Nakon ogromnog uspeha prve Sonic The Hedgehog igre i postavljanja Sonica za neprikosnovenu maskotu firme SEGA, bilo je samo pitanje vremena kada ce se nastavak pojaviti na tada aktuelnoj Mega Drive 2 konzoli u Japanu i Evropi, odnosno Genesis u Americi. Glavni programer prvenca, Yuji Naka imao je par nesuglasica sa Japanskim delom firme SEGA pa su ga kolege iz SEGA Technical Insitute tima, koji je operisao u Americi nezavisno od baze u Japanu, nagovorili da pređe preko okeana i nastavi svoj posao kod njih. U pregovorima je ponuđen i skroz nov Ferrari. Zajedno sa Juđijem pošao je i drugi ključni Sonic Team član – Hirokazu Yasuhara, planer prve igre, i zajedno su sa SEGA Technical insitutom napravili nastavak tada već legendarne platforme.

Već u novembru 1992, godinu ipo dana posle prvog Sonic naslova ikada, Sonic The Hedgehog 2 našao se u prodaji. Marketing je ponovo bio neverovatan, SEGA je uložila čak 10 miliona dolara u promociju igre u Evropi i Americi gde je datum izlaska bio 24. novembar 1992, četvrtak, promovisan kao “Sonic 2s day” (Sonikov četvrtak). Velika pompa oko izlaska igre je svakako bila opravdana a velika Segina uglaganja su se isplatila jer je u prvoj nedelji prodato 400.000 primeraka, a nedugo zatim broj je porastao i na 6.000.000, cifru nedostižnu mnogima i u današnjoj igračkoj industriji.

Sonic 2 bio je unapređenje prethodnika u svakom pogledu, grafika je bila lepša i detaljnija, samo izvodjenje još brze, a dodat je i zalet (spin dash). Nivoi su bili složeniji i duži, a bilo ih je ukupno 11, ovoga puta sa konzistentnim kvalitetom. Svetovi, odnosno zone sastavljeni su obično od po dva nivoa, prvi prelepi Emerald Hill Zone vuče inspiraciju iz legendarne Green Hill zone iz prvog dela, a Casino Night Zone predstavlja usavršeni Spring Yard Zone… Sve ostale zone su dosta originalnje, а najviše se ističe kultni Chemical Plant Zone, sa svojim cevima za brzu transportaciju, roze vodom i neverovatno zaraznom muzikom. Muzika je i u ostatku igre prosto fantastična, u pravom SEGA fazonu ranih 90tih i uz prepoznatljive zvučne efekte pravi neverovatu atmosferu.

sonic 2 cpz

Ipak, najveća novina koju je Sonic 2 donosio je novi lik Miles “Tails” Prower, lisica sa dva repa, Sonikov, nakon ove igre nezaobilazni, sidekick koji je svoje prvo pojavljivanje imao upravo u ovom nastavku. Simpatični Tails delo je Yasushi Yamaguchija, glavnog umetnika Sonic Tima u periodu razvoja Sonic 2 naslova. “Po difoltu”, Tails uvek prati Sonika, ali kako se kamera fokusira samo na glavnog lika, Tails često može da se izgubi sa ekrana, samo da bi se sledećom prilikom ponovo pojavio, spuštajući se svojim repovima kao propelerom. Drugi igrač u svakom trenutku može da preuzme kontrolu nad Tailsom i pomogne Soniku u sakupljanju prstenova i boss borbama, odnosno sa Dr. Robotnikom koji čeka na kraju svake zone u nekoj od svojih mašina. Borbe sa Robotnikom na kraju svakog sveta su veoma originalne i zabavne. Da, Dr. Robotnik je opet glavni negativac i ponovo je pretvorio gomile sitnih životinja u svoje robotske podanike koje Sonic treba da oslobodi tokom jurcanja kroz nivoe. Banalna priča koja je samo izgovor za akciju.

