Kad je Nintendo GameCube izašao (2001), bio je to prvi put da Nintendo nije izdao novu konzolu sa Mario igrom. Umesto toga, GameCube je izašao uz “zelenog Marija”, odnosno, manje popularnog Luigija. Za razliku od Mario igara na koje smo navikli, dobili smo dečiju horor igru gde igramo kao Luigi koji ide kroz veliku vilu i lovi duhove usisavačem. Igra je bila jako kratka, i više je služila da pokaže moć nove konzole.

Dvanaest godina kasnije, dobili smo Luigi’s Mansion: Dark Moon (Luigi’s Mansion 2) za 3DS. Ovaj nastavak ne samo da je unapredio formulu iz originala nego je dodao čak i multiplayer na Nintendovu poslednju handheld-only konzolu. Ovaj drugi nastavak smatra se kao najslabiji u trilogiji ali Nintendo je ipak odlučio da ga remasteruju i portuju za Nintendo Switch.

Nakon što sam fino odigrao ovo moderno izdanje, mogu vam reći da uopšte ne razumem zašto neki nisu voleli ovu igru, jer sam se odlično proveo.

Luigi-jeve kućice duhova

Najveća inovacija za Luigi’s Mansion 2, u odnosu na prvi deo, je što ovoga puta imate nekoliko lokacija umesto jedne velike. Šašavi profesor E. Gadd iz prvog dela, otkrio je moć crnog meseca koji smiruje i čini duhove prijateljskim. Međutim, Kralj Boo, krade mesec i duhovi (ponovo) polude i profesor je primoran da pozove svog starog pomoćnika u pomoć: Luigi-ja.

Baš kao i u prvom delu, Luigi nije baš srećan što ponovo mora da ide i hvata duhove, ali ipak nevoljno pristaje da pomogne. Pomoću svog usisavača, raznih power-up-ova, i još gomile novih mehanika, Luigi obilazi razne “strašne” lokacije, pokušavajući da usisa sve duhove i ponovo sastavi mračni mesec (koji se raspao u nekoliko delova, svaki deo na drugoj lokaciji).

Isto kao prvi deo, samo bolje

Ako ste igrali prvi deo, ovde ćete se osećati kao u svojoj kući… uhhh… vili. Pomerate se u 3D okruženju ali je kamera uvek fiksirana. Ako bi morao da klasifikujem Luigi’s Mansion 2 nekim žanrom rekao bih da je u pitanju istraživačka igra. Vi lepo idete iz sobe u sobu, usisavate duhove, tražite ključeve i pare, dok ne dođete do kraja. Svaka lokacija se sastoji od pet misija gde istražujete novi deo a poslednji nivo je uvek boss borba nakon čega prelazite na novu lokaciju.

Koliko god mi je smetalo da me igra stalno vraća na početak nakon gotove misije, brzo sam preboleo ovu mehaniku jer je stvarno zabavno (ponovo) prolaziti kroz svaku kuću. Drago mi je što, za razliku od prve igre, svaka lokacija ima malko drugačije okruženje i novu muziku, ali da je gameplay isti.

Takođe, svidelo mi se što Luigi’s Mansion 2 ima mnogo toga novog u odnosu na prvi deo. Luigi sada može, recimo, da usisa balon i onda natera usisivač da naduva balon i na ovaj način poleti na viši sprat lokacije. Usisavanje duhova je slično kao i u prvom delu. Pronađite duha, zaslepite ga svetlom i onda počnite da ga usisavate tako što držite ZR i kontra pravac od duha. Takođe, možete i da dobijte boost s kojim odmah skinete duhovima dodatnu energiju pa ne morate dugo da se rvate s njima. Nove mehanike su stvarno jako zabavne i stvarno sam uživao dok sam prolazio kroz igru.

I da napomenem, igra je sasvim prikladna za decu. Iako ima malo jezivi vajb, duhovi su smešni i slatki. Moja kćerkica me je gledala dok sam igrao jedan nivo i dobro se nasmejala.

Who you gonna call? Četiri Luigi-ja!

Na veliko čudo, originalna igra za 3DS imala je multiplayer mod, lokalni i online. Ova HD verzija takođe ima isti ovaj mod i mogu vam reći da vrlo lepo radi i da je jako zabavan. Zajedno sa do tri igrača idete u lov na duhove i gledate da što pre pređete svaki sprat. Najbolje je da se razbežite, svako na svoju stranu kako bi što pre pokrili sve prostorije. Na svakom petom spratu vas čeka boss borba, koje su uvek zabavne.

Sve je ovo lepo, ali ne znam ko je mislio da je dobra ideja da bude mod sa 25 spratova?! Ozbiljno, nekako sam uspeo da završim jednu ovakvu partiju, i od nas četvoro, samo smo ja i još jedan igrač ostali dok je drugoj dvojici dojadilo.

I da napomenem, Luigi’s Mansion 2 HD ima, DA NE VERUJETE, online lobby i ne morate da sami tražite igrače po Discordu ili Redditu. Jok, samo upalite igru, odete online, napravite sobu ili uđete u nečiju i igrate. Jel vidiš Endless Ocean Luminous da može, treba samo da se malo potrudiš.

Iako je samo dodatni mod u odnosu na glavnu Single Player igru, savetujem vam da bar probate ovaj multiplayer jer je mnogo bolje napravljen od većine Nintendovih multiplayer modova.

Par zamerki

Najiskrenije, i nemam nekih zamerki za ovaj port. Igra izgleda lepše nego 3DS igra iako nije ni blizu kao Luigi’s Mansion 3 po grafici. Takođe sam hteo da promenim neke komande kako bih lakše mogao da okrećem svetla dok nišanim, ali ovo ne postoji u opcijama. A da, i igra radi u 30 FPS-a što je razočaravajuće ali, šta da radimo tu.

Najveća zamerka mi je cena. Iako mislim da je ovo jedna od igra koju treba imati u kolekciji, teško mi je da opravdam punu cenu od €60, naročito kad za iste pare možete kupiti i Luigi’s Mansion 3 koja je lepša i superiornija. Nisam toliko protiv ove cene, jer je port stvarno dobar, ali vredi napomenuti da se radi o remasteru igre iz 2013. Mislim da bi bilo idealno da je kupite na rasprodaji za €40.


Igru na test dobili smo od firme Nintendo preko distributera CD Media

Luigi’s Mansion 2 HD (2024) - Nintendo Switch
  • 8/10
    EmuGlx Score: - 8/10
8/10

Finalni utisci:

Luigi’s Mansion 2 HD je super zabavan i lepo odrađen port. Iznenadio sam se koliko mi se svidela glavna priča a još više sa multiplayerom. Iako je cena malo visoka za igru iz 2013, predlažem svim fanovima Nintenda i slatkih duhova da zgrabe svoje usisavače i krenu u lov.

PROS:
– Vrlo lepo odrađen port
– Neverovatno zabavan multiplayer
– Zabavne lokacije i power-up-ovi

CONS:
– Previsoka cena
– Ne možete da menjate komande