Resident Evil Zero se pojavio na Nintendo GameCube-u 2002. godine nakon originalnog Resident Evil remakea i nastavio seriju kvalitetnih nastavaka i sa sobom doneo neke promene. Pre svega u Zero-u se prvi put pojavio aktivni buddy sistem koji omogućava trenutnu promenu likova kao i njihovog inventara, omogućena je i razmena predmeta bez odlaska do udaljenih sanduka kao i po prvi put i mogućnost ostavljanja viška predmeta gde god se nalazili. Ovaj koperativni metod se pokazao vrlo interesantnim i zbog insistiranja na snalaženju podigao je stepen horor atmosfere na viši nivo.

Grafička podloga se i dalje sastoji od prerendovane pozadine ali sa animacijama koje se savršeno uklapaju u celinu i u kombinaciji sa aktivnim senkama prave pravu mračnu atmosferu koju zaslužuje ovakav naslov. Za 2002. iako sa 2D/3D trikovima grafika je definitivno bila ispred svog vremena.

Resident-Evil-Zero-WiiPriča, da ono što je najzanimljivije kod ovog naslova, vraća nas pre dešavanja iz prvog dela, tik pre dolaska ALPHA tima u vilu i stavlja vas u ulogu mlađane Rebeke Chambers poznate iz prvog residenta kao sidekick partner Chrisu Redfildu koja je poslata zajedno sa svojim kolegama iz Bravo tima da ispitaju nemile događaje u šumama izvan Racoon Citija. Ubrzo pronalaze konvoj izmasakriranih vojnih policajaca koji su prevozili bivšeg marinca, masovnog ubicu, po imenu Billi Coen kome nažalost nema traga a koji će vam uskoro postati i verni saputnik pa i prijatelj a možda i ljubavnik… Sve u svemu u ovom delu se otkriva pravi pronalazač T virusa i njegov istorijat kao i motivacije ludih naučnika da zavladaju svetom preko svojih opakih bio oružja. Dr. James Marcus je zapravo originalni pronalazač T virusa koji je dobijen kombinacijom DNK iz pijavica i njegovog Progenitor virusa, bistri doktor biva ucmekan godinama unazad od strane Alberta Veskera i Vilijama Birkina koji mu preuzimaju rad i predaju ga Ozvelu Spenseru koji postaje direktor Umbrelle. Nažalost jedna od Marcusovih matičnih pijavica ulazi u njega pri ubistvu i dolazi do mutacije i godinama kasnije dolazi do osvete, payback is a bitch motherfucker! To je u osnovi priča iz Zero-a gde vi stupate na scenu u vozu koji je nedavno bio napadnut od strane Marcusovih pijavica koje su prenele virus i započele zombi apokalipsu koja traje do dan danas.

Lokacije koje obilazite su raznolike i pružaju pravo horor zadovoljstvo, od Ekliptik expresa do napuštene Marcusove Umbrella akademije, njenog podzemlja, opservatorije, crkve, tu je i dobro poznata podzemna žičara koja vas odvodi u opet dobro poznatu laboratoriju iz dvojke ali šteta pošto je sve zaključano i čeka Leona i Claire da stignu u grad! Tu je i neka vrsta hidroelektrane ali u globalu sve lokacije su povezane u jednu veliku zaveru koja vodi u strašno podzemlje iz kog nema povratka… za neke! Kao što je rečeno nema više kovčega za odlaganje predmeta pa pri ostavljanju stvarčica po raznim lokacijama može doći i do zabune ali one su vidljive na mapi obojene naravno po vrstama, oružje, healing items, ključevi itd. Snimanje pozicije se i dalje vrši pomoću ink ribon trake za pisaću mašinu. Arsenal je raznolik i bogat ali i klasičan za serijal Resident Evil, od posebnih predmeta se ističe grapling hook puška sa kanapom i kukom za penjanje na pojedinim lokacijama.

Rebeka je opremljena priborom za miksovanje biljaka pa tako svojim medicinskim veštinama pravi razne eliksire za lečenje, ali je ranjivija na napade dok Bili poseduje snagu junaka i ima upaljač kojim samo on zna da barata (ironija naravno, pošto tvorci ovog serijala ponekad prave protagoniste na debile ograničavajući korišćenje pojedinih predmeta).

Veliki broj zagonetki koje vas teraju na korišćenje buddy switching sistema i veliki spektar neprijatelja učiniće igranje ovog dela Rezija pravim uživanjem i neće vas ostaviti ravnodušnim ni u jednom momentu, sve je tu, sjajna muzička podloga, odlična grafika, odličan horror u svakom pogledu koji se direktno nadovezuje na legendarni prvi deo residenta pa tako možete odmah po završetku nastaviti sa najnovijim remasterom u HD-u. Naravno za prelaženje Zeroa je dugo vremena je bilo potrebno da posedujete GameCube ili Wii, ili da se lomite sa Dolphin emulatorom na PCju, dok se HD remake-a pojavio tek početkom 2016. godine.