Kao sporedna aktivnost tu su ponovo special stage nivoi u, ali sada im se pristupa preko checkpoint stubića, a cena za ulaz je 50 prstenova. Specijalni nivoi su daleko impresivniji, a i zabavniji od onih iz prvog nastavka, jer su odrađeni u vidu pseudo-3D tunela koji su za svoje vreme i hardverska dostignuća izgledali neverovatno napredno. Uspešnim prelaženjem special stage deonica, u kojima je Tailesova asistencija opet bila presudna, sakupljali su se chaos smaragdi, a kada bi sakupili svih sedam, Sonic bi po prvi put mogao da se pretvori u neuništivog i još bržeg Super Sonika.

 

Pored glavne igre nastavak je doneo i split screen multiplayer mod za dva igrača na varijacijama nivoa posebno napravljenim za ovaj režim igranja… koji i nije bio preterano dobro prihvaćen, ali je predstavljao interesantan dodatak već poprilično kompletnom naslovu.

Sonic 2 u suštini nije promenio mnogo toga, na uspešan recept keca dodate su sitne novine i sve je doterano onoliko koliko bi trebalo da bude… Fanovima se to svidelo, tako da je zahvaljujući neverovtnoj populatnosti prve dve Sonic igre SEGA napokon uspela da ostvari prevlast na tržištu 16bit konzola. Sonic 2 se i danas smatra jednom od najpopularnijih igara sa Mega Drive 2 platforme, i iz SEGA produkcije uopšte, a mnoge misterije oko njegovog razvoja, kao i mnogi nedovršeni izgubljeni nivoi i dalje prisutni u kodu su nastavili da zabavljaju fanove na Internetu i decenijama nakon vremena kada je Sonic 2 makar na određeno vreme bio ubedljivo najpopularnija igra na svetu.

Verzije, portovi i reizdanja
Već 1992. zajedno sa MD2 verzijom Sonic 2 se pojavio i u dosta drugačijoj, osmobitnoj verziji za Master System i Game Gear. Iako nije prišla ni blizu uspehu 16bit verziji, ova čudna verzija Sonic 2 naslova predstavlja raritet u kolekcijama Sonic fanova.

Standardni Sonic 2 izdat je ponovo u mnogim kompilacijama od kojih su najbitnije Sonic Compilation (1995) kertridž za MD2 na kome su bili originalni Sonic, Sonic 2 i logička igra slična Tetrisu – Dr. Robotnik’s Mean Bean Machine.  Sonic Jam (1997) za SEGA Saturn, Sonic Mega Collection (2002) za Nintendo GameCube, Sonic Mega Collection Plus (2004) za PlayStation 2, Xbox i PC, Sega Genesis Collection (2006) za PlayStation 2 i PSP, Sonic’s Ultimate Genesis Collection (2009) za Xbox 360 i PlayStation 3, kao i Sonic Classic Collection (2010) za Nintendo DS. Sve spomenute kompilacije sadrže Sonic 2 u neizmenjenom stanju, sa izuzetkom Sonic Jam kompilacije gde su dodate različite težine i sitnije izmene u nivoima.

 

2007. godine Sonic 2 je objavljen kao digitalni download za Nintendov virtual console servis za Wii, pa zatim tokom 2011. u istom formatu i za Sonijev PSN, odnosno Mikrosoftov Xbox Live Arcade. Verzija za Apple mobilne telefone pojavila se 2010, ali tek u decembru 2013. godine dobili smo najinteresantniju verziju za iOS, Android i Windows Mobile u vidu Sonic 2 (v2) koji je doneo Knucklesa kao igrivog lika, boss rush mod, online multiplayer sa dodatnim nivoima za multiplayer, kao i po prvi put skroz novi nivo Hidden Palace Zone inspirisan nedovršenom verzijom istoimenog nivoa iz Sonic 2 beta verzije.

Grafika: 4.5 Veliko unapređenje u odnosu na prvi deo, mada slabiji u poredjenju sa kasnijim nastavcima
Zvuk: 5.0 Prepoznatljivi efekti su tu kao i mnogo nove, odlične muzike koja je postala momentalni klasik
Kontrole: 5.0 Dodatak spindash zaleta je ubrzao stvari, ali kontrole su ostale jednostavne i zabavne
Zabavnost: 5.0 Sonic 2 je i dan danas veoma igriv, nije izgubio ni malo svog šmeka ni posle više od 20 godina, što samo dokazuje da se radi o večnoj klasici svog žanra