Endless Ocean Luminous je katastrofa. Ne pamtim kada sam poslednji put igrao ovako dosadnu i repetivnu igru koja toliko malo nudi i još traži da se cimate van igre (i konzole) kako biste uživali u najboljim delovima. Čak i za Nintendovu igru, ne postoji svet gde možete da mi kažete da ova igra vredi €50.

Gledaj ribice

Kao i prethodne igre u serijalu, u Endless Ocean Luminous vi igrate kao ronilac koji roni po dnu okeana, skenira i slika ribe. Nemate ograničeni kiseonik, ne morate da se brinete za gladne predatore, niti imate baš neki određeni zadatak. Cela poenta igre je da sednete, opustite se i mirno plivate u tihom okeanu. Naravno, po mogućnosti, nemojte mnogo više ni očekivati od ovoga i sve će biti u redu.

Igra ima tri moda:

  • Shared Dives
  • Solo Dives
  • Story

I po ovom redosledu su poređeni modovi (od najboljeg do najgoreg), a ja ću vam ispričati o svakom modu. Story mode, je više kao dosadan tutorijal koji izgleda kao da je developere bilo sramota što su ga uopšte stavili. U početku imate par poglavlja gde učite mehanike plivanja i skeniranja ali vrlo malo zapravo radite. Svaka misija je uglavnom jedna ili par cut-scena gde vaš AI saputnik priča a vi vrlo malo plivate.

Ako planirate da samo prođete kroz priču, to nije moguće. Naime, nakon prvih par poglavlja, svako iduće poglavlje je zaključano i traži da idete i skenirate određeni broj riba ili morskih bića u druga dva moda. Kada ovo odradite, odigrate jedno poglavlje, dobijete jednu cut-scenu i onda opet igrate druge modove dok ne otključate dalje. Drugim rečima, Story mode više deluje kao nešto što radite sa strane dok igrate “glavnu igru”. Ok, a šta je glavna igra?

Jesam ti rekao da gledaš ribice! GLEDAJ IH!

Solo mod, takođe, nije “glavna igra”. U solo modu vi upadate na ogromnu podvodnu mapu i istražujete je koliko hoćete. Možete uglavnom da ronite i skenirate bez nekog cilja ali ponekad dobijete i zadatke da skenirate određene ribe ili predele na dnu okeana. Solo mod više deluje kao neki sandbox mod, da budem iskren.

Plivanje je uglavnom dobro. Možete da plivate, u visinu ili nadole i imate čak i delfinski rad nogu za dodatno ubrzanje. Uglavnom, radi posao.

E sad, skeniranje. Nadam se da volite da gledate ribe, i to izbliza jer ćete ovo raditi stalno u Endless Ocean Luminous. Svaki put kad skenirate ribu, kamera će se zumirati u nju. Prvi put kad skenirate ovo će biti da je identifikujete i pokupite poene. Ovako je za svaku ribu i ovo ne možete preskočiti. Ako slučajno skenirate već viđenu ribu, ne brinite, jer će kamera OPET zumirati u istu tu ribu, hteli vi to ili ne.

Ne mogu vam opisati koliko sam ovo mrzeo za vreme igranja. Razumem da igra želi da me nauči i edukuje o podvodnom svetu ali da mi konstantno otima kameru i prekida moje ronjenje je jako iritantno. Bilo bi ok da je ova pojava samo kad vidite novu ribu prvi put, ali s obzirom da je cela poenta da skenirate što više riba, morate se navići da vam igra stalno otima kameru. Zapravo, otišao sam u opcije da probam ovo da isključim ili smanjim i, naravno, ne postoji tako nešto.

Već si video ovu? Gledaj je opet!!!

Da li je stvarno bilo nemoguće da mi igra samo da porukicu sa strane koja kaže “Ova riba je već skenirana?” Naravno da bi, ima da gledaš istu ribu svaki put kada je skeniraš, čak i slučajno.

Osećao sam se kao dete koje ne želi nešto da gleda i onda dođe “super roditelj” i drži mi glavu kako ne bih slučajno propustio nešto!

Sad znam kako se Matilda osećala.

Kad smo već kod gledanja riba, zašto ne mogu da igram iz prvog lica? Zar nije cela poenta igre da se udubim i opustim u podvodnom svetu? Kako to da uradim kad stalno moram da gledam u dupe mog ronioca? Mogu da promenim boje odela i da polepim neke sličice po ronilačkom odelu ali samo sam hteo first-person mod da mogu lepo da vidim sve ispred sebe.

