Dve godine nakon prvog dela, preciznije, 1998. godine izlazi u to vreme sa ushićenjem očekivan drugi deo survival horror franšize Resident Evil 2. U odnosu na uspešnog prethodnika nastavak donosi pozitivne promene u vidu poboljšane grafike, bolje produkcije, interesantniji pristup scenariju koji više podseća na filmsko iskustvo holivudskih blokbastera, nego neke video igre iz Japanske izdavačke kuće. Likovi sada prate dinamične promene u okolini, neprijatelje koji ih okružuju prate pokretima glave u zavisnosti na kojoj se strani nalaze i tako vas stavljaju u pripravnost i spremaju za borbu. Muzička podloga je još bolja od one iz prvog dela, mirni zvuci mešani sa simfonijskim elementima koji na momente eksplodiraju i stvaraju čist šok efekat i jezu kod igrača, a zatim se vraćaju laganim tonovima. Veći izbor oružja, dosta novih monstruma i potpuno nova okolina doprinose potpuno novom užitku igranja.

resident-evil-2-01-artworkPrerendovana 3D grafika deluje ubedljivije kada se šetate ulicama Racoon Citija dok oko vas gore nabacana vozila i autobusi, i stvara realističnu sliku apokalipse koja je snašla jedan grad. Jeftine filmske animacije zamenjene su iznadprosečnim CGI efektima (za 1998. godinu), a i kompletan vizuelni stil je otišao malo u stripski, šareniji fazon za razliku od dosta mračnijeg i realističnijeg izgleda u prethodniku. Ipak, scenario i količina sadržaja su glavni aduti drugog dela, tako da igra ovoga puta dolazi na dva diska. Prvi disk sadrži scenario sa Leonom Kenedijem dok se na drugom nalazi scenario sa Claire Redfield sestrom dobro nam poznatog junaka prvog dela Chrisa Redfielda.

Scenariji funkcionišu na sledeći način. Dok prelazite igru sa npr. Leonom, sretaćete Claire i pokušavati da razjasnite kuda se uputio njen brat i međusobno se pomagati, ali biće tu i sporednih likova koje ćete susretati u toku igre i koji će vam praviti društvo u preživljavanju. Oba lika imaju odvojene putanje, pa od samog starta igre protagonisti polaze sa različite tačke i imaju zadatak da se nađu u policijskoj stanici, dok u međuvremenu rešavaju različite zagonetke.

Sistem borbe je ostao u suštini isti, statična kamera iz jednog kadra je i dalje tu, ukopavanje u mestu pri nišanjenju i pucanju. Novina su vidljive povrede na telima junaka koje su zadobili u borbi, i koje se povećavaju ukoliko ih ne tretirate na vreme. Stanja u kojima možete biti su ostala ista kao u prvom delu, Fine, Caution, Danger i Poison, koja se tretiraju First Aid sprejevima i biljkama koje mogu biti:  zelena, crvena i plava, a koje se pravilnim kombinovanjem koriste za lečenje određenih stanja. Inventar je i dalje problematična strana zbog manjka mesta, koje je opet ograničeno na osam slotova, pa zbog toga morate prelaziti ogromne deonice kako biste došli do željenog predmeta ukoliko ste ga prethodno zaboravili, s tim što imate mogućnost da pronađete slot ekspanziju koja dodaje dva nova mesta, ali je ograničena samo na jednog lika. Ukoliko ga uzmete u prelaženju igre sa Claire kada kasnije budete igrali sa Leonom, na istom mestu ćete pronaći samo običan Uzi.

Priča iz Residen Evil 2 se dešava par meseci nakon događanja iz prvog dela, smrtonosni virus koji je proizveden u Umbrella laboratorijama, nakon svog oslobađanja i pustošenja Spencer Mansarde iz prvog dela, pronašao je put do obližnjeg gradića, Racoon Cityja, a da sve bude još gore, umešana je i još jedna varijanta virusa koju je stvorio William Birkin, šef istraživačkog tima Umbrella corpa iz Racoon cityja, čije se sedište krije duboko ispod površine grada, skriveno od javnosti. U ovim laboratorijama William je stvorio modifikovanu verziju T virusa, pod nazivom G virus, koji je efikasniji od svog prethodnika po pitanju mutacija, jer izaziva još eksplozivnije mutacije kada je direktno ubrizgan u tkivo domaćina. Zbog novog otkrića, on postaje paranoičan i odbija da preda novi virus svojim šefovima, pa oni šalju tim plaćenika da otmu primerak novog bio oružja. Nakon napada na laboratoriju William biva upucan sasvim slučajno zbog svoje trapavosti i nakon odlaska specijalaca uzima poslednji uzorak virusa i ubrizgava ga u sebe nakon čega kreće jedan od onih nezaboravnih sinematika jurnjave po kanalizaciji i pokolja jadnih plaćenika, pa se tom prilikom oslobodađa i ova verzija virusa i nastaje potpuni haos u gradu.

Glavni protagonisti Resident Evil 2, Leon Kenedy i Claire Redfield se sreću sasvim slučajno, putevima sudbine u jednom drive-inu, odakle kreću zajednički u centar grada, kada im se putevi razdvajaju i kreće avantura.

Leon u svom inventaru ima upaljač kao specijalni predmet, dok Claire ima kalauz, pa tako pojedine situacije i zagonetke rešavaju iz različitih uglova, što svakako doprinosi igrivosti. Situacije na koje nailazi Leon u svom scenariju su potpuno drugačije od onih koje čekaju Claire, i ako se prvo pređe disk jedan sa Leonom, otključava se originalni scenario za Claire, čija je priča malo kompleksnija i dešava se na dosta drugačijim deonicama u odnosu na Leona. Takođe predmeti i oružja koja nailazite u toku igre su različiti za oba lika, kao i zagonetke i neprijatelji. Sporedni likovi na koje nailazite su priča za sebe i svaki od njih ima pozadinsku priču, koju saznajete vremenom dok prelazite igru. Leon se sreće sa duplim špijunom Adom Wong, dok Claire nailazi na ćerku Williama Birkina koja je sama i preplašena u RPD stanici, Shery Birkin, tu je i Williamova supruga Annet, koja je poludela nakon njegovog preobražaja, pa tako tumara hodnicima laboratorije i proganja vas, Chief Irons, šef RPD koji je takođe malo skrenuo sa putanje, a koji je čist primer korumpiranog goveda.

Neprijatelji su ovog puta malo drugačiji u odnosu na prvi deo. Tu su zombiji koji puze, lete, igraju fudbal i siluju prolaznike. Tu su dobro poznati Lickeri, koji svojim gnusnim izgledom lede krv u venama, vrane, dobermani, dosadni moljci koji su iz regala prešli u laboratorije, džinovske tarantule, ogromni aligator, G mutant, zatim Tyrant (Monc), koji je sporija verzija Nemesisa iz trojke dok ne mutira u pravog tyranta, a nakon toga najbolje je da od njega bežite glavom bez obzira!!! Tu je i mutirana verzija William Birkina koja poprima više formi u toku igre.

Lokacije kroz koje se krećete su živopisno prikazane i vrlo detaljno prerenderovane. Tu su ulice Racoon citija, Racoon Police Department, fabrika vode, kanalizacija, podzemna gondola, i manevarski paviljon koji vodi direktno u podzemnu laboratoriju punu misterija.

Resident Evil 2 je ostavio veliki pečat na prethodni vek u horror žanru, ne zbog toga što je super strašan ili samo zato što je deo Resident Evil franšize, već zato što odiše originalnošću i unosi dosta gameplay inovacija. Igra je i više nego interesantna, i nudi sate igranja zbog sistema isprepletanih scenarija i specijalnih mini igara koje slede kao nagrade za one najupornije. Tu su mane koje se vuku još iz prvog dela, ali od njih pati bukvalno svaki RE naslov sve do pojave jednih od nastavka Resident Evil Outbreak i Outbreak File 2 (PS2), kao i Resident Evil Zero (GC Nintendo), gde su ubačene neke radikalne promene a nije narušen balans igre koji je i čini tako posebnom.

Resident Evil 2 svakako vredi odigrati i dan danas, ako ne PS One verziju, onda bilo koju drugu, poput osrednjeg PC porta iz 1999. godine ili malo doteranije verzije za Dreamcast. N64 port možete da preskočite, a GameCube izdanje takođe nije bilo loše, mada bilo je zasnovano na originalu, jer dvojka 2002. godine nije dobila REbirth tretman Resident Evil keca (koji izlazi uskoro ponovo u HD varijanti) tako da vam originalna verzija ne gine, bilo preko PSN servisa, odakle ga je moguće skinuti za sve aktuelne Sony platforme ili makar preko emulatora.