Slatki ukus osvete multiplatforma!

Atlus je developer koji je itekako poznat po kvalitetnim JRPG-evima, čiju krunu definitivno drže tri serijala – Persona, Shin Megami Tensei i Devil Summoner. Iako je većina igrača uveliko čula za Personu (pogotovo sa gomilnom spin-off delova Persone 5 koja je još uvek popriličan hot topic), pandan navedenom serijalu za Nintendo konzole je Shin Megami Tensei.

Shin Megami Tensei V je bio ekskluziva za Nintendo Switch 2021 godine, i nakon tri godine pojavila se nova dopunjena verzija koja je ugledala svetlost dana i na PlayStation konzolama što je više nego prijatno iznenadjenje. Sama priča serijala i njenog putovanja kroz svet konzola ćemo ostaviti za neku drugu priliku, pošto je SMT serijal prvobitno prešao sa PlayStation konzola (preciznije sa PlayStation 2) u kandže Nintenda (3DS) i sada se vratio u multiplatform izdanje dodatno negirajući potrebu da imate specifičnu konzolu da bi uživali u nekoj igri. Naravno, da bi opravdali izdavanje igre u multiplatform formatu, Atlus se ponovo odlučio za sličan potez kao što su uradili u Personi 5 Royal – nova sekcija priče, poboljšane mehanike i najbitnije od svega, sitne quality of life izmene koje iako su uveliko mogle biti patchovane, tek sada su se našle u novoj verziji stare igre da bi se igrači „naterali“ da kupe igru.

Kao i u nekim popularnim franšizama sa nekolicinom nastavaka, priča neće biti nešto preterano fascinantna jer je ovo ipak proveren koncept koji cilja na JRPG fanove koji su uveliko degustirali slične franšize Atlusovog repertoara. Naš dragi protagonista je naravno imao regularan školski dan i prilikom putovanja kroz poznate gužve Tokija, nailazi na brutalno ubistvo zbog kog baš ovaj put mora da promeni ustaljenu rutu putovanja. Tokom zaobilaženja i menjanja rutine, spletom nesrećnih okolnosti imenovani završava u totalno drugačijem svetu, preciznije u apokaliptičnoj verziji Tokija koji je pun čudovišta koji su večno zaključani u neprestanom ratu dobra i zla.

Bitka dobra i zla divlja na sve strane dok vi kao “Nahobino”, nekakva super kreacija (mešavina čoveka i demona) preuzimate stvari u svoje ruke i krećete da čistite Tokyo od navale demona i sličnih kreatura. Specifična situacija je da igračeve odluke zapravo odlučuju koja horda čudovišta će biti uklonjena (bilo da vam više smetaju kreature iz raja ili pakla), što je jako prijatno iznenadjenje obzirom da u Personi imate pomalo „Flowchart“ priču i ne možete da utičete na takve aspekte. Nakon što se igra dospela u multiplatform svet, došle su razne promene i poboljšanja. Grafika je naravno poboljšana što je rak rana jednog dela Switch igara, tako da će izgledati više nego lepo kao kvalitetno polirana igra u 4k rezoluciji, dok 60fps  će u svakom aspektu biti zakucano tako da imate izvanredno „smooth“ gameplay. Ogroman plus u famoznim sitnim promenama koje život znače je i aspekt da možete sačuvati igru u bilo kom trenutku, što nije baš bilo zastupljeno u originalnom SMT, tako da nemate toliku tenziju da li ćete preživeti bitku ili morati ponovo sve jer je save poprilično udaljen. Takođe za brže putovanje je zadužen Magatsu rails koji će vam istraživanje alternativnog Tokija učiniti drastično bržim.

Pored gore navedenih unapređenja, Atlus je odlučio da nagradi verne igrače sa još jednom kompletno bonus pričom da bi imali jedan lep desert nakon što ponovo pređete staru priču, mada imate i izbor da ukoliko ste iskusni SMT V igrač, odmah odaberete novu priču i uživate u njoj. Borbe unutar igre su potezne i svako ko je imao iskustva sa Atlus – Persona igrama će se instant snaći, jer i dalje koristite element na koji je protivnik slab da bi ih stunovali i dobili extra potez sa ciljem deljenja extra damage. Tehnički za druge koji nisu igrali ranije Atlus Persona-like igre, ovo je sličan osećaj kao kada igrate Final Fantasy igre, gde ćete uvek znati šta radi magija kao što je Thundara ili Phoenix Down.

Regrutovanje demona je popularna mehanika u ovom serijalu, gde svakog demona sa kojim se borite možete da ubacite u svoje redove za spašavanje sveta. Odabir pravih reči za svakog demona je krucijalno, jer odgovori za arogantne demone neće imati isti efekat kao da pokušavate da pridružite dobre vile ili slično. Fuzija demona je takođe popularna stvar na koju ćete se odmah navići kao iskusni igrač Persona SMT sveta.

Muzika je takođe nešto čime se ova igra itekako ponosi. Persona OST je i dalje jedan od legendarnih OST-ova čiji miksevi se provlače decenijama, i SMT nije uopšte daleko od sličnog statusa. Poprilično komični voice acting u ovakvim igrama je postao pomalo ustaljen pogotovo za englesku verziju, ali moramo priznati da se itekako vidi drastična promena i trud. Zanimljiva stvar kod SMT Vengance je zapravo poprilično zahtevan nivo težine koji može zadavati glavobolje novajlijama, mada ni veterani se neće baš najbolje provesti pa će morati malo da farmuju i traže drugačiji pristup kako bi nastavili priču. U novoj Vengance sekciji priče, jedan od osvežavajućih faktora je što pored regularnih demona i natprirodnih kreatura koje vrbujete u svoju armiju, članovi takođe mogu biti i ljudi koji će uz Nahobino se boriti (što uključuje i neke skroz nove karaktere kojih nije bilo u OG igri), tu se vidi da je SMT malo pozajmio od Persone mehanike međuljudskih odnosa.

Shin Megami Tensei V Vengeance (2024) - PlayStation 5
  • 8/10
    EmuGlx Score: - 8/10
8/10

Finalni utisci:

SMT V je dokaz da se čekanje ponekad itekako isplati, jer dobijete novi stari proizvod sa drastičnim prekopotrebnim promenama, i može se smatrati jako dobrom zabavom dok se iz Atlusa ne pojavi nova Persona koja će opet preuzeti svet i vratiti krunu high school sim JRPG na svoje zasluženo mesto.

PROS:
– Izazovne bitke
– Quality of life promene
– Tipično dobar JRPG iz Atlusa

CONS:
– Izazovne bitke
– Vrbovanje armije može biti zamorno
– Trial and error mehanika koja nije za svakoga