Najveći sajam video igara – E3, održan u Los Angeles-u, ove godine počeo je na totalno drugačiji način. Press konferencija kompanije Bethesda otvorila je show, gde su autori popularnih igara DOOM i Fallout na veoma dobar način pokušali da se direktno obrate milionima fanova zainteresovanim da što brže saznaju informacije o njihovim novim video igrama. Sa preko 700 hiljada online gledalaca (što je stvarno fantastičan rezultat), Bethesda je veoma pametno podelila svoj šou na predstavljanje 3 velike nove igre, kao i na kratke updateove o nekoliko njihovih ranije najavljenih projekata. Ali, još bitnije od veoma dobre prezentacije koja je bila prikazana (čak i sa par dobrih komičnih delova), glavne stvari koje će ostati zapamćene su prva i poslednja igra.

Prvo što smo videli je premijera najnovijeg dela legendarne FPS franšize DOOM-a, koja će početkom 2016. godine igrače nostalgično vratiti u vreme ultra-nasilnih brzih akcionih igara koje ne opraštaju greške. Novi DOOM je totalno fokusiran na krvavu akciju bez prestanka, desetkovanje demona bez sekunde stajanja, brzo kretanje ka objektivima koji su veoma jasni i totalni nedostatak modernih gaming sistema (XP, unapređenja likova i oružja, razgovori, sporedni questovi, crafting…). Jednostavno, ono što nam iD Software nudi sa novim DOOM-om je povratak u stare dane, gde (iako veoma dobra) tehnologija nije stavljena u prvi plan kao sa DOOM 3 igrom, već je u fokusu samo čist gameplay.

Pored singleplayer kampanje, koja će biti smeštena na Marsu i Paklu, reboot DOOM-a takođe nudi veoma zanimljiv multiplayer mod koji dosta podseća na stari Quake, ali možda i najveće iznenađenje igre je „DOOM Snapmap”. Ova nova sekcija igre omogućava svakom igraču da veoma lako napravi nove nivoe, podesi svoje gameplay sisteme (SP, MP, Coop), doda neprijatelje i oružja, i bez komplikovanih alata napravi totalno nove modove igranja koji se mogu deliti besplatno preko Interneta. Kada se pogleda kompletan paket, DOOM definitivno predstavlja FPS igru koja će bez ikakve sumnje obeležiti gaming na PC, PlayStation 4 i Xbox One sistemima sledećeg proleća.

Igre koje su dobile manje fokusa su akciona F2P igra Battlecry, MMORPG The Elder Scrolls Online i nova iPad igra sa kartama The Elder Scrolls Legends. Ove igre će sigurno naći svoju publiku, ali veoma lako se videlo da je Bethesda bila više zainteresovana da predstavi nove AAA igre.

Drugi veliki projekat koji je bio najavljen je stigao od strane Arkane Studios-a u formi nastavka na veoma dobro prihvaćeni Dishonored iz 2012. godine. Nastavak ove igre će nam dati mogućnost da igramo sa 2 lika i da istražujemo totalno novi grad. Nažalost, više detalja ne možemo da vam prenesemo, jer je igra predstavljena samo sa jednim CGI trejlerom i totalnim nedostatkom tajminga kada će se pojaviti u prodaji. Ali, ako vam svet Dishonored-a nedostaje, krajem ove godine možete da odigrate Dishonored Definitive Edition – prerađenu verziju igre sa boljom grafikom koja će izaći na PC-u i nextgen konzolama.

 

Bez ikakve sumnje, najbitnija igra koju je Bethesda prikazala na ovoj prezentaciji je veoma impresivni Fallout 4. Igru je na odličan način predstavio Tom Howard, šef tima Bethesda Softworks koji je radio na svim centralnim Elder Scrolls igrama i Fallout-u 3. Najnovija Fallout igra će na kratko prikazati doba pre početka nuklearnog rata, ali većina igre će biti smeštena u pustoši razrušenog Bostona. Količina unapređenja i nove mehanike ima toliko da ih teško možemo sa lakoćom sve spomenuti. Zbog toga vam preporučujemo da sednete i pogledate ovu odličnu E3 prezentaciju igre, a redakcija EmuGlx-a će vam u narednim nedeljama ponuditi detaljniji opis svega što novi Fallout ima da ponudi.

 

Sa ovom veoma solidnom prezentacijom Bethesde definitivno možemo reći da je E3 2015 sajam krenuo sa stilom, i nadamo se da će i ostali izdavači igara i konzola ponuditi jednako kvalitetne i impresivne nove naslove koji će nas zabaviti u sledećim godinama.

Nastavite da pratite EmuGlx, jer ćemo nastaviti da vas redovno obaveštavamo o svim novitetima sa E3 sajma.