Mada, čak i ovo nije najveći greh Endless Ocean Luminous. Solo mod je generalno dosadan jer je svet velik, vidljivost je kratka, i postoji limit koliko riba možete da skenirate uzastopce pre nego što vam dojadi.

Srećom, sačuvao sam najbolje, odnosno najgore, za kraj.

Hoćeš multiplayer?

Jedna od glavnih pogodnosti Endless Ocean Luminous je multiplayer mod. Možete sa čak 30 drugih igrača istovremeno da ronite i radite isto kao i u Solo Dive modu. Moram da priznam, ovo je nekako najprirodniji način za igranje.

U Shared dives, imate manju mapu, i sat vremena da je istražite i skenirate sa svim ostalim igračima. Ako ispunite zadatak koji vam igra zada, dobijete i (UML) neidentifikovanu ribu koju možete skenirati i dodati u kolekciju. Ovo je mnogo lakše u multiplayer modu gde svaki igrač pliva na svoju stranu i pretražuje mapu. A umesto komunikacije, možete koristiti emoji-je (šta da radimo, ipak je to Nintendova online igra, jel da?).

E sad… kako se ulazi u multiplayer igru. Pa kako to “kako se ulazi?”, pa zar nije iz glavnog menija? Zapravo, to je prva opcija u meniju. Možete da sami hostujete igru ili da uđete u tuđu igru koja je u toku.

Jao, boli me glava od ovoga. Znači stvarno ne mogu da verujem da u 2024. je neko mislio da je ovo prihvatljivo…

Snađi se, brate! Šta me briga!

Pravi lobby za Endless Ocean Luminous…

Jedini način da uđete ili dozvolite drugima da uđu u multiplayer igru je ako podelite jedinstveni kod (koji se menja za svaku Shared dive igru). Igra nema lobby sistem niti možete da se priključite prijatelju koji ima Endless Ocean Luminous. Takođe, kao što verovatno već znate, Nintendo Switch je toliko primitivna konzola kad je reč o online funkcionalnostima da ne možete čak ni poruku da pošaljete prijatelju.

I zato vas pitam: “Kako da podelite ovaj multiplayer kod sa drugim igračima”?

Pa snađi se, brate! Ko da je to moj problem?!

Znači, odete na Facebook, Reddit, ili oficijalni Discord ove igre, i okačite svoj kod i tek onda vam se neko može pridružiti. Problem je što ovo MORATE da radite van svog Nintendo Switch-a, što je ne samo debilno nego i bezobrazno.

Za igru koja se hvali da mogu istovremeno da igraju do 30 igrača, ovo je tako idiotski potez da stvarno nemam reči. NE, NE ŽELIM DA MORAM DA ULAZIM U DISCORD GRUPU AKO HOĆU DA IGRAM ONLINE, HOĆU TO DA MOGU IZ SAME IGRE. Ako budem hteo da se organizujem sa ortacima, to je moj problem i za to ću se rado iscimati. Ali ako samo hoću sa nasumičnim igračima da zaronim, pa dajte nam neki lobby sistem!

Čak i za Nintendo igru, ovo je nisko. Ako želim da igram Mario Kart 8, Splatoon 3 ili skoro bilo koju drugu Nintendo igru, mogu samo da uđem u online mode i igram.

Ne bi mi ovo toliko smetalo da Shared Dives nisu najbolji deo igre koja se već drži za slamku što se tiče zabavnog sadržaja. Ali, s obzirom da je ovo glavni razlog za kupovinu Endless Ocean Luminous, i da je prva opcija u glavnom meniju, znači da developere stvarno boli uvo kako ćete igrati sa drugima. I znate šta! Da nisam morao da igram par multiplayer igara za ovu recenziju, bolelo bi i mene uvo!


Igru na test dobili smo od firme Nintendo preko distributera CD Media

Endless Ocean Luminous (2024) Nintendo Switch
  • 3/10
    EmuGlx Score: - 3/10
3/10

Finalni utisci:

Endless Ocean Luminous je čist promašaj. Ne sećam se kada sam poslednji put igrao nešto što traži da se ovoliko iscimate da biste ušli u online igru sa drugim igračima. Mimo bezobraznog multiplayer moda, igra je skupa i dosadna. Osim što lepo izgleda (za Nintendo Switch naslov) apsolutno ne preporučujem Endless Ocean Luminous.

PROS:
– Lepa grafika
– Može rak da vam stoji na leđima dok ronite

CONS:
– Morate sami da se snađete da biste igrali igru sa nekim
– Dosadan gameplay
– JESAM TI REKAO DA GLEDAŠ RIBICE !!!