Sony tradicionalno svake godine svrati na Gamescom i igračima prikaže novine koje će uticati ne samo na Evropsko tržište, već i na igrače iz celog sveta. Ove godine oni su, pored toga što su uspeli da prikažu da je PS4 ekosistem trenutno jedan od najboljih mesta gde igrači zaista mogu da vide inovativne igre iz svih žanrova, uspeli su i da kvalitetom i brojem igara nadmaše svoj performans sa E3 konvencije.

Želja kompanije Sony da igračima pruži širok spektar igara se može primetiti čim se prebroje igre koje su prikazane. Na opšte iznenađenje prikazali su jako malo multiplatform igara od velikih studija, i mnogo više su bili fokusirani ne samo na indie developere, već i na ekskluzivne projekte koji se pored studija koje Sony ima u vlasništvu, razvijaju i u kooperacijama sa studjima svih veličina. Multiplatform igre ćemo prvo da spomenemo, jer one su već od ranije poznate. Destiny je prikazan sa fokusom na multiplayer, a trejlere su dobili još i Far Cry 4 (svaki kupac PS4 verzije igre će dobiti 10 pozivnica sa kojima će moći da pozove svoje prijatelje da mu se pridruže u coop igranju), Shadows of Mordor i Metal Gear Solid V: The Phantom Pain.

Što se eksluzivnih igara tiče ta lista je mnogo veća. Bloodbourne je dobio odlični in-game trejler i potvrdu da će izaći za manje od 6 meseci,  The Order 1886 je takođe zasijao sa odličnim trejlerom, a posle LittleBigPlanet 3 i DriveClub momenata, sve ostale igre su totalno nove i ekskluzivne za PS4 – The Tommorow Children (veoma vizuelno upečatljivi Minecraft klon od developera PixelJunk igara), Rime (koji je sa novim trejlerom postao još bliži Icou), Tearaway Unfolded (PS4 rimejk orginalne Vita igre sa totalno drukcijim nivoima i gameplayom), Until Dawn (prerađena da radi samo na PS4 konzolama), Alienation (novi twin stick shooter od Housemarque) i možda i najveće iznenađenje šoua  – WiLD (open world survival igra koju je napravio legendarni Michael Ansel, kreator Rayman igara).

Što se multiplatform igara koje će prvo stići na PS4 tiče, ni tu nije bilo manjka igara. Najzanimljiviji prezentacije su svakako dobili DayZ (optimizovana verzija igre sa PC platforme), Vanishing of Ethan Carter i Hellblade (nova akciona igra od developera Ninja Theory koja veoma podseća na njihov hit Heavenly Sword).

Na kraju moramo spomenuti  i novine koje će Playstation ekosistem dobiti u bliskoj budućnosti. PlaystationTV, mini konzola zasnovana na Vita hardveru (u japanu poznata kao VitaTV) će stići u radnje 13. novembra po ceni od 99€, a Playtation Now servis za streaming video igara sa udaljenih servera će stići u Evropu početkom sledeće godine sa inicijalnom betom koja će pokriti teritoriju Velike Britanije. Ali, streaming igara nećemo svi morati da čekamo dugo. Naime, novi firmver za Playstation 4 koji će nositi oznaku 2.0, će pored noviteta kao što je podrška za upload video snimaka na direktno na YouTube dobiti i novi servis pod imenom Share Play. Ovim servisom, svaki PS4 će se pretvoriti u mali Gaikai server sa kojim ćete moći „pozajmiti“ svoje igre svojim prijateljima. Oni će morati da streamuju tu igru od vas (proces koji će biti aktivan u pozadini kao i trenutna mogućnost streamovanja igara na Twitch i Ustream) i moći će igrati te igre bez ograničenja. Sa Share Play servisom, vaši prijatelji će moći ili da preuzmu kontrole od vas na kratko da vam pomognu u nečemu (na primer neka sekcija igre gde ste se zaglavili) ili da igraju igre u kooperativi sa vama (na primer Knack, igra koja je namenjena za coop ispred jednog ekrana). Oni koji streamuju igre neće morati da ih imaju kupljene, što zaista predstavlja odličan servis.

Sa preko 10 miliona PlayStation 4 konzola u rukama igrača širom sveta, Sony nastavlja da odličan ekosistem u kojoj multiplatform igre rade malo bolje (zbog boljeg hardvera), ali i sa širokim spiskom igara koje su ambicioznije od sličnih kataloga kod ostalih konzola na tržištu.

EmuGlx redakcija će nastaviti da vas izveštava o novinama sa Gamescom  dešavanja, uključujući i vesti koje su sakupljene direktno sa sajma.