Beyond Good and Evil je dobra igra. Zapravo, vrlo je dobra igra. Davne 2003. stvarno je bilo osveženje igrati ovaj novi Ubisoftov svet. Prošlo je 20 godina, i već po drugi put, Ubisoft ponovo izbacuje novu verziju Beyond Good and Evil. Nasuprot grafici i zastarelim mehanikama, neverovatno je koliko je Beyond Good and Evil i dalje zabavan. Nažalost, dok sam se zabavljao ponovo igrajući ovu voljenu igru, u grudima mi se nabijala tuga i razočarenje koje će samo još više rasti i baš zato ne znam da li uopšte mogu da vam preporučim ovu lepu ali kritično zapostavljenu igru.

Zelena devojka i ujka prase spašavaju svet

Ipak je ovo recenzija, pa je red da kažem malo o Beyond Good and Evil, pre nego što krenem da se žalim.

Vi igrate kao Jade, mlada devojka koja živi na jednoj futurističnoj planeti zajedno sa drugim ljudima i čovekolikim bićima. Jade živi sa svojim ujakom Pey’j-om, buckastim čovekolikim prascem, koji je ubedljivo najbolji lik u celoj igri. Zajedno, Jade i Pey’j kreću da oslobode planetu od imperije i možda nečega iznad dobra i zla, haha. Ova imperija je dosta slična današnjim političarima (posebno na ovim prostorima), gde uvek kažu kako rade za dobrobit naroda a ako se samo malo bolje zagledate, vidite da zapravo gledaju samo svoje interese.

Igra je blend šunjanja, jednostavnog combat sistema, fotkanja kao u Pokemon Snap-u, malo vožnje i čak nekoliko zagonetki nalik na The Legend of Zelda serijalu. Naravno, sa ovoliko mnogo mehanika, ne rade sve baš savršeno ali cela igra je skockana da ima vrlo prijatnu kombinaciju svih ovih elemenata.

Beyond Good and Evil takođe ima neverovatno šarmantni svet i karaktere. Čovekolike životinje imaju svoje osobine, glasovna gluma je dobra, a svet (iako nije baš veliki open world) je otvoren da ga istražujete. Ovo je bilo vreme dok Ubisoft nije znao da napravi velike mape, tako da je bilo puno loading screen-ova, ali je zato svaka zona u igri bila napravljena sa mnogo više ljubavi. Čak i da vam se nisu svidele neke mehanike ili gameplay, priča o Jade je vrlo zabavna i šarmantna da sam je odigrao čak nekoliko puta i pre ove najnovije recenzije. Po meni, Beyond Good and Evil je i dan danas igra koja je podjednako zabavna za gledanje koliko i za igranje.

Nastaviće se… samo što neće

Beyond Good and Evil se završava na ogromnom cliffhanger-u. Drugim rečima, čak i 2003. Ubisoft je rekao da će igra imati nastavak. Nastavak još nije izašao. Pa dobro, kakve to sad veze ima? Koliko igara danas treba da dobije nastavak koji nikada nije izašao! Nije toliko čudno, jel da?

Pazite, za razliku od svih tih igara, Beyond Good and Evil je dobio najavu za nastavak, i to čak DVA PUTA. Prvi put smo dobili najavu za nastavak 2008. I od tada, Ubisoft, navodno, još uvek radi na nastavku.

 

Međutim, 2017. (za vreme E3-a) dobili smo prelepi nov CGI trailer za Beyond Good and Evil 2, gde je Ubisoft ponovo rasplamasao našu želju za nastavkom. I kao i prošli put, nismo dobili nikakve vesti nakon te najave.

 

Prošlo je preko 15 godina od najave nastavka, i fanovi kao ja su se već pomirili da verovatno nikada neće izaći. I baš zato me boli duša dok igram Beyond Good and Evil 20th Anniversary Edition. Znam da igram igru koja lepa, zabavna i koja će se završiti na cliffhangeru koji verovatno neće dobiti zaključak koji zaslužuje. I umesto da se Ubisoft pokrije ušima i konačno prizna da neće ništa biti od drugog dela, oni ponovo izdaju ovu igru (doduše, u lepšem izdanju i po finoj ceni) i samo nas podsećaju na realnost situacije.

Zašto mislim da nikada neće izaći Beyond Good and Evil 2

Zato što Ubisoft ne zna kako da izmuzu dovoljno para za ovaj nastavak. Ne znam da li ste primetili, ali danas kad Ubisoft napravi “igru” to je zapravo samo platforma gde gledaju da izvuku što više para od vas, kako za početnu cenu, tako za DLC-eve, Season Pass, mikrotransakcije i šta god još mogu. Bez ovih stvari, Ubisoft jednostavno ne želi da ulaže velike pare u igru.

Beyond Good and Evil je u vrlo nezgodnoj poziciji. Vole je stariji igrači kao ja, ali mlađi verovatno nisu toliko zainteresovani. Ubisoft je obećao da će napraviti nastavak, iako to izgleda neisplativo. Njihovo rešenje je da i dalje obmanjuju starije igrače da će igra, jednoga dana izaći, dok se nadaju da će novi igrači skroz zaboraviti na ovu igru iz 2003, dok kupuju kozmetiku i Season Pass u Skull and Bones ili novoj Assassins Creed igri.

Mislim da ne preterujem da je veća verovatnoća da ćemo videti Beyond Good and Evil 30th Anniversary Edition pre nego što vidimo nastavak. (Ipak malo nade postoji, u igru je dodat jedan skorz novi quest koji može biti tie-in sa sledećom igrom, ako je ikada bude… prim. urednika)

Beyond Good and Evil 20th Anniversary Edition (2024) - PlayStation 5
  • 7/10
    EmuGlx Score: - 7/10
7/10

Finalni utisci:

Ja volim Beyond Good and Evil, ali ne volim Ubisoft. Bilo da igrate verziju iz 2003. ili ovu 20th Anniversary Edition, čeka vas šarmantna i zabavna igra koja nažalost nema zadovoljavajući kraj. Ljut sam i nesrećan jer znam da je sudbina Beyond Good and Evil-a u rukama studija koji će 100 puta napraviti istu igru, nego da nastave nešto lepo što su počeli pre 20 godina.

PROS:
– Zabavna igra čak i 20 godina nakon izlaska
– Šarmantni i pamtljivi likovi
– Odlična cena (€20)

CONS:
– Igra se završava na cliff-hangeru (i verovatno nikada neće dobiti nastavak)
– Borbe su malo zastarele
– Vrlo je primetno da je igra od pre 20 godina zbog grafike i mehanika