Eh, da mi je neko rekao da ću jednoga dana imati priliku da podelim sa svetom moje utiske o novoj Super Mario igri, ne bih mu verovao. Siguran sam da nisam jedini kada kažem da su Mario igre imale veliki uticaj na moju gaming karijeru pa čak i na sam pristup života. Da, Mario je slatki buckasti vodoinstalater koji skače, jede pečurke i spašava princezu od velike kornjače, ali to je samo tako na površini. Za nas koji smo pratili serijal od početka, Mario je igra koja vas uči da ne odustajete. Igra koja vas bodri da pokušate ponovo i da budete uporni. Čak i nakon 40 godina od izlaska prve igre, Mario se držao svoje tradicije i isto važi za Super Mario Bros. Wonder.

Ali šta može jedna igra, posle toliko naslova, i sa vrlo tradicionalnim gameplayom, novo da ponudi? E pa, kako se ispostavilo… mnogo toga.

2D Super Mario igra

Kao i skoro sve igre iz ranih 80-ih, Mario je počeo svoju karijeru kao 2D igra. Na početku Nintendo 64 ere, Super Mario je prešao u 3D, i samo se povremeno vraćao svojim korenima. Zapravo, za vreme Nintendo DS-a i Wii U ere, Mario je imao gomilu 2D igara iz svog “NEW” Super Mario Bros. serijala. Iako su igre bile uglančane i zabavne, skoro sve su bile iste. Nintendo je ižvalavio sa ovom 2D formulom da smo se pitali “Šta je tako NEW u New Super Mario Bros. U?”.

 

E pa, prošlo je dosta godina od te igre, i sada nam dolazi stvarno NOVA 2D Super Mario igra. Verujem da nisam jedini koji sam samo klimnu glavom i rekao, onako ravnodušno “pa to je lepo” kada sam čuo vesti. Ipak, sve smo već videli šta 2D Super Mario igre mogu, zar ne? Ne postoji ništa što Nintendo može da nam ponudi a da ne zeznu formulu. Oh, kako sam se prevario.

Od početka do samog kraja igre, imao sam glup osmeh na licu kako sam prelazio ovu igru, i na kraju još prešao sve skrivene nivoe i pokupio sve skrivene predmete.

Čekaj, ne spašavamo princezu?

Da, verovali ili ne, Super Mario Bros. Wonder nije još jedna igra gde treba da spasite princezu od zle džinovske kornjače. Ovoga puta, Mario i prijatelji (uključujući Princezu Peach i princezu Daisy) idu da posete kraljevstvo cveća. Naravno, vrlo brzo se pojavi Bowser (zla kornjača) i koristi moć čudnovatog semena kako bi se sjedinio sa zamkom kraljevstva. Na vama je da prođete šest (i više) bioma gde prelazite raznorazne nivoe, skupljate predmete i pronalazite čudnovate biljke kojima ćete poraziti zlog reptila. Drugim rečima, priča nije ništa posebno ali ni ne treba da bude. Mario igre su uvek napravljene da ih svi mogu lako shvatiti, naročito deca.

Na raspolaganju vam je devet likova što uključuje Marija, Luigija, dve princeze, dva toad-a, toadette (ženski toad), četiri Yoshi-ja i Nabbit (zec kradljivac iz New Super Mario Bros. U). Mario i ostali čovekoliki likovi se igraju vrlo tradicionalno dok Yoshi-ji i Nabbit ne primaju štetu od neprijatelja ali zato ne mogu da pokupe power-up-ove (pečurke za rast, cveće za bacanje vatrenih kuglica itd.). Nažalost, čovekoliki likovi nemaju svoje unikatne sposobnost. Recimo, Luigi je u prošlim igrama bio sporiji od Marija ali je više skakao, Princeza Peach je mogla da lebdi a Toad je imao ubrzanje. Ovih pogodnosti nema u Mario Wonder-u. Srećom imamo zamenu, ali malo kasnije o tome.

