Za nas igrače sa povećim stažom pravljenje ovakvih top listi nikada nije lak posao. Kada je Resident Evil serijal u pitanju jasno je da se radi o velikom broju igara koje su obeležile mnoge igračke epohe i generacije sistema. Kako sam lično ispratio sve od samog početka, preko zamalo svih izdanja i verzija, pokušaću da se u ovoj listi TOP5 Resident Evil igara setim razloga iz prošlih vremena zbog kojih su mi određene Resident Evil igre posebno ostale u sećanju, so lets start…

5. Resident Evil Code Veronica (Dreamcast, 2000)

Moj omiljeni serijal stigao je na moju novu omiljenu SEGA konzolu? Od prvih slika i najava po časopisima, kao i tadašnjim web sajtovima koje sam pomno pratio mesecima pred izlazak igre, ovaj triple A spinoff obećavao je next level shit. Full 3D pozadine, realno osvetljenje, količina lokacija i dužina do tada ne viđena u serijalu. I bilo je tako, Code Veronica nije razočarala, iako je Dreamcast vrlo brzo pao u zaborav a nešto drugačija verzija (Code Veronica X) je vrlo brzo stigla i na PlayStation 2.

4. Resident Evil Rebirth (GameCube, 2002)

Razlog zbog koga je remake prvog Resident Evila na listi a ne sam original je zbog toga što je zapravo uspeo da ga nadmaši! Sve što sam voleo u legendarnom prvom delu bilo je i ovde, samo doterano i upeglano na način kakav do tada nismo videli u industriji, hell čak ni danas ne postoje toliko dobri remakeovi. Resident Evil HD koji ste igrali na PS3/PS4, X360/XONE i PC-u pre koju godinu je bukvalno ova igra iz 2002. samo blago upscaleovana. Možete onda da zamislite kako je tada to izgledalo. Meni dovoljno dobro da zbog iste nabavim čudnu kockastu konzolu detinjastog izgleda… ali makar je bila CRNA.

3. Resident Evil 2 (PlayStation, 1998)

Iako sam Resident Evil 2 probao čim je stigao u lokalnom Sony klubu, tek rane 1999. dokopao sam se PC porta koji je bio zasnovan na kasnije objavljenoj DualShock verziji. Needless to say usledili su brojni prelasci igre u oba scenarija, mercenaries mod sa Chris Redfieldom, Hunk scenario… apsolutna ludnica, do te mere da mi nisu smetale ni odvratno pikselizovane pozadine na PC monitoru. Teška vremena. Kasnije sam dvojku odigrao i na PlayStationu i par drugih sistema. Mnogo je vremena prošlo od tada tako da jedva čekam da se podsetim svega u Resident Evil 2 Remake-u koji samo što nije stigao.

2. Resident Evil 4 (GameCube, 2005)

Da li sam rekao da sam zbog Resident Evil Rebirth-a nabavio GameCube? Well, postao je tu još jedan razlog ili dva. Ako zanemarimo Zero koji je došao kao neki expansion na originalni remake, pravi next level usledio je 2005. sa Resident Evil 4 koji je tada promovisan kao full on GameCube ekskluziva. Da, Nintendo je čvrtsto držao u šaci Resident Evil serijal par godina, kako to samo surealno zvuči danas. Iako se i pre kraja 2005. ovaj game changing naslov pojavio i u malo ojađenijoj verziji na PlayStation-u 2, opet mi je veoma drago što sam ga izgustirao prvo na Cube-u jer u to vreme je zaista delovalo kao da igram igru iz budućnosti –  što se i ispostavilo kao tačno jer Resident Evil nikada više nije bio isti.

1. Resident Evil 3: Nemesis (PlayStation, 1999)

Iako smo ovih dana svi u gasu oko remake-a dvojke, budimo realni – Nemesis je sam vrh klasičnog Resident Evila. Iako sam ga igrao u mnogim verzijama kasnije, moja apsolutna sluđenost ovim serijalom najbolje može da se ilustruje sa načinom na koji sam prvi put prešao Resident Evil 3. Krajem septembra 1999, nešto manje od dva meseca pred izlazak NTSC (američke) verzije igre, nekim čudom uspeo sam da se domognem japanske kopije na disku. Problem je bio samo u tome što tada nisam imao PlayStation. Sveže pokrenut Emulation Galaxy sajt je bio od pomoći pa sam sa njega preuzeo zvanični legalni emulator Bleem! u svojoj besplatnoj demo verziji i krenuo odmah da prelazim igru. Ono što nisam odmah primetio je da besplatna verzija emulatora nije podržavala snimanje na virtualnu memorijsku karticu. Ipak, i bez mogućnosti da sačuvam igru, i sa mojim izuzetno skromnim poznavanjem japanskog jezika (lol) uspeo sam da završim Biohazardo 3 isto veče. Talk about survival horror!


Koje su vaše omiljene igre iz Resident Evil serijala? Imate li neka draga gaming sećanja na ove naslove? Podelite sa nama u komentarima.