Microsoft je na ovogodišnji E3 sajam došao sa jednom željom – da bude što više fokusiran na video igre i da što dalje od sebe udalje dane kada su svojim lošim potezima iritirali igrače širom sveta svojim čudnim marketinškim i poslovnim odlukama stare Xbox divizije. Njihovo današnje predstavljanje je dokaz da je Xbox po prvi put postao deo većeg (i prijatnijeg) Microsofta, spreman da se poveže dublje ne samo sa PC Windows ekosistemom, već i sa svim formama igara koje su popularne danas.

Konferencija je počela očekivano – prikazom Halo 5 kampanje i multiplayera. Igra će stići u prodaju krajem ove godine, a podržavaće totalno novi online mod Warzone koji će moći da zabavi čak 24 igrača istovremeno. Od sličnih ekskluzivnih naslova, Xbone će biti dom nove Forza Motosport igre (šesti deo će doneti mogućnost vožnje po kiši i noću, kao i novi Ford GT koji će biti promotivno vozilo ovog nastavka), Rise of the Tomb Raider je prikazan sa osrednjim gameplay demoom (ali veoma dobrim trejlerom), Fallout 4 je prikazao malo više akcije koju nismo videli juče na Bethesdinoj konferenciji, Fable Legends će krajem godine stići i na Xbox One i na PC, a Gears of War franšiza dobija čak dva naslova (remaster prve igre i „Gears 4“ koji će stići krajem sledeće godine). Svi ovi naslovi imali su skroz dobre prezentacije, mada ni jedan nije uspeo da baš iznenadi svojim kvalitetom. Jedno od retkih pravih iznenađenja je doneo Rare, koji će pored jeftine kompilacije svojih 30 starih igara napraviti i svoju prvu MMO igru. Za razliku od drugih MMO igara, njihov „Sea of Thieves” je smešten u stripski gusarski svet koji izgleda zaista prelepo (pogotovo na moru kada vetar pokrene jače talase).

Ekskluzivne velike AAA igre nisu jedine dobile pažnju. Velik broj indie igara će uskoro stići na Xbox One i PC, a najveće promocije su dobili svemirski MMO „Ion“ kojeg pravi kreator DayZ-a, neverovatno dopadljivi „Cuphead” i za sada veoma misteriozna igra japanskog majstora Koji Igarashi-a „Recore”. Third party prisustvo su obeležile nekoliko veoma dobrih igara koje predvode „Dark Souls 3” (režiser ove igre će ipak biti Hidetaka Miyazaki) i Ubisoftov „The Division”. Moramo primetiti da je ove godine Call of Duty bio odsutan, što je dolilo ulje na vatru glasina da će COD od sada biti deo Sonijevih konferencija.

IMG_3128Za kraj, moramo spomenuti i dva momenta koje su izazvale najveće aplauze u velikoj hali gde je Microsoft održao svoju E3 prezentaciju. Šef Xbox divizije je maltene podigao salu na noge kada je najavio da će krajem ove godine Xbox One dobiti podršku za direktno igranje starih Xbox 360 igara! Kao i ranije, za početak će u rad biti pušteno samo 100 najpopularnijih retail i digital igara, a ostale će biti dodavane po potrebi. Drugi dobar demo je bilo prikazivanje gaming mogućnosti microsoftovog HoloLens AR headseta. Ovde je prikazana impresivna mogućnost igranja Minecrafta, stavljanja tog kockastog sveta na stvarne objekte u kući igrača i veoma lak način da se posmatra aktivna multiplayer sesija. Nažalost i dalje ne znamo kada će HoloLens da stigne u radnje, kolika će mu cena biti (sumnja se veoma velika), i da li će biti još načina da se ovaj uređaj iskoristi za gaming.

Sve u svemu, Microsoft je ove godine na E3-u uradio dobar posao i vlasnici Xbox One konzole mogu očekivati dobar gaming u budućim mesecima i godinama. Skoro ni jedna sekcija prezentacije nije bila dosadna za gledanje, dosta igara je prikazano, ali velik broj CGI trejlera, često isforsirani marketinški opisi, i demoi koji nisu imali sekcije koje bi nas oborile sa nogu su ipak spustile opštu ocenu koju je ovaj šou zaslužio. Ipak, MS nije razočarao i spremio je sve da fanovima predstavi još više zanimljivih igara na budućim gaming sajmovima ove godine.

Nastavite da pratite EmuGlx sajt kao i naš Twitter i FB page, jer ćemo nastaviti da vas redovno obaveštavamo o svim novitetima sa E3 sajma.