Kao i u prošlim 2D Mario igrama, na vama je da prolazite nivoe gde idete sa leve na desnu stranu, gde je cilj da stignete do kraja gde ćete se uhvatiti za zastavicu (baš kao i u prvoj Super Mario Bros. igri za NES). Nivoi su uglavnom kratki, ali su zato raznovrsni. Na regularnim nivoima treba da preskačete platforme, zaobiđete ili sredite neprijatelje a uzput pokupite i par predmeta. Na kraćim nivoima igra razbije monotoniju i daje vam izazove gde možete koristiti nove power-up-ove, brzo naći skrivene predmete ili da rešite zagonetku koristeći sve što vam je igra dala. Na neki način, ovi kratki nivoi su samo maskirani tutorijali.

Inovacija

Do sada sve ovo što sam nabrojao su bile već poznate stvari u 2D Mario igrama. I šta je toliko novo u Wonder-u? Pre svega, imamo nove power-up-ove. Osim tradicionalne pečurke i cveta sa vatrenim kuglicama, sada imamo još tri nova pojačanja.

Pomoću mehurastog cveta možemo da pravimo mehuriće koji mogu srediti neprijatelje ali koje možemo koristiti kako bi odskočili na visoku platformu. Tu je i pečurka bušilica. Sa ovim pojačanjem, likovi dobiju veliku bušilicu na glavi koja ih štiti od padajućih predmeta. Takođe mogu da idu ispod zemlje ili čak po plafonu dokle god je zemljana površina.

Ali najveća inovacija je nova slon biljka. Kada se pretvorite u slona dobijete surlu kojom možete da sređujete neprijatelje ali i lomite zidove. Osim ovoga, možete čak i da čuvate vodu u surli kojom ćete zaliti cveće koje vam može dati dodatne novčiće ili čak skrivene predmete. Interesantno je da, iako igrate kao Mario slon, i dalje možete da skačete i trčite bez ikakvih problema, možete čak i da jašete Yoshi-ja u ovoj formi.

Kad smo već o cveću, po celoj igri imamo cvetove koje pričaju. Mario igre nikada nisu bile poznate po glasovnoj glumi tako da je ovo bio vrlo interesantan potez od Nintenda. Dok prelazite nivoe, često ćete nailaziti na narandžaste cvetove koje će imati neki komentar. Pozdravljaće vas, navijati za vas, davati vam hintove ili će samo reći nešto smešno. Samo ću da kažem: Obožavao sam ove cvetove. Svaki put kad sam ih video, jedva sam čekao da čujem šta će reći. Uvek kažu samo rečenicu, dve i uvek bude neki simpatičan komentar. Bukvalno kao da imate dragu osobu koja sedi pored vas i gleda vas kako igrate.

Osim što skupljate obične zlatne novčiće na svakom nivou, imate i ljubičaste novčiće. Ovo su ređi i vredniji novčići s kojima možete kupovati razne stvari ili ih koristiti kako biste otključali nove putanje i nivoe. Na svakom regularnom nivou imate tri skrivena ljubičasta novčića i vrlo je zabavno tražiti ih.

Jedna od stvari koju možete da kupite za ružičasti novac su bedževi. Bedževi vam daju jednu dodatnu sposobnost koju možete nositi na skoro svaki nivo. Osim što ih možete kupiti, možete ih takođe pronaći na specijalnim nivoima koji vas ujedno treniraju kako da ih koristite. Bedževi vam mogu dati glatko padanje, više skakanje, brzo trčanje, nevidljivost ili neke pasivne moći kao usisavanje predmeta ili radar. Uvek možete da nosite samo jedan bedž ali ih možete slobodno menjati.

I naravno, poslednja i najveća inovacija zaslužuje svoj podnaslov.

Čudnovato seme

Glavni kriterijum kako biste napredovali kroz igru je da sakupite dovoljan broj čudnovatih semena (Wonder Seeds). Svaki put kada pređete novi nivo dobijate po jedno seme. Nekada ćete imati i skriveni izlaz sa nivoa gde opet možete da pronađete još jedno seme. Međutim, najinteresantnije stvari se dešavaju kada pronađete seme tokom nivoa.

Dok igrate već kreativne nivoe, ponekada ćete ugledati svetleći Wonder Flower. Kada pokupite jedan od ovih cvetova, igra se pretvori u pravi spektakl. Uvek će se nešto desiti što će drastično promeniti gameplay. Cevi mogu da početi da gmižu, super zvezde mogu da počnu da padaju s neba, gravitacija može da nestane, mogu čak i neprijatelji da započnu muzičku numeru. Nikada nećete znati šta će se desiti kada pokupite čudnovati cvet i baš zbog ovoga imate razloga da prođete kroz sve nivoe unutar igre.

Nije više jedina motivacija da samo pređete nivo, nego i da vidite kakvo čudo će se desiti kada pronađete cvet. U početku sam mislio da svaki nivo ima unikatnu mehaniku za ovu pojavu ali se ispostavilo da se ipak neke ponavljaju. Mada, ovo mi uopšte nije smetalo jer sam rado hteo da opet iskusim većinu ovih čudnovatih pojava. Naravno, svaki put kada prođete kroz ove preobražaje nivoa, na kraju će vas čekati još jedno čudnovato seme kao nagrada.

Za decu, mame i tate

Često mi se desi da kada sa nekom osobom pričam o Mario igrama da mi kaže, podrugljivo: “Haha, Mario igre su lake igre za decu”. Kad god ovako nešto čujem, odmah znam da ta osoba nikada nije igrala Mario igru, bar ne duže od par nivoa. Ni jedna Mario igra nije lagana i isto važi i za Wonder.

Mario igre, ako mene pitate, imaju savršenu težinu. Kako prolazite kroz nivoe igra otežava ali vam takođe daje da birate koliko teška želite da bude. Iako igra nema parametre da promenite težinu, svaki nivo imaće određen broj zvezdica kojim će vas obavestiti koliko je težak. Na ovaj način možete samo da igrate nivoe koji su lakši dok se progresivno spremate za teže.

Moja ćerka je uspela bez problema da pređe prvi nivo ali na drugom je već imala problem (a bilo je i suza). Međutim, kako je napredovala i učila, postajala je bolja i, ko zna, možda će čak i preći igru. Moja supruga je bez problema uspela da pređe većinu lakših nivoa dok se malo mučila sa onim težim. Čak i skoro 40 godina kasnije, stvarno je dobar osećaj kada se pređe težak nivo u Super Mario igri kako kaže moja supruga.

I onda dolazim ja, stari, ružni maher koji u snu može da pređe 2D Super Mario igre. Mogu vam reći da sam pojeo dobar deo ove igre bez problema. Zapravo, falio mi je izazov. Od početka do kraja igre, činilo mi se da je Super Mario Bros. Wonder prelaka igra. Odnosno, bilo je teških momenata, ali nije bio onaj jedan težak nivo koji će čak i starog tatu da izazove. Poslednji boss me je razočarao jer sam ga sredio iz prvog pokušaja. Trebao mi je bar jedan baš-baš težak nivo koji će opravdati moju teoriju da su Super Mario igre stvarno za sve uzraste i nivoa igranja. Srećom, Nintendo je i to obezbedio jer igra ima “Finalni Finalni” nivo na kojem sam izgubio možda 100 života pre nego što sam ga prešao. Malo je reći da je bio veličanstveni osećaj.

Lokalni i online multiplayer

Ako imate do tri prijatelja, možete svakome dati po jedan kontroler i svi zajedno igrati Super Mario Bros. Wonder. Kada igrate s nekim, veliki benefit je u tome što ako neko pogine, pretvori se u duha i dovoljno je da dodirne drugog živog igrača kako bi se vratio. Svaki igrač takođe može da šteka jedno poboljšanje i na ovaj način možete da delite sa drugima. Jedini problem sa lokalnim multiplayer-om je što kamera uvek prati samo jednog igrača dok ostale može da pojede ekran. Ako glavni igrač pogine, kamera se fokusira na sledećeg igrača. Nije idealno ali radi posao.

E sad… online multiplayer. Kada sam prvi put čuo da će ova igra imati online funkcije ali ne i pravi lokalni multiplayer mod, bio sam razočaran. Nintendo često obigrava oko pravog online mutiplayer opcija ali nikako da preseku i jednostavno daju opciju da igrate sa strancima. Ovo važi i za Super Mario Bros. Wonder. Naime, ako uključite online mod (samo ako igrate sami ili sa još jednim prijateljem), moći ćete da vidite siluete drugih igrača. Ovo su igrači koji istovremeno igraju igru iste nivoe kao i vi. Ne možete ih pozvati u svoju igru niti direktno komunicirati s njima ali, eto, tu su i imate osećaj da niste sami. Tako sam mislio u početku…

Međutim, vrlo mi je drago što je Nintendo uveo ovaj online mod jer znatno olakšava ovu igru. Duhovi drugih igrača vam mogu dosta pomoći. Pre svega, na nivoima gde treba da tražite skrivene predmete, mogu vam slati emoji-je da vam signaliziraju gde je nešto sakriveno. Takođe, ako neko primeti da vam fali pojačanje, mogu vam dati svoje koje štekaju. Najkorisnije od svega su Standee znakovi. Dok igrate neke nivoe, naročito one teže, vi možete ostaviti svoj standee na jednom mestu. Bilo koji drugi igrač koji s vama igra može iskoristiti ovaj Standee kako bi oživeo u slučaju da pogine. Ne mogu vam ni opisati koliko me je puta ovo spasilo dok sam pokušavao one teže skokove. Čak i da ste ekspert u igranju Mario igara, vrlo je lep osećaj da vi nekome pomognete. Nekada će te čak stojati blizu i čekati druge nepoznate igrače da vas stignu jer znate da će prelaženje nivoa biti lakše ako zajedno radite (barem dok ne priđete taj nivo). Svaki put kada završite nivo ili pomognete nekom drugom duh igraču, dobijate lajkove. S lajkovima, nažalost, ne možete ništa ali eto, tu su da svi vide koliko pomažete drugima.

Mario je ČUDO

Malo je reći da je Super Mario Bros. Wonder lepa igra. Svi znamo da Nintendo Switch nije moćna konzola i da ne može da prikaže vizuelno impresivne detalje. E pa, Nintendu je ovo nekako uspelo. Od početka do kraja, igra će božanstveno izgledati. Sve što je moglo da se uradi da igra izgleda i radi besprekorno je verovatno urađeno. Igra ima prelepe nivoe, pozadine i muziku. Framerate je uvek na stabilnih 60 FPS-a osim kada uđete na nivo gde već neki duhovi igrači igraju, onda framerate zasecka par sekundi.

Igra takođe ima vrlo bogate muzičke numere. Osim tema koje se menjaju po nivoima, imamo nove zvukove za skakanje, predmete pa čak i nove glasove za neke glavne likove. Igra svakako najimpresivnije izgleda kada aktivirate čudnovata semena i kada se cela estetika nivoa promeni.


Igru na test dobili smo od firme Nintendo preko distributera CD Media

Super Mario Bros. Wonder (2023) Nintendo Switch
  • 10/10
    EmuGlx Score: - 10/10
10/10

Finalni utisci:

Nisam očekivao da će mi se ovoliko svideti nova 2D Mario avantura. Očekivao sam samo još jednu igru poput starijih sa novim nivoima a dobio sam mnogo više od toga. Osim predivne grafike, savršenih kontrola i dobre muzike Super Mario Bros. Wonder je uspeo da me iznenadi na skoro svakom nivou. Ne pamtim kada sam poslednji put igrao igru koja je delovala toliko poznato a istovremeno toliko puna iznenađenja. Iako igra ima par propusta, apsolutno mi nisu smetali sa toliko lepim i zabavnim inovacijama. Čast mi je da dodelim ovoj igri moju prvu čistu desetku na EmuGlx-u.

PROS:
– Čudnovato semena su neverovatno zabavna
– Mario slon i bedževi su odlične inovacije
– Grafika i muzika

CONS:
– Kamera prati samo jednog igrača u lokalnom co-op modu
– Ne postoji pravi online multiplayer
– Neki bedževi nisu korisni