentom na propisnu arkadno-trkačku akciju. Od negativnih strana, može se izdvojiti nedostak zvučnog efekta motora tokom trke i pored činjenice da igru prati dopadljiva muzička kompozicija.