Iako je najveći Evropski sajam video igara Gamescom postajao sve značajniji i značajniji kako su godine prolazile, Microsoft je tek ove godine odlučio da na njemu napravi medijski event u kojem bi za sat vremena predstavili svoje novitete koji su malo više orijentisani Evropskoj publici. Sada kada su postali itekako svesni da je Playstation 4 konzola koju će teško pobediti, stiglo je vreme da krenu u jaku promotivnu kampanju koja je veoma fokusirana samo na igrače video igara.

MS Gamescom 1Press konferencija koju je Microsoft održao danas je imala trostruku ulogu – pod broj jedan, šef Xbox divizije Phil Spencer je igračima predstavio svoj plan za Xbox platformu koja će ove i sledeće godine postati dom velikog broja eksluziva i multiplatform igara svih žanrova. Pod broj dva, oni su veoma agresivno pokušali da promovišu Halo brend koji će ove godine moći da se iskusi na nekoliko načina – Master Chief kolekcija sa prve 4 Halo igre, Halo Channel  (interaktivna aplikacija za Xbox One i PC u kojoj će igrači moći da gledaju video snimke Halo igara, vide status prijatelja, turnire i mnogo toga više) kao i Halo 5 betu koja će uskoro stići na Xbox One i ponuditi par mapa i par modova igranja (počinje 29. decembra i trajaće 3 nedelje). I za kraj, nova pakovanja Xbox One konzole su predstavljena sa igrama koje su ponuđene maltene “za džabe”.

Dva najveća iznenadjenja što se igara tiče su stigla od nezavisnih timova koji su odlučili da Xbox bude njihova primarna platforma. Remedy je po prvi put prikazao demo njihove nove akcione igre Quantum Break koja će se pojaviti u prodaji tokom sledeće godine, ali još veća vest je stigla od strane Eidosovog tima Crystal Dynamics koji je potvrdio da ce nastavak odličnog reboota Tomb Raider franšize izaći krajem sledeće godine samo na Xbox platformi. I dalje nije poznato kakav je tačan izgled ovog plana za ekskluzivnost i kada će PC i Playstation igrači dobiti mogućnost da odigraju ovu veoma očekivanu igru.

MS Gamescom 2Od ostalih vesti, Call of Duty: Advanced Warfare, Halo 5 MP, Ori and the Blind Forest,  i Evolve su bili odigrani uživo, a trejlere su dobili Assassins Creed Unity, Screamride (nova igra u kojoj igrači mogu praviti veoma opasne luna parkove), Sunset Overdrive i gomila manjih indie igara koje je Microsoft finansirao da se prvo pojave samo na Xbox konzoli (mada, mnoge će stići odmah i na PC).

Što se hardvera tiče, nije bilo smanjenja cene konzole ili bilo kakvih drugih noviteta. Ali umesto toga, Microsoft je najavio 3 nove bundle varijante koja će se prodavati u celom svetu. Fifa 15 bundle dolazi sa standardnom crnom konzolom i koštaće 400 dolara/evra, bela “Sunset Overdrive” konzola će se ove godine prodavati po istoj ceni, a ljubitelji Call of Duty franšize će moći da odvoje 500 dolara/evra za Xbox One konzolu sa veoma specijalnim izgledom koja će u sebi imati hard disk od 1 terabajta.

MS Gamescom 3Microsoft je sa ovim eventom uspeo da promoviše Xbox One kao konzolu koja je itekako dobra, ali da li će sve što su uradili biti dovoljno da nadmaše Playstation… za sada još uvek ne. Ali makar su na dobrom putu.

EmuGlx redakcija će nastaviti da vas izveštava o novinama sa ovogodišnjeg Gamescom sajma, uključujući izveštaj sa današnje Sony konferencije i mnogim drugim vestima koje će naša ekipa saznati direktno sa sajma.