“Le vent se lève ! … Il faut tenter de vivre!”

The.Wind.Rises.2013.BluRay.720p.x264.Ganool[(093304)23-55-59]

Čudna su vremena došla za studio Ghibli. Posle nekoliko izjava koje nisu bile popularne među otakuovštinom, ovaj film je Hajao Mijazaki najavio rekavši da će mu to biti poslednji anime. Burnu reakciju javnosti donekle je ublažilo saznanje da se penzija odnosi samo na režiserski posao. Biće deda Hajao tu još neko vreme, verovatno do preseljenja u multipleks bioskop na nebesima. Ono što svakako stoji jeste da mu je ovo najličniji i jedan od najodraslijih filmova koje je uradio.

The.Wind.Rises.2013.BluRay.720p.x264.Ganool[(001898)23-44-04]

Radnja nas vodi u Japan dvadesetih godina prošlog veka, u doba velike depresije i stagnacije. Điro Horikoši je dečak koji svake noći sanja da pilotira sopstvenim avionom. Ali, budući ekstremno kratkovid, on zna da ne može da bude pilot. Njegovi snovi mu daju rešenje. Čitajući knjigu o aeronautici, Điro je naleteo na sliku italijanskog inženjera Đanija Kapronija. Tog istog Kapronija je sanjao koliko te noći i on ga je nadahnuo da postavi sebi novi cilj- postati inženjer aeronautike i stvarati najekstravagantnije letelice zamislive čoveku. Po završetku škole, Điro na putu za univerzitet upoznaje jednu mladu devojku tokom železničke nesreće izazvane zemljotresom.

The.Wind.Rises.2013.BluRay.720p.x264.Ganool[(087988)23-53-35]

Njih dvoje se ubrzo rastaju, da bi se sreli tek godinama kasnije, kad Điro počne da radi kao dizajner za Micubiši kompaniju. U osvit Drugog svetskog rata, ova kompanija se svim silama bori da napravi što konkurentniju letelicu, uzimajući Nemce za svoje uzore. Istovremeno, Điro se ponovo sreće sa davnašnjom poznanicom, zbližava se s njom i dopušta joj da mu bude balast koji će mu držati obe noge na zemlji, kad mu je već glava u oblacima. Slede veoma dramatični i gorko-slatki dani puni uspeha, padova, sreće, ljubavi, gubitka i svega ostalog što život nosi sa sobom.

The.Wind.Rises.2013.BluRay.720p.x264.Ganool[(103679)23-56-49]

O kvalitetu Ghiblijeve animacije neću trošiti reči, sve potrebno je već rečeno u dosadašnjim opisima. Jedino što se razlikuje je što je paleta boja malo svetlija i jarkija od uobičajene. Možda najinteresantnija stvar u vezi sa ljudima koji su radili na ovom animeu je izbor glumca za glas glavnog junaka u japanskoj verziji. To je ni manje ni više nego Hideaki Ano, autor Neon Genesis Evangeliona. Taj potez daje liku dozu simpatičnosti i duše, jer Ano uopšte nema impozantan glas, štaviše čovek šuška i frflja kao Patak Dača.

The.Wind.Rises.2013.BluRay.720p.x264.Ganool[(079836)23-52-01]

Pomenuti Điro Hirokoši je inače istorijska ličnost, stvarno je radio u Micubišiju i dizajnirao je jedan od najčuvenijih aviona u Drugom svetskom ratu- Mitcubiši Zero. Kaze Tachinu se dotiče i te pipave etičke teme u razgovorima koji Điro i Kaproni vode u snovima. Iako su obojica svesni da im je posao da prave mašine za ubijanje, Kaproni kaže da bi radije živeo u svetu s piramidama nego bez njih. Što znači da su avioni kao i piramide stvoreni na ogromnim ljudskim žrtvama. Da se pretpostaviti da je ovaj film daleko odrasliji od prethodnog Mijazakijevog Ponyo On The Cliff.

The.Wind.Rises.2013.BluRay.720p.x264.Ganool[(013280)23-46-08]

Kaze Tachinu je podjednako imaginativan koliko i ličan film. Na svaku scenu sna u kome Điro i Kaproni plove po oblacima, dolazi jedna scena surove stvarnosti, neuspeli let aviona, bolest Đirove supruge i slično. Mijazaki, naravno, majstorski balansira ta dva. Svaka scena je ne samo zamišljena već očigledno i duboko doživljena. Ne znam za vas, ali autor ovog teksta je od malena sanjao avione i najčudnije letelice i zaboravio je to sve dok nije počeo da gleda Ghiblijeve filmove. Mijazaki ih verovatno još uvek sanja, budući da je ostao dete od 73 godine, na čemu mogu samo da mu zavidim.

The.Wind.Rises.2013.BluRay.720p.x264.Ganool[(097724)23-56-30]

Budući da je to Mijazakijeva labudova pesma, Kaze Tachinu je, čini se, najviše nabijen emocionalnošću, stavom i ličnim pečatom režisera. Jako retko je glavni junak nekog Ghiblijevog filma odrastao muškarac. Šta više, ovako detaljan i dubok pristup mislima glavnog lika od svih njihovih filmova ima samo Takahatin Only Yesterday. Svi likovi su prožeti sa toliko duše i senzibiliteta da se film prati kao život najrođenijih. Kako Điro prolazi kroz jako teške periode života a urađen je tako da morate da osećate simpatije prema njemu, često će vam se omaći suza ili trenutak snažnog saosećanja, jer su problemi koje sreće oni s kojima se možemo sresti i mi. Kako Đirov život postaje sve teži, tako mu snovi bivaju sve lepši i luđi da bi se film završio scenom koja i najjačeg čoveka lomi kao čačkalicu.

The.Wind.Rises.2013.BluRay.720p.x264.Ganool[(015195)23-46-48]

Šta reći na kraju? Iako ima svojih mana, Kaze Tachinu je na veličanstven način stavio tačku na jednu veliku režisersku karijeru. Ovo zrelo, odraslo i gorko-slatko remek delo pokazuje da je Mijazaki i te kako sposoban da napravi priču o stvarnim ljudima i događajima i da joj doda ono nešto svoje što je učini neverovatno lepom za gledanje.