Negde oko 1981. godine na jednom univerzitetu u Vašingtonu, nekoliko studenata od kojih se jedan zvao Douglas Smith, eksperimentisalo je sa algoritmima u laboratoriji sa računarima, nakon čega im je sinula ideja da bi mogli da naprave sopstvenu video igru ispirisani Donkey Kong-om, hitom sa arkada, koji su voleli. Posle nekoliko prototipova, igra je polako počela da dobija svoju formu da bi konacno, 1983. godine bila distribuirana prva originalna verzija za Apple 2 serije racunara a nešto kasnije prebačena i na C64. Radi se o jednoj od najlegedarnijih igara svih vremena – Lode Runner-u.

Lode-Runner-1Lode Runner se žanrovski može opisati kao platforma sa logičko/strateškim primesama. Kontrolišete neku vrstu “čiča Gliše” koji mora da pokupi svo zlato u nivoima i pobegne nadmudrujući stražare koji ga konstatno jure. Od oružija nemate ništa sem mogućnosti da iskopate rupu u koju bi stražar upao i tako ga zarobili neko vreme. Tako iskopana rupa traje nekoliko sekundi a stražar se obično izbavlja iz nje i nastavlja da vas juri. Postoje situacije kada stražar upadne u rupu u momentu kada je trajnost rupe pred samim istekom i kao takva ukoliko se zatvori uništiće stražara ali ipak ne zauvek jer se isti ponovo obnavlja na vrhu ekrana. Od rupa nije imun ni lik kog vodite jer usled nepažnje može se desiti da budete žrtva sopstvene zamke iz koje se ne možete izvući jer stražari obično dođu do vas ili vas rupa zatvori i tako izgubite život. Postoje i rupe koje vas mogu zarobiti trajno, no postoji taster za samouništenje koji vam opet oduzima život.

Lode-Runner-2Ono što je vrlo zanimljivo jeste AI stražara koji vam ni u jednom mometnu ne daju ni trunke predaha. Grupišu se, koriste prečice, čekaju vas na ključnim izlazima i time onemogućuju da pobegnete. U mnogim situacijama igrač mora da razmišlja taktički i odlučuje brzo. Upravo od brze reakcije igrača zavisi i ishod svakog nivoa, pogotovo u kasnijim fazama igre kada sve postaje daleko kompleksnije. Kasniji nivoi će vas primorati da pritsnete taster za pauzu i tako vas baciti na duga razmišljanja i proučavanja nivoa zarad rešenja oko prelaženja. Nivoa ima ukupno 150, od kojih svaki ima detaljno osmišljenu strukturu dizajna sa rasporedom zlata.

Nivo gde možete zarobiti neprijatelja unutar zidina
Nivo gde možete zarobiti neprijatelja unutar zidina
Nivo 101. Retko ko je stizao ovoliko daleko
Nivo 101. Retko ko je stizao ovoliko daleko

Ovo je jedna od prvih igara u istoriji koja je dolazila sa modom gde su igrači mogli da kreiraju sopstvene nivoe. Iz toga su kasnijih godina nastale mnoge druge verzije igre kreirane od strane fanova, prepune maštovitih ali i vrlo izazovnih nivoa.

Lode Runner je takođe jedna od retkih igara koja je sa 8-bit računara portovana u posebnoj verziji i za arkade i kao takva popularizovana i u Japanu. Kako je vreme odmicalo, nastajale su mnoge druge verzije za sve moguće igračke sisteme donoseći sa sobom sve napredniju grafiku ali sa manje više istom koncepcijiom. No prema mišljenju autora teksta, originalna 8-bit verzija nosi i dalje neku magiju u sebi i kao takva je i dan danas itekako igriva.

Autor Lode Runner-a Doug Smith
Autor Lode Runner-a Doug Smith

Grafika: 2.5 Jako prosto ali efektno
Zvuk: 2.0 Skoro i da ga nema,tek poneki zvučni efekat i kratka melodija na kraju svakog nivoa
Kontrole: 5.0 Jednostavne i brze
Zabavnost: 5.0 150 nivoa za dane i noći igranja, mesece, godine…