Nekada su na tržištu igara u Velikoj Britaniji postojali naslovi označeni kao “Budget games”. U pitanju su bile igre osrednjeg kvaliteta, obično prodavane na kasetama po skromnim cenama u iznosu od 2-3 funte. Međutim i među tim igrama  mogao se iskopati poneki skriveni biser, vredan igranja i hvale. Primer je upravo Draconus, iza kog stoji izdavač poznat pod imenom Zeppelin games.

Neobične sklupture i detalji
Neobične sklupture i detalji

Draconus je arkadna avantura u kojoj glavnu ulogu ima neka vrsta gušterolikog bića koje mora pronaći put do gospodara Tyranta, na nepoznatoj planeti. Tyrant je zver sa kojom se morate suočiti, uništiti ga i preuzeti njegovo kraljevstvo. Put do pobede vodiće vas kroz veliki i kompleksni lavirint, prepun prepreka, smetala i skrivenih predmeta. Od oružja, gušter ima nož i ograničen broj koliko puta može bljuvati vatru. Napretkom se otkrivaju pojedini predmeti koji omogućavaju gušteru razne sposobnosti koje se mogu iskoristiti kroz kasnije faze u igri. “Demon shield”, predmet koji omogućuje skok sa velikih visina, zatim “Dragon eye” koji pruža sposobnost gledanja kroz zidove i samim tim otkrivanja novih deonica, “Morph Helix” pruža sposobnost transformacije u drugo biće koje može da se kreće kroz vodu, itd. Kombinacije tih predmeta pomažu vam i u pronalaženju tri različite magije koje su projektilnog karaktera, čime se olakšava borba s protivnicima. Te magije su presudne i kod obračuna sa pomenutim Tyrantom. Tumaranje po lavirintu se ne preporučuje bez pravljenja mape.

Igra izgleda vrlo pristojno, paleta boja je pametno iskorišćena u kontrastu između sprajtova i okoline, animacija je glatka, a globalno dizajn odaje mističnom atmosferom. Muzičke teme ostavljaju sličan utisak, dok su sami zvučni efekti malobrojni. Kritiku bismo uputili na kontrole, posebno pri preskakanju s platforme na platformu, što poprilično otežava situaciju igračima bez obzira što checkpointi postoje.

Morfoza u drugo biće
Metamorfoza u drugo biće

Draconus ne spada u red poznatijih C64, igara ali je svakako u pitanju solidan naslov vredan pomena.

Grafika: 4.0 Solidna iskorišćenost palete boja i zanimljiv dizajn.
Zvuk: 4.0 U skladu sa atmosferom igre.
Kontrole: 3,5 Problematične, naročito kod preskakanja.
Zabavnost: 4.0 Dobra arkadna avantura sa puno interesantnih elemenata.