Prvi sajt je bio gotovo 100% tekstualan i cilj mu je bio da upozna domaće igrače na Internetu sa emulatorima, kojih u to vreme i nije bilo mnogo. Emulatori su bili programi koji su mogli da pruže PC igračima toliko drugih raznovrsnih igara koje su propustili ili koje su im nedostajale u vreme kada su im svi drugi igrački sistemi bili nedostupni. Na sajtu je prvo dodata sekcija za Nintendo 64 emulaciju koja je bila jedna od najaktuelnijih tema tada, jer se savršen emulator UltraHLE pojavio praktično u prvoj godini postojanja konzole. Kasnije su dodate sekcije za GameBoy Color i Sony PlayStation emulaciju.

emu1
Originalni Emulation Galaxy iz 1999.

Ubrzo zatim, Nikoli Nick4life Jovanoviću se priključuje i [forsaken demon] – Nikola Dolapčev, takođe veliki ljubitelj video igara. Zajedno su objavljivali vesti na sajtu, a pored sekcija za emulatore na sajt je kasnije dodata i sekcija za muziku iz igara. Već u prvoj verziji sajta, Nick4life i [forsaken demon] su počeli da pišu i svoje originalne tekstove vezane za emulatore, kao i opise igara. Sajt je kasnije (od 4.12.1999.) prebačen na sporedni domen www.n4lemu.com, na kome se i nalazio do 19.06.2000. Nije bilo nekih velikih planova za razvijanje sajta tada, služio je kao mesto za preuzimanje emulatora i igara, i povremene vesti i opise, bio je tu i besplatni forum sa veoma skromnom posetom. Nick4life i [fd] su već početkom sledeće godine započeli par drugih projekata vezanih za igračke sajtove posvećene starim, ali i novim igrama (eXXtreme2D koji je kasnije reimenovan u NT Games, zvanični sajt kompanije NT Soft), tako da je Emulation Galaxy u tom periodu bio bez većih aktivnosti.

Druga verzija Emulation Galaxy sajta
Druga verzija Emulation Galaxy sajta

Povratak na Emulation Galaxy desio se početkom leta 2000. godine, kada Nick4life objavljuje drugu verziju sajta. Osim novog izgleda, saradnici su dodali i par novih sekcija za starije konzole i arkadne mašine. Sa svojim lepšim izgledom, svakodnevnim vestima, originalnim sadržajima, proširenim temama i iskustvom koje su autori stekli u međuvremenu, sajt je počeo da privlači sve više i više ljudi. 19.06.2000 Emulation Galaxy v2 je prebačen sa besplatnog hostinga na nick4life.com server i www.nick4life.com/emu adresu. Nakon samo dva meseca redovnog rada u ekipu entuzijasta došlo je jos nekoliko ljudi, takođe ljubitelja igara, ali i dizajnera i programera koji su učinili da sajt dobije ozbiljniju formu, kako vizuelno tako i funkcionalno. Emulation Galaxy dobija još jedan redizajn, a sa njim svoj prvi logo i ozbiljniju forum skriptu. Na toj, prvoj malo ozbiljnijoj verziji EmuForuma počinje i da se formira alternativna zajednica gamera, fanova igara bez ograničenja. Treća verzija sajta Emulation Galaxy se tokom kompletnog životnog veka u trajanju od 6 meseci nalazila na tada već dobro poznatoj adresi www.nick4life.com/emu.

Treći Emulation Galaxy, sa novim logom
Treći Emulation Galaxy, sa novim logom

…nastavak Istorija EmuGlx-a – Drugi deo (2001-